Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er den siktede ambulansekapreren i Oslo

Flere år preget av tung rus, biltyveri, ran, ulovlige våpen og vold. Straffedømt tosifret antall ganger.

LANG HISTORIKK: Dagbladets gjennomgang viser at mannen har et tosifret antall dommer på seg. Dommene omhandler vold, våpen, narkotika og vinningslovbrudd. Foto: Atle Silgjerd
LANG HISTORIKK: Dagbladets gjennomgang viser at mannen har et tosifret antall dommer på seg. Dommene omhandler vold, våpen, narkotika og vinningslovbrudd. Foto: Atle Silgjerd Vis mer

En mann i 30-åra er siktet for drapsforsøk etter at en ambulanse i ettermiddag ble kapret i Oslo. Under det politiet kaller en «gal manns ferd» gjennom Oslo, der politiet skjøt mot ambulansen for å stoppe den, skal mannen ha forsøkt å kjøre ned personer på fortauet.

Politiet fikk til slutt stoppet kapreren på Torshov i Oslo. I ambulansen ble det funnet store mengder narkotika, mens politiet har tatt beslag i to våpen: en hagle og en Uzi maskinpistol.

Mannen har en svært lang historikk på feil side av loven. Politiet sier også de er kjent med opplysninger om at han skal ha hatt en fortid i høyreekstreme miljøer, men sier det er for tidlig å si noe om motiv.

FLYKTER: Slik var de dramatiske minuttene da en 32 år gammel mann dro på en «gal manns ferd» i en kapret ambulanse. Video: Dagbladet / Per Aanstad Vis mer

Rømte fra politiet

Tidligere dommer som Dagbladet har fått tilgang til, viser mannens lange straffehistorie. Siden midten av 2000-tallet har han frekventert jevnlig i norske rettssaler.

Bruk av narkotika, ulovlige våpen, biltyveri og vold er en gjenganger i dommene mot mannen i 30-åra.

Tirsdagens hendelse er på ingen måte første gang at mannen er i kontakt med politiet. Ifølge en dom fra Asker og Bærum tingrett mistet han i tillegg retten til å ha førerkort for alltid i 2017.

PÅGREPET: To personer er pågrepet etter ambulansekapringen i Oslo. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Dommen kom etter det som utviklet seg til en dramatisk hendelse på Østlandet. For to år siden ble han stoppet i en politikontroll, hvor han ble spurt om han hadde førerkort. Han opplyste at det ikke var tilfelle, og ble bedt om å ta en alkohol- og narkotikatest.

Under testingen spurte mannen om han kunne gå bort til bilen for å hente seg røyk, noe han fikk lov til. I stedet for å komme tilbake, satte han seg imidlertid i bilen og stakk av fra stedet med politiet etter seg.

AKSJON: Politiet aksjonerte i ettermiddag mot mannens adresse. Foto: Torun Støbakk
AKSJON: Politiet aksjonerte i ettermiddag mot mannens adresse. Foto: Torun Støbakk Vis mer

Replika-pistol

Da han kom hjem, gikk han ut av bilen og siktet på en av politimennene med en replika av en pistol, heter det i dommen.

Ifølge mannens egne forklaring gjorde han dette fordi han ikke ville bli pågrepet og fordi han ønsket at politiet skulle vite at han hadde våpen.

«Tanken var å komme ut igjen med våpenet når det hadde kommet flere politibetjenter til stedet, slik at de skulle skyte ham. Siktede gikk inn i leiligheten og fortalte til kjæresten at han hadde politiet etter seg.» heter det i dommen.

GISSELFORHANDLERE: Gisselforhandlere forsøkte å stoppe mannen i dag. Det har de også forsøkt tidligere, da mannen var på rømmen fra fengsel og sammen med en soningskamerat ranet en Kiwi-butikk. Foto: Christian Roth Christensen
GISSELFORHANDLERE: Gisselforhandlere forsøkte å stoppe mannen i dag. Det har de også forsøkt tidligere, da mannen var på rømmen fra fengsel og sammen med en soningskamerat ranet en Kiwi-butikk. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Ifølge mannen skal han ha inntatt både amfetamin og heroin eller subutex den aktuelle dagen.

Etter hendelsen på Østlandet i 2018 ble han dømt til fengsel i ett år og seks måneder der ett år av straffen ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

INNSATSLEDER: Innsatsleder Erik Hestvik møtte pressen på Torshov etter at en ambulanse ble kapret. Video: Kristoffer Løåkås Vis mer

I narkotikaprogram

Mannen i 30-åra måtte delta i en narkotikaprogram med domstolskontroll for å fullbyrde straffen fra 2017.

Historikken hans viser at han har blitt overført til både fase to, tre og fire i narkotikaprogrammet, som går over fire faser. Seinest i slutten av august fikk imidlertid mannen, som nå er siktet for drapsforsøk, forlengelse av prøvetida.

I februar 2019 ble han overført til siste fase i programmet. Både retten og kriminalomsorgen kom fram til at mannen hadde fulgt opp programmet, møtte opp til avtaler, avla negative urinprøver og gjorde det bra på skolen.

I en kjennelse fra slutten av august i år kommer det imidlertid fram at mannen har falt tilbake til aktiv rus.

Ran på rømmen

Mannen og en tidligere medinnsatt ble også dømt for et grovt ran av en Kiwi-butikk i Oslo i 2008.

SKUDD: Tonje Misund Asphaug hørte mange skudd utenfor. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mannen som nå er siktet for drapsforsøk etter ambulansekapringen var da på rømmen fra et fengsel på Østlandet, mens hans medraner var på soningsavbrudd.

De to skal da ha røyket hasj og tatt stensolid før de tok seg inn i en Kiwi-butikk med hver sin finlandshette og hver sin softgun mens ambulansekapreren skal ha hatt en kniv på seg.

En av de to ranerne skal ha satt en pistol mot bakhodet til en av de ansatte like etter at butikken var stengt og sagt noe som «gjør hva vi sier, så går dette bra».

Politiet ble raskt varslet om ranet av en annen kunde, og rykket ut med 16 patruljer, helikopter og en gisselforhandler.

Ringte advokater og kjærester

«Rundt 22:30-tida oppdaget ranerne at butikken var omringet av væpnet politi. De tok da av seg maskene, inntok noe Sobril, en røyk og brus, samtidig som de ringte til sine advokater og kjærester» heter det i dommen mot de to mennene.

Ifølge de to ansatte, virket ranerne ruset og svært truende. De ble begge pågrepet for ranet. Soningskameraten ble dømt til to år og to måneder, mens den siktede ambulansekapreren ble dømt til ett år og sju måneders fengsel.

Vold, våpen, vinning og narko

I februar 2018 ble han igjen dømt til seks måneders fengsel for ulovlig oppbevaring av narkotika. Han skal da han sovnet på bussen og blitt hentet av politiet. Han forklarte da at han hadde gjemt stoff i boksershortsen. Stoffet, 11,73 gram heroin og 83 rivotriltabletter ble seinere funnet i politibilen.

I en dom fra Agder lagmannsrett i 2011 kommer det fram at mannen da var dømt ni ganger siden 2005.

«Sju av dommene gjelder overtredelser av våpenlovgivningen. For øvrig gjelder dommene vold, vinnings- og narkotikarelatert kriminalitet i tillegg til overtredelser av veitrafikkloven» skriver retten.

Kvinne pågrepet

En norsk kvinne i midten av 20-åra er også pågrepet, siktet for befatning med skytevåpen.

STOPPET: Politiet fikk stoppet ferden i Krebs' gate på Torshov i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOPPET: Politiet fikk stoppet ferden i Krebs' gate på Torshov i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun skal ha tatt seg til fots fra stedet før hun ble pågrepet like før 16.00 i ettermiddag. Politiet sier de kjenner både mannen og kvinnen godt fra før, og at all historikk på personene er av interesse for å etablere motiv.

Mannen har ennå ikke blitt avhørt. Politiet fikk melding om hendelsen 12.35 i ettermiddag og skal ha fått stoppet bilen på Torshov 12.47.

Det er iverksatt en rekke tiltak, og alle mannskaper i Oslo politidistrikt er bevæpnet.

Et sju måneder gammelt tvillingpar ble lettere skadet i forbindelse med ambulansekapringen. Det samme ble et eldre ektepar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media