VERDENS FATTIGSTE: Det er ingen mennesker i verden som skylder like mye penger som denne mannen. Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
VERDENS FATTIGSTE: Det er ingen mennesker i verden som skylder like mye penger som denne mannen. Foto: GONZALO FUENTES/REUTERSVis mer

Dette er den mest gjeldstyngede mannen i verden

Jérôme Kerviel skylder en helt vanvittig sum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Synes du at du har litt mye gjeld, eller er du bekymret for at økonomien kan bli litt trang dersom renta spretter opp et prosentpoeng eller tre? 

Da er det kanskje en mager trøst at det er de som har det verre enn deg, men ikke engang den trøsten finnes for Jérôme Kerviel, det er nemlig ingen som har mer gjeld enn ham.

Han skylder over 36 milliarder kroner, skriver The Atlantic.

Gamblet med bankens penger Og det var ikke var ikke penger han hadde lånt av banken, det var faktisk bankens penger. Kerviel jobbet som arbitrasjemegler for den franske banken Société Générale.

Arbitrasjemeglere tjener penger på prisavvik i markedet. Det de utnytter er at noe som skal koste det samme, ikke gjør det likevel.

Måten man tjener penger på i det tilfellet, er at man kjøper den billige, og selger den dyre. Så venter man på at prisene sammenfaller. Slike prisforskjeller varer naturlig nok ikke lenge. 

La oss si at du kjøper deg en opsjon på en vare for 100 kroner, en kjøpsopsjon. Samtidig så selger du en opsjon på samme vare for 101 kroner, en salgsopsjon. Da har du tjent en krone.

Og det er samme hva som skjer med prisen på det underliggende, for du har kjøpt retten både til å kjøpe varen, og å selge den. 

Arbitrasjegevinster er ikke store, som eksempelet var ment å illustrere. Dermed er man avhengig av litt volum for at det skal bli penger ut av det. 

Handlet aksjeopsjoner Kerviel handlet såkalte europeiske aksjeopsjoner, altså opsjoner med en fastsatt dato for innløsning. Og hovedproblemet var ikke volumet han handlet i, problemet var at han bare gjorde halvparten av jobben.

Han kjøpte, men solgte ikke, eller solgte, men kjøpte ikke. Altså sikret han ikke posisjonene. Dersom det går bra så tjener du mye, og vice versa.  

Men hvorfor var det ingen som merket hva som foregikk før det var for sent?

Kerviel hacket datamaskiner, sendte falske kjøps- og salgsordrer, slik at det fremsto som om han hadde gjort ting etter boka. Det hadde han altså ikke.

Banken fulgte bare med på totalen av det de trodde var reelle handler, altså både salgs- og kjøpsopsjoner. I og med at han hadde forfalsket vel halvparten av handlene så de ikke hva som faktisk skjedde.

Og idet Société Générale oppdaget hva som foregikk hadde Kerviel lagt vanvittig mange egg i en kurv, uten å sikre kurven. 

Den nominelle verdien av posisjonen var på over 400 milliarder kroner, står det i en forklaring fra Société Générale om svindelen, som Financial times har publisert. De oppdaget omfanget først søndag 20. januar 2008, og måtte begynne å sikre den mandag 21. januar.

Gigantisk bot Tre år i fengsel er noe de fleste ville sett ganske mørkt på, men 36 milliarder i bot blir man ikke ferdig med i løpet av et liv. Og det er det som er situasjonen for Kerviel. Ankesaken hans gikk ikke i hans favør, og domstolen opprettholdt dommen. 

- Han kommer selvsagt aldri til å klare å betale boten, sier Frank Partnoy, professor i jus ved universitetet i San Diego til The Atlantic. Resten av livet vil han sannsynligvis måtte betale en stor del av det han tjener for å dekke inn det han kan av boten.  

- Han blir som Sisyphus (konge i gresk mytologi, journ. anm) som dyttet en kampestein opp en bakke resten av livet, sier Patnoy.