Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er den mest ydmyke dagen i mitt liv

News Corp.-sjefene Rupert og James Murdoch ble grillet i det britiske parlamentet.

- YDMYK: News Corp.-sjef Rupert Murdoch må i dag sammen med sønnen James svare for telefonhacking-skandalen. Foto: AP Photo/PA/Scanpix
- YDMYK: News Corp.-sjef Rupert Murdoch må i dag sammen med sønnen James svare for telefonhacking-skandalen. Foto: AP Photo/PA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er den mest ydmyke dagen i mitt liv, sa Rupert Murdoch rett etter at grillingen i mediekomiteen startet i dag.

Han og sønnen, i tillegg til tidligere News of the World-redaktør Rebekah Brooks, er i skuddlinja etter avlyttingsskandalen som førte til nedleggelsen av den historiske tabloidavisa.

Likevel nekter Murdoch at han som øverste sjef for News Corp å ta noe ansvar for avlyttingen.

- Aksepterer du at du til syvende og sist er ansvarlig for hele fiaskoen? spør komiteen.

- Nei, svarer Murdoch kort.

Vil ikke trekke seg Han avviste også at han i det hele tatt hadde vurdert å trekke seg som sjef for selskapet han har ledet i 57 år.

Like før Murdoch var ferdig med å avgi sitt vitnemål, ble han angrepet av en mann med bløtkake. Høringen ble avbrutt i ti minutter mens aktivisten

Snakket med redaktøren
Rupert Murdoch blir spurt om hvor ofte han snakker med redaktørene i sine aviser.

- Veldig sjelden, men det blir feil å si at vi er handsoff. Redaktøren i News of the World ringte jeg av og til på lørdag kveld for å høre hva de drev med. Jeg ringer alltid redaktøren i Sunday Times, men jeg blander meg ikke inn i redaksjonelle vurderinger, sier Murdoch.

Han legger til at det er redaktøren i Wall Street Journal han har tettest kontakt med ettersom de jobber i samme bygning i New York.

 - Skamfull
Skandalen toppet seg da The Guardian avslørte at avisas journalister skal ha hacket seg inn på telefonsvareren til den nå drepte Milly Dowler. Dette gjorde at hennes familie fikk håp om at hun kunne være i live.

- Jeg var sjokkert, forferdet og skamfull da jeg hørte om Milly Dowler-saken for to uker siden, sa Murdoch.

James Murdoch sier at selskapet ikke har noen umiddelbare planer om å starte en ny søndagstabloid etter at de la ned News of the World.

- Men vi holder alle muligheter åpne, sier han.

Rupert Murdoch sier at det er en styrke i Storbritannia at landet har en konkurrerende presse fordi det gjør samfunnet mer gjennomsiktig.

- Men det er noen ganger veldig ubehagelig for personer, sier Murdoch.

- Ble ført bak lyset På spørsmål fra komiteen til Rupert Murdoch om hans tidligere uttalelser om at de ikke hadde gjort noe galt og at han har nulltoleranse for lovbrudd i selskpaet, så sier han at han også trodde det på tidspunktet.

- Ble du ført bak lyset?

- Helt innlysende.

- Vet du hvem det var?

- Nei. Jeg visste ingenting om dette. Men jeg må si noe. Dette er ikke en unnskyldning. News of the World er mindre enn en prosent av dette selskapet. Jeg har 53 000 ansatte over hele verden og ansetter personer jeg stoler på for å lede de ulike avdelingene, sier Murdoch.

Murdoch sier han ikke kjente til flere av de ulovlige episodene som skal ha skjedd, og viser til sønnen når det gjelder flere slike spørsmål fra komiteen.

- Det er James som styrer mye av det som skjer her.

Visste ikke
Rupert Murdoch blir spurt om hvordan News International har etterforsket telefonhackingen internt og hvem som visste hva og når. 80 år gamle Murdoch ser ut til å ha store problemer med å følge spørsmålene og finne passende svar. Det er lange pauser før han svarer.

- Når ble du klar over at en parlamentskomité hadde anklaget lederne i ditt selskap for kollektivt hukommelsestap?

- Vet ikke, svarer Murdoch.

- Rupert Murdoch er ansvarlig for styringen av selskapet. Hvis han ikke vet svaret på disse spørsmålene, er det avslørende, sier komitémedlem Tom Watson.

Både Rupert Murdoch selv og sønnen James prøver gjentatte ganger å få komiteen til å la sønnen svare, men komiteen vil vite hva Rupert Murdoch har visst.

- Leie oss - Jeg vil bare si hvor leie vi er oss overfor ofrene og deres familier, sa sønnen James.

- Det er noe vi angrer stort på i News Corporation. Det gjenspeiler ikke våre verdier, og det er vår oppgave nå å forhindre at noe lignende skjer igjen, sa han videre.

James Murdoch har tidligere sagt at han hadde feilinformert kulturkomiteen tidligere, men sier nå at han ikke hadde direkte kjennskap til hva sjefene i News International, eierne av News of the World, visste da han satt foran komiteen sist gang.

- Vi kjente ikke til hvor utbredt dette var før de første sakene kom i 2010.

Nektet åpningsuttalelse Høringen startet ved at News International-sjef James Murdoch gjorde klart at han og faren, News Corporation-sjef Rupert Murdoch,  ville komme med en uttalelse til å begynne med. Det ble de nektet.

- Vi håper alt vi lurer på vil komme fram som svar på våre spørsmål. Dere kan komme med en uttalele til slutt dersom det er noe som gjenstår.

Det har lenge vært stor spenning knyttet til utspørringen av Rupert og James Murdoch, i tillegg til News of the World-redaktør Rebekah Brooks og polititoppene som etterforsket anklagene om telefonhacking.

Rupert Murdoch eier det globale medieimperiet News Corporation, som blant annet eier Wall Street Journal og Fox i USA og The Sun og The Times i Storbritannia.

Dagbladet kommer med mer.