STØTTER OMSTRIDTE FORSKERE: Eventyrer og programleder Lars Monsen mener nyheten om at Morten Laane og Ivar Mysterud igjen skal drive med flått-forskningen er den besten nyheten på lang tid for borrelia-syke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STØTTER OMSTRIDTE FORSKERE: Eventyrer og programleder Lars Monsen mener nyheten om at Morten Laane og Ivar Mysterud igjen skal drive med flått-forskningen er den besten nyheten på lang tid for borrelia-syke. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Dette er den beste nyheten på lang tid for borrelia-syke

Monsen støtter omstridte flått-forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i går om de to borrelia-forskerne Ivar Mysterud og Morten Laane, som er blitt hyret inn av Folkehelseinstituttet.

Høster kritikk I mars fikk Universitetet i Oslo (UiO) et endelig pålegg fra Helsetilsynet om å stoppe forskningsprosjektet til de to biologene, fordi Helsetilsynet mente de brøt en rekke paragrafer i helseforskningsloven.

De to biologene hadde utviklet en metode de mente kunne brukes for å oppdage kronisk borreliose i blodet til pasienter, via mikroskopi. En av pasientene de mente de kunne påvise at hadde «svært forurenset blod», var Lars Monsen.

Lege og epidemiolog Preben Aavitsland gikk hardt ut mot Mysterud og Laanes forskning. Aavitsland blant annet har bakgrunn som statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet, jobber i dag som daglig leder for nettstedet epidemi.

- Mysterud og Laane har påvist at pasientene har noen «streker» i blodet sitt. Lite tyder på at disse strekene er Borrelia, og det er jeg sikker på at dette nye prosjektet vil bekrefte. Da vil denne skandalen bli enda større, sier han til Dagbladet.

God nyhet En av Mysterud og Laanes største støttespillere er programleder og eventyrer Lars Monsen. Blodet hans ble selv testet av de to biologene.

I en kommentar på sin Facebook-side, om Dagbladets sak om de to legene som nå er hyret inn av Folkehelseinstituttet, skriver Monsen.

- De skal fortsette den viktige jobben de har gjort med blodmikroskopiering, attpåtil i samarbeid med Folkehelseinstituttet! Det er den beste nyheten på lang tid for borrelia-syke og det viser at det faktisk finnes vilje til nytenkning også innen det norske helsevesenet. Bra! skriver Monsen.

Glad for støtten - Vi er veldig glad for Lars' støtte og glad for at han setter pris på det arbeidet vi gjør, sier Morten Laane, som ikke vil kommentere Monsens helse.

Ivar Mysterud er også fornøyd med Monsens støtte.

- Jeg vil fremheve Lars Monsen som raus, real og uredd kar. Han har betydd svært mye i denne kontroversen rundt langtidssyke etter flåttbitt, sier Mysterud til Dagbladet. 

Han mener Monsen har kommet med gode argumenter og klart å engasjere vidt og bredt.

- Er du fortsatt overbevist om at Monsen var syk?

- Vi har hatt kontakt med Monsen, og påstandene om at dette er en sykdom som har oppstått på Internett er tøv. Han har vært syk og tydeligvis fått hjelp. Jeg er imponert over det han har fått til og tenker på hvor tragisk det er for de mange langtidssyke, sier han.

Vrøvl 29. april skrev Preben Aavitsland en kronikk i Dagbladet der han mener UiO bør be forsøkspersonene be om unnskyldning for at de ble utsatt for ulovlig borrelia-forskning.

Monsen avfeier denne kritikken som vrøvl, og utdyper:

FÅR FORTSETTE: De pensjonerte forskerne Morten Laane og Ivar Mysterud har utviklet en metode de hevder kan påvise borrelia-bakterier i blodet. I mars stanset Statens Helsetilsyn prosjektet deres. Nå har Folkehelseinstituttet tatt initiativ til et samarbeid med dem. Foto: Ola Sæther/Apollon, UiO
FÅR FORTSETTE: De pensjonerte forskerne Morten Laane og Ivar Mysterud har utviklet en metode de hevder kan påvise borrelia-bakterier i blodet. I mars stanset Statens Helsetilsyn prosjektet deres. Nå har Folkehelseinstituttet tatt initiativ til et samarbeid med dem. Foto: Ola Sæther/Apollon, UiO Vis mer

-Laane og Mysterud hjalp meg på veien mot å bli (nesten) frisk, og jeg takker dem av hele mitt hjerte for innsatsen de gjør. Helt topp av de nå blir omfavnet av det offentlige. Neste steg nå må bli å få lege Rolf Luneng tilbake i behandlingsposisjon! skriver han.

Preben Aavitsland står imidlertid på budskapet i kronikken.

- Det mest interessante her er hva UiO vil gjøre med forsøkspersonene som ble utsatt for den ulovlige forskningen, skriver Aavitsland i en SMS til Dagbladet.

Ni måneders antibiotikakur Monsen kritiserer også at mange nordmenn må reise utenlands for å få den behandlingen de ønsker. Han mener det ikke er hjelp å få i Norge. Selv reiste Monsen til Tyskland og gjennomførte en omstridt, ni måneders antibiotikakur, og mener nå han er borrelia-fri.

- Men skal det virkelig være nødvendig? spør Monsen retorisk.

Monsens innlegg har i skrivende stund 6000 «likes» og over 200 delinger.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Lars Monsen

KRITISK: Lege Preben Aavitsland mener det er interessant å se hva UiO vil gjøre med forsøkspersonene som ble utsatt for den ulovlige behandlingen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KRITISK: Lege Preben Aavitsland mener det er interessant å se hva UiO vil gjøre med forsøkspersonene som ble utsatt for den ulovlige behandlingen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer