JAKTER: Fransk politi jakter Cherif Chekatt (29) etter terrorangrepet mot et julemarked i Strasbourg i går. Foto: Fransk politi/AP
JAKTER: Fransk politi jakter Cherif Chekatt (29) etter terrorangrepet mot et julemarked i Strasbourg i går. Foto: Fransk politi/APVis mer

Skyting i Strasbourg

Dette er den antatte gjerningsmannen

Ifølge New York Times bekrefter fransk påtalemyndighet at skyteepisoden på julemarkedet i Strasbourg var et terrorangrep.

SISTE: Fransk påtalemyndighet bekrefter at angrepet på julemarkedet i Strasbourg i går var et terrorangrep, ifølge New York Times. Fire personer er innbrakt av politiet. Det skal være den antatte gjerningsmannens foreldre samt to av hans brødre, ifølge Reuters.

29 år gamle Chérif Chekatt er antatt å stå bak skyteepisoden på julemarkedet i Strasbourg i. Det bekrefter statsadvokaten i Paris, Remy Heitz, på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Chekatt har tidligere vært i politiets søkelys, og har 27 dommer på seg i Frankrike, Tyskland og Sveits. Onsdag pågår det en stor politiaksjon på jakt etter han.

Godt kjent for politiet

Chekatt har tidligere vært i politiets søkelys for en rekke forbrytelser, og står oppført på en liste med om lag 26 0000 personer som kan være en trussel mot fransk nasjonal sikkerhet.

Han er ifølge nyhetskanalen BFM TV født i Strasbourg, og skulle blitt arrestert tidligere på dagen i går i sammenheng med et ran.

Han var ikke hjemme da politiet skulle pågripe ham.

Istedenfor er det antatt at han skal ha tatt seg inn på julemarkedet i Strasbourg og drept tre personer og skadd 13 stykker. Skytingen skal ha foregått i omtrent ti minutter, og det skal ha blitt løsnet en rekke skudd.

Ropte «Allah Akbar»

Franske myndigheter opplyser også at Chekatt som det er antatt at gikk til angrep i Strasbourg tirsdag, ropte «Allahu Akbar».

Det betyr «Gud er størst» på arabisk, og kan tyde på at angrepet hadde et terrormotiv.

Fransk politi har ikke tidligere uttalt seg om gjerningsmannens motiv, og det er uklart om julemarkedet var motivet for angrepet.

Tre drept og 13 skadd

Onsdag morgen justerte franske myndigheter ned antall drepte til etter angrepet til to personer, men senere bekrefter franske myndigheter at det riktige tallet er tre døde.

Frankrike har hevet beredskapsnivået til det høyeste og startet terroretterforskning.

I 2000 ble det planlagt et attentatforsøk mot samme julemarked. Siden den gang skal sikkerheten rundt julemarkedet ha vært ekstra høy, ifølge nyhetsbyrået AFP.

DIREKTE: En ukjent antall mennesker er såret etter en skyteepisode ved et julemarked i Strasbourg i Frankrike. Video: AP Direct Vis mer

Turist fra Thailand en av de drepte

Blant de drepte er en 45 år gammel turist fra Thailand.

Anupong Suebsamarn var på ferie i den franske byen sammen med sin kone, opplyser det thailandske utenriksdepartementet.

Paret kom til Strasbourg tirsdag, samme dag som en mann åpnet ild på julemarkedet. I tillegg til Suebsamarn er to andre mennesker bekreftet drept, og tolv er innlagt på sykehus med skader.

Suebsamarns kone overlevde angrepet og har fått bistand fra franske myndigheter.

Borgermester Roland Ries sier han ikke vet hvordan gjerningsmannen, «tross alle sikkerhetsinstrukser», kom seg gjennom sikkerhetskontrollene før han begynte å skyte på julemarkedet i byen.

Stoltenberg fordømmer Strasbourg-angrepet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er blant dem som fordømmer angrepet i Strasbourg på Twitter.

– Jeg fordømmer på det sterkeste det meningsløse angrepet i Strasbourg. Mine tanker går til familiene og vennene til de drepte, og til alle de skadde. Vi står sammen med Frankrike i forsvaret av våre verdier og åpne samfunn.

«Lockdown»

Det ble etter skytingen innført såkalt lockdown i byen. Tusenvis av mennesker har oppholdt seg på restauranter, sportsarenaer og andre steder i byen som følge av skytingen.

I 1-tiden fikk de fleste vende hjem, og EU-parlamentet rådet medlemmer som bor i byen til å la politieskorter følge dem hjem.

Strasbourg ligger øst i Frankrike, nær grensen til Tyskland.