Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er den nye Nav-reformen

Slik vil arbeidsministeren få navere ut i arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) foreslo i dag omfattende endringer i velferdsordningene for å få folk «opp av kjellerstua og inn i arbeidslivet».

Dette er hovedpunktene i den nye Nav-reformen.

Midlertidig ansettelser I dag ble det klart at regjeringen går inn for det omdiskuterte forslaget med midlertidig ansettelser.

Regjeringen foreslår generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil tolv måneder.

Eriksson understrekte imidlertid at den nye ordningen vil ha begrensninger. Regjeringen foreslår en karantene på 12 måneder for midlertidige ansettelser, slik at hvis en bedrift ikke ansetter en person som har gått i midlertidig ansettelse, så har de karantene på ett år for ansette nye midlertidig ansatte til å utføre de samme arbeidsoppgavene.

Forslaget om å mye opp reglene for midlertidige ansettelser, har møtt sterke protester fra fagforeningene. Parat skal tirsdag holde en aksjon og stoppe flytrafikken på landets største flyplasser.

- Hovedregelen er fast ansettelse, sier Eriksson.

I tillegg kommer det en kvote på ansettelsene, som sier at arbeidstakere ansatt på det generelle grunnlaget ikke kan omfatte mer enn 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten. Og det skal ikke være adgang til individuelle avtaler om gjennomsnittsberegning av arbeidstida.

Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere Regjeringen foreslår aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere i alle kommuner.

- Noe av det verste vi kan gjøre er å møte folk med likegyldighet. Vi vet det bor noe bra i hver og en av oss. Da gjelder det også legge til rette for å få fram det gode som bor i hvert enkelt individ. Derfor innfører vi også aktivitetsplikt, sier Eriksson.

Han understreker at personer som har tungtveiende grunner for ikke å delta, vil være unntatt fra aktivitetsplikten. Innholdet i aktivitetene skal øke mulighetene til å komme i jobb eller utdanning, men Eriksson sier det er opp til hver enkelt kommune å definere hva som er nyttige aktiviteter.

Han trakk fram forskjellen på hvilke aktiviteter som er aktuelle for en beboer i hans hjemkommune Verdal og Oslos Grünerløkka.

-To av tre kommuner i dag har innført aktivitetskrav. Og det har fått ungdom ut i arbeid. Hvorfor skal vi da ikke si at alle skal ha aktivitetskrav? spør Eriksson.

Personer som har tungtveiende grunner for ikke å delta, vil være unntatt fra aktivitetsplikten.

Ny, varig lønnstilskuddsordning For å folk med varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne u t i jobb, vil det innført en varig lønnstilskuddsordning, hvor bedrifter får tilskudd til å ansette personer med nedsatt funksjonsevne. Kompensasjonsnivået heves fra 60 til 75 prosent av lønnskostnadene.

- Vi øker kompensasjonen for å redusere risikoen for alle bedrifter som vil satse på å få inn ungdom som har hull i CV-en. Samtidig øker vi lønnstilskuddsordninga, sier Eriksson.

Tilretteleggingsordninger Regjeringen forslår at arbeidsgiver får dekket utgifter for arbeidssøkere som trenger tilrettelegging.

De foreslår også en oppfølgings- og tilretteleggingsavtale hvor arbeidsgiver og arbeidssøker får oppfølging og navngitt kontaktperson i NAV.

Forenkle arbeidsrettede tiltak Antall sentrale ordninger skal halveres fra 14 til 7. Det skal etableres et nytt inkluderingstilskudd for arbeidssøkere, og det skal etableres en ny og mer forpliktende tilretteleggings- og oppfølgingsavtale. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling