Dette er den nye arbeiderklassen

Mer enn 518.000 nordmenn jobber nå innen helsesektoren. Dette er en vekst på 39 prosent siden 1996.

518.000: I dag jobber 518.000 nordmenn i helse- og sosialsektoren, det betyr at hver femte sysselsatte jobber innenfor sektoren. Foto: NINA HANSEN
518.000: I dag jobber 518.000 nordmenn i helse- og sosialsektoren, det betyr at hver femte sysselsatte jobber innenfor sektoren. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at det nå er helsearbeiderne som har blitt landets slitere, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.

I dag jobber 518.000 nordmenn i helse- og sosialsektoren, det betyr at hver femte sysselsatte jobber innenfor sektoren. Det viser en gjennomgang av tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det er en økning på 39 prosent siden 1996.

Samtidig har andelen industriarbeideren falt til et historisk bunnivå. I dag er bare ti prosent av arbeidsstyrken ansatt innen industri- og bergverksdrift.

Siden 1970 er sysselsettingen innen industrien redusert med to tredeler. Samme tid har sysselsettingen innenfor undervisning blitt doblet og sysselsettingen innenfor helse- og sosialtjenester er blitt firedoblet. Den nye klassen- De er omsorgs- og helsearbeiderne som opplever fysisk tungt arbeid, mye stress og har det høyeste sykefraværet. De er den nye arbeiderklassen, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.

Hansen får støtte fra leder for LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, som organiserer mer enn 55.000 industriarbeidere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer