TRUMP-KRITIKER: Forretningsmannen og TV-kjendisen Mark Cuban har klart å hisse opp Donald Trump. Nå sitter han i salen under nattens  presidentdebatt. Foto: Mike Windle/Getty Images/AFP 
TRUMP-KRITIKER: Forretningsmannen og TV-kjendisen Mark Cuban har klart å hisse opp Donald Trump. Nå sitter han i salen under nattens  presidentdebatt. Foto: Mike Windle/Getty Images/AFP Vis mer

Presidentdebatt i USA:

Dette er den røde kluten Clinton vil plassere foran Trump i debattsalen

Trump ser ut til å droppe planen om å invitere Bill Clintons påståtte elskerinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMPSTEAD (Dagbladet): Mens de fleste øyne er rettet mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trump og Demokratenes Hillary Clinton under nattens debatt på Hofstra University i New York.

Samtidig er det knyttet stor spenning til hvem de to kandidatene har invitert til å sitte i salen.

Clinton-organisasjonen har varslet at kjendisrikingen Mark Cuban, som tidligere også har fungert som en rød klut for Trump, skal få «en av de beste plassene», melder ABC News.

Da dette først ble kjent, truet Trump med å invitere Gennifer Flowers, den påstatte tidligere elskerinna til Hillarys ektemann, Bill Clinton.

MØTES: Demokratenes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump møter til den første presidentdebatten. Mye står på spill for begge. Foto: REUTERS/Charles Mostoller/Jonathan Ernst/Files
MØTES: Demokratenes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump møter til den første presidentdebatten. Mye står på spill for begge. Foto: REUTERS/Charles Mostoller/Jonathan Ernst/Files Vis mer

Mandag offentliggjorde imidlertid de to kandidatene foreløpige lister over hvem de har invitert, og så langt er ikke Flowers blant navnene på Trumps liste.

- Spent

Cuban skal være blant Clintons gjester. Han var opprinnelig positiv til Trumps kandidatur, men snudde etter hvert. Nå er forretningsrivalen en særdeles uttalt Hillary-tilhenger, og en av dem som har klart å hisse opp Trump på Twitter.

KOMMER IKKE: Gennifer Flowers skal angivelig ha hatt en affære med Hillary Clintons ektemann, Bill Clinton, og Trump truet med å invitere henne til debatten dersom Clinton inviterte Cuban. Cuban kommer, men det ser ikke ut til at Flowers dukker opp. Foto: AFP PHOTO / MIKE NELSON
KOMMER IKKE: Gennifer Flowers skal angivelig ha hatt en affære med Hillary Clintons ektemann, Bill Clinton, og Trump truet med å invitere henne til debatten dersom Clinton inviterte Cuban. Cuban kommer, men det ser ikke ut til at Flowers dukker opp. Foto: AFP PHOTO / MIKE NELSON Vis mer

- Jeg er spent på hva som skjer, men jeg vet virkelig ikke hva jeg kan forvente, sa Cuban til ABC News under premierefesten for reality-serien hans «Shark Tank».

Blant de andre gjestene på lista The Hill omtaler, er blant annet Lauren Manning. Hun ble skadet under terrorangrepet 11. september 2001, og talte også under Demokratenes landsmøte i sommer. Hun har jobbet med Clinton for å sørge for bedre erstatningsordninger for overlevende og pårørende etter terrorangrep.

En annen av gjestene til Clinton er Maxine Outerbridge. Hun er en alenemor, som har overlevd vold i hjemmet, og er som er ansiktet utad for Clintons arbeid med helseforsikring for barn.

DEKKER VALGET: Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer Vis mer

Anastasia Somoza står også på Clintons gjesteliste. Hun har celebral parese og talte under Demokratenes landsmøte. Hun ble dessuten brevvenn med Clinton da hun var åtte år gammel og Clinton var USAs førstedame.

Benghazi-overlevende

På Trumps liste er blant annet Mark Geist, som er en av de overlevende etter terrorangrepet i Benghazi i 2012. Han har skrevet boka «13 Hours: The Inside Account of What Really Happende in Benghazi» og vært en markant kritiker av Clinton, som var utenriksminister på det tidspunktet.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Den republikanske kandidaten har også invitert Bruce LaVelle. Han er sjef for det som kalles National Diversity Coalition for Trump. Det er en organisasjon bestående av folk med minoritetsbakgrunn, som forsøker å kjempe mot påstanden om at Trump er en rasist.

Gir Hillary skylda

Trumps tredje gjest er Karen Vaughn. Hun er mora til Navy Seal-soldaten Aaron Vaughn, som ble drept i Afghanistan i 2011 da helikopteret hans ble skutt ned. Hun snakket også på Republikanernes landsmøte og ga Hillary Clinton skylda for sønnens død.

Trump har også invitert den pensjonerte generalløytnanten Mike Flynn. Han skal ha vært en aktuell visepresidentkandidat før Trump til slutt valgte Indiana-guvernør Mike Pence. Flynn er nå en sentral støttespiller for Trump og fungerer blant annet som rådgiver om sikkerhetspolitikk.

På Trumps gjesteliste står også en annen pensjonert generalløytnant, Keith Kellogg, som er en av Trumps rådgivere på sikkerhetspolitikk.

VALGET I USA: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet vil i samarbeid med Kjør Debatt gi deg alt om den spennende oppkjøringen. Podcasten finner du på dagbladet.no, iTunes og Acast. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Podkasten finner du her: https://itun.es/no/GObbfb.c Vis mer