Dette er den egentlige krisen

Matmangel og befolkningsvekst «kan ødelegge sivilisasjoner».

FLERE MUNNER - MINDRE MAT: «På grunn av styremaktenes feilslåtte befolkning- og matpolitikk vil hver dag bringe 10.000 nye munner å mette, samtidig som man stadig får mindre vann til å stoppe sulten», skriver Lester R. Brown i en kronikk i The Guardian. Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIX
FLERE MUNNER - MINDRE MAT: «På grunn av styremaktenes feilslåtte befolkning- og matpolitikk vil hver dag bringe 10.000 nye munner å mette, samtidig som man stadig får mindre vann til å stoppe sulten», skriver Lester R. Brown i en kronikk i The Guardian. Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «På grunn av styremaktenes feilslåtte befolkning- og matpolitikk vil hver dag bringe 10.000 nye munner å mette, samtidig som man stadig får mindre vann til å stoppe sulten», skriver Lester R. Brown i en kronikk i The Guardian. Brown er en av grunnleggerne av Worldwatch Institute og er i dag president for Earth Policy Institute og blir regnet som en av USAs ledende tenkere. Brown har flere ganger advart mot matvarekrisen i de fattigere landene, som han nå mener truer med å «ødelegge sivilisasjoner».

Nord-Afrika i flammer Allerede i januar kunne Dagbladet melde at prisen på mat hadde nådd sitt høyeste nivå siden 1990. FN advarte da mot at flere millioner mennesker kunne bli skadelidende av de økende matvareprisene i verden. «Matkrise setter Nord-Afrika i flammer» var tittelen på saken da.

FNs organisasjon for matvarer og jordbruk (FAO) spådde da at de høye prisene ville føre til en bølge av matkriser og opprør i fattige land rundt om i verden. En spådom som man trygt kan si ble en realitet.

Millioner blir fattigere 14 april advarte Verdensbanken om at de stigende matvareprisene kan føre til at millioner blir skjøvet ut i ekstrem fattigdom. Hvis man ikke øker produksjonen av mat vil mer enn ti millioner mennesker bli en del av de aller fattigste i verden i løpet av få måneder (de som tjener mindre en 1,25 dollar om dagen red.anm.).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer