- Dette er den nye oljen

Nordic Mining om rutilen i Engebøfjellet.

 - ET STORT ANSVAR Å SI NEI: Administrerende direktør Ivar Fossum i Nordic Mining. Foto: Kristoffer Egeberg.
- ET STORT ANSVAR Å SI NEI: Administrerende direktør Ivar Fossum i Nordic Mining. Foto: Kristoffer Egeberg.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nordic Mining mener mineralene i Engebøfjellet kan innlede et nytt industrieventyr, ikke bare for Sunnfjord-regionen, men for hele Norge.

Les også: Denne fjorden kan bli fylt av støv.

- Dette er den nye oljen! Det er en av verdens største rutilforekomster og en av Norges største uutnyttede mineralressurser. Å si nei til dette prosjektet er et stort ansvar, advarer administrerende direktør Ivar Fossum.

Selskapet kjøpte rettighetene til rutilforekomstene i 200, og planlegger en stor gruve i Engebøfjellet med fjorddeponi i Førdefjorden i 2013. Prosjektet kan gi arbeidsplasser i 40 - 50 år. Planene er omstridt og saken legges ut på høring i Naustdal kommune i dag.

Fossum vedgår at prosjektet vil påvirke havbunnen av Førdefjorden og ha negative konsekvenser for lokalbefolkningen, men avviser havforsker Jan Helge Fossås og lokale deponimotstanderes vurdering om at prosjektet kan resultere i en miljøkatastrofe.

- Deponeringen vil forstyrre økologien på bunnen av fjorden midlertidig, men livet kommer nokså raskt tilbake. Vi er innstilt på å etablere gode kriterier for overvåking og oppfølging av deponiet, sier han.

- Det er noen grunneiere som må flytte, og de har vi en god dialog med. Jeg tror ikke noen andre trenger å være bekymret. Utredningene viser at nivåene av støv- og støy vil bli veldig moderate, og i tillegg kan ulike tiltak gjøres for ytterligere reduksjon av disse, sier Ivar Fossum.