Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er den nye arbeiderklassen

Mer enn 518.000 nordmenn jobber nå innen helsesektoren. Dette er en vekst på 39 prosent siden 1996.

518.000: I dag jobber 518.000 nordmenn i helse- og sosialsektoren, det betyr at hver femte sysselsatte jobber innenfor sektoren. Foto: NINA HANSEN
518.000: I dag jobber 518.000 nordmenn i helse- og sosialsektoren, det betyr at hver femte sysselsatte jobber innenfor sektoren. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at det nå er helsearbeiderne som har blitt landets slitere, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.

I dag jobber 518.000 nordmenn i helse- og sosialsektoren, det betyr at hver femte sysselsatte jobber innenfor sektoren. Det viser en gjennomgang av tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det er en økning på 39 prosent siden 1996.

Samtidig har andelen industriarbeideren falt til et historisk bunnivå. I dag er bare ti prosent av arbeidsstyrken ansatt innen industri- og bergverksdrift.

Siden 1970 er sysselsettingen innen industrien redusert med to tredeler. Samme tid har sysselsettingen innenfor undervisning blitt doblet og sysselsettingen innenfor helse- og sosialtjenester er blitt firedoblet.

Den nye klassen

- De er omsorgs- og helsearbeiderne som opplever fysisk tungt arbeid, mye stress og har det høyeste sykefraværet. De er den nye arbeiderklassen, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.

Hansen får støtte fra leder for LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, som organiserer mer enn 55.000 industriarbeidere.

- I dag er det jo slik at arbeiderklassen i stor grad består av mennesker som jobber innenfor offentlig sektor. Dette er en utvikling som er uunngåelig med dagens samfunn, sier Sande til Dagbladet.

HISTORISK BUNNIVÅ: Siden 1970 er sysselsetningen innen industrien redusert med to tredeler. Foto: LARS LINDQVIST
HISTORISK BUNNIVÅ: Siden 1970 er sysselsetningen innen industrien redusert med to tredeler. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

Også leder for Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, mener helsearbeiderne er den nye arbeiderklassen. Norsk Sykepleierforbund er Norges fjerde største fagforbund med rundt 88.000 medlemmer.

- Veldig mange av de kampene industriarbeiderne hadde tidligere, er de våre medlemmer har nå, sier Normann.

- Burde lære av industrien
Lier-Hansen mener helsesektoren burde følge etter industrisektorene når det gjelder effektivisering.

- Mens vi har fått færre ansatte, har vi økt industriproduksjonen betydelig. Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng med antall industriarbeidere og en vellykket industripolitikk. Mye av helsesektoren ville hatt godt av rasjonaliseringen og effektiviseringen vi har hatt i vår sektor, sier Lier-Hansen.

FIREDOBLET: Sysselsettingen innenfor helse- og sosialtjenester er blitt firedoblet siden 1970. Foto: JOHN T. PEDERSEN
FIREDOBLET: Sysselsettingen innenfor helse- og sosialtjenester er blitt firedoblet siden 1970. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Det er Norsk Sykepleierforbund delvis enig i.

- Man burde i større grad tenkt gjennom om det er rett kompetanse på rett plass. Med mindre bruk av ufaglærte ville vi mest sannsynligvis kunne gjort det samme arbeidet med færre hender, sier Normann.

Fagforbundslederen sier at hennes medlemmer har merket lite til den økte bemanningen.

- Vi lurer hele tiden på: hvor er disse hendene? Hva blir de brukt til?, sier Normann.

SLITERE: - Det er ingen tvil om at det nå er helsearbeiderne som har blitt landets slitere, sier leder for Norsk Industri Stein Lier-Hansen til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN
SLITERE: - Det er ingen tvil om at det nå er helsearbeiderne som har blitt landets slitere, sier leder for Norsk Industri Stein Lier-Hansen til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Barn av industriarbeidere
Professor ved Norges Handelshøyskole, Kjell G. Salvanes, mener LO kanskje i enda sterkere grad bør skifte fokus fra industriarbeidere til ansatte i den offentlige sektoren.

- Barn av tidligere industriarbeidere jobber nå i det offentlige. Derfor bør LO endre fokus, sier Salvanes, som tror utviklingen vil fortsette.

- Vi vil stadig se at flere og flere jobber innen offentlig og privat tjenesteyting, mens andelen industriarbeidere vil forbli på et lavt nivå, sier Salvanes.

- Så i framtiden vil flere og flere klippe håret på hverandre?

- Det er veletablert i økonomisk teori at det å bruke saksen er like produktivt som å lage saksen, sier Salvanes.

TI PROSENT:  I dag er bare ti prosent av arbeidsstyrken ansatt innen industri- og bergverksdrift. Foto: LARS LINDQVIST
TI PROSENT: I dag er bare ti prosent av arbeidsstyrken ansatt innen industri- og bergverksdrift. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

Mer media og kunst
Professoren tror flere og flere vil jobbe innen handel, grossisthandel, teletjenester og media og kunst i framtiden.

I dag er Telenor Norges nest største bedrift. Hvis man regner de firehelseforetakene som et selskap, er det Norges tredje største bedrift, med driftsinntekter på over 93 milliarder kroner.

- Dette vil bli den sektoren som kommer til å ekspandere, spår professoren.

Salvanes mener det ikke er negativt at stadig flere jobber med tjenesteyting, mens færre blir industriarbeidere.

UUNNGÅLIG: - I dag er det jo slik at arbeiderklassen i stor grad består av mennesker som jobber innenfor offentlig sektor. Dette er en utvikling som er unngålig med dagens samfunn, sier leder for Industri Energi, Leif Sande, til Dagbladet. Foto: NOPEF
UUNNGÅLIG: - I dag er det jo slik at arbeiderklassen i stor grad består av mennesker som jobber innenfor offentlig sektor. Dette er en utvikling som er unngålig med dagens samfunn, sier leder for Industri Energi, Leif Sande, til Dagbladet. Foto: NOPEF Vis mer

- På grunn av den teknologiske utviklingen trenger man stadig færre ansatte i industrien. Dette er en naturlig utvikling og ikke noe man nødvendigvis behøver å være bekymret for. Vi trenger selvsagt en kritisk mengde som jobber i industrien også, men vi vil også se at denne sektoren blir mer og mer kunnskapsintensiv og mindre preget av kjeledresser, sier Salvanes.

Infrastruktur
Professoren lar seg heller ikke skremme over at den store økningen i helsearbeidere.

- Dette er tjenesteyting som er privat i andre land, og det er ingen grunn til å tro at det er negativt at den er i offentlig regi i Norden. Utdanning og helse må sees på som infrastruktur, som er nødvendig for verdiskapning, sier Salvanes.

Leif Sande fra Industri Energi er redd for at fokuset blir for lite på industriell verdiskapning i Norge.

ARBEIDSKAMP: - Veldig mange av de kampene industriarbeiderne hadde tidligere er det våre medlemmer som nå har, sier Lisbeth Normann. Foto: NORSK SYKEPLEIERFORBUND
ARBEIDSKAMP: - Veldig mange av de kampene industriarbeiderne hadde tidligere er det våre medlemmer som nå har, sier Lisbeth Normann. Foto: NORSK SYKEPLEIERFORBUND Vis mer

- Jeg er redd for at fokuset blir for lite på å skape nye industriarbeidsplasser. Hvis vi ikke gjør noe med det for vi håpe at folk har gode språkkunnskaper den dagen olje- og gasseventyret tar slutt, sier Sande.

- Så da må folk søke seg ut av Norge?

- Det er jo litt på fleip. Men hvis man ser på hvor stor del av eksportindustrien som er basert på olje- og gassindustrien, står vi overfor store utfordringer hvis vi skal klare erstatte det vi i dag tjener på olje og gass, sier Sande.

I dag eksporterer Norge for 958 milliarder kroner. Av dette kommer 577 milliarder fra olje- og gass-sektoren, 121 milliarder fra kraftkrevendeindustri og bare 37 milliarder fra fiskeindustrien.

ØKT MED 39 PROSENT: Andelen helsearbeidere har vokst med 39 prosent siden 1996. Foto: JOHN T. PEDERSEN
ØKT MED 39 PROSENT: Andelen helsearbeidere har vokst med 39 prosent siden 1996. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- Dette er i dag Norges største utfordring, sier Sande.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media