- Dette er «den store krigen mot Gazas barn»

459 palestinske barn er drept i løpet av «Operation Protective Edge».

SKADD: Et skadd palestinsk barn får hjelp av helsepersonell etter det israelske luftangrepet på en FN-skole i Beit Hanoun nord på Gazastripa 24. juli. Kirkerådet for Midtøsten sier mange blir traumatisert av kamphandlingene og vil trenge psykiatrisk hjelp i lang tid framover. Foto: MAJED HAMDAN  / AP / NTB SCANPIX
SKADD: Et skadd palestinsk barn får hjelp av helsepersonell etter det israelske luftangrepet på en FN-skole i Beit Hanoun nord på Gazastripa 24. juli. Kirkerådet for Midtøsten sier mange blir traumatisert av kamphandlingene og vil trenge psykiatrisk hjelp i lang tid framover. Foto: MAJED HAMDAN / AP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har jobbet på Gaza siden 1967, og dette er den verste krigen av dem alle. Og ikke minst er dette «den store krigen mot alle Gazas barn».

Det sier Wata Kanaan, hjelpearbeider i Kirkerådet for Midtøsten. Hun har nær kontakt med den norske søsterorganisasjonen Kirkens Nødhjelp, og beskriver forholdene på Gaza etter «Operation Protective Shield», den israelske storoffensiven som har vart siden 8. juli, og som hittil har kostet over 2000 mennesker livet, for en stor del sivile palestinere.

De siste tallene fra FNs barnefond (UNICEF) viser at 459 palestinske barn er omkommet som følge av israelske kamphandlinger under «Operation Protective Edge».

- Jeg har nå selv et lite barn, og er konstant redd for at vi selv skal bli rammet av angrepene. Som mor er det ekstra smertefullt å se alle barna som lider, sier Kanaan.

Kloakk og søppel Via Kirkens Nødhjelps kommunikasjonsrådgiver Arne Grieg Riisnæs forteller Kanaan at hun nettopp har vært på befaring i Sidjuyye, et boligområde på Gaza som huset 38 000 innbyggere, men som nå beskrives som jevnet med jorda.

Hjelpearbeideren forteller også at den humanitære situasjonen på Gaza er kritisk, med kloakk og søppel som flyter i ruinene av utbombede hus. Infrastrukturen er helt ødelagt, og veiene er uframkommelige. Folk mangler mat og drivstoff til strømgeneratorene.

- Uten tilgang på rent vann strømmer folk, spesielt barn, til sykehus med skabb og andre hudsykdommer. Diaré brer også om seg, og frykten for stor spredning av vannrelaterte sykdommer er høyst reell, sier hun.

Kanaan understreker at mange er dypt traumatisert av kamphandlingene, og vil trenge psykiatrisk behandling i lang tid framover.

Kirkerådet for Midtøsten driver en rekke helsestasjoner på Gazastripa, der de tilbyr medisinsk og psykososial behandling, samt utdelig av mat, vann og hygienemateriell. Arbeidet støttes av Kirkens Nødhjelp, men kommunikasjonsrådgiver Riisnes sier det er vanskelig å skjøtte oppgavene på grunn av vann- og drivstoffmangel.

Avisannonse Mer spesifikt fordeler de 459 drepte palestinske barna seg slik:

• De var i alderen 10 dager til 17 år.

RASERT: 17 000 boliger er ødelagt på Gaza i løpet av «Operation Protective Edge. Her søker Ziad Rizk og andre i et improvisert skjul utenfor den fullstendig raserte bygningen der han bodde og hadde butikken sin. Foto: KHALIL HAMRA / AP / NTB SCANPIX
RASERT: 17 000 boliger er ødelagt på Gaza i løpet av «Operation Protective Edge. Her søker Ziad Rizk og andre i et improvisert skjul utenfor den fullstendig raserte bygningen der han bodde og hadde butikken sin. Foto: KHALIL HAMRA / AP / NTB SCANPIX Vis mer

• 285 var gutter, 172 jenter (UNICEF) mangler informasjon om de siste to).

• Minst 310 av ofrene, dvs. 67 %, var under tolv år gamle. For jentene isolert sett er tallet 73 %.

Organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) har i dag rykket inn en annonse i flere store norske aviser, med ordlyden:

«Menn i stridsdyktig alder er sterkt overrepresentert blant drepte på Gaza. Kvinner og barn under 15 år er sterkt underrepresentert i forhold til deres andel av befolkningen.»

Annonsen har ikke uventet avfødt sterke reaksjoner fra flere hold, særlig på sosiale medier. Mens støtten til budskapet er betydelig, er mange kritiske til MIFFs omgang med tallene; det blir bl.a. påpekt at alle «mennene i stridsdyktig alder» umulig kan være Hamas-krigere, og annonsen kalles spekulativ.

Skjør våpenhvile Den skjøre våpenhvilen mellom Israel og palestinerne, som i går ble forlenget med fem dager, ser foreløpig ut til å holde. Dette til tross for spredte kamphandlinger umiddelbart før og etter at fristen for en løsning gikk ut seint i går kveld.

Partene sitter nå i Egypts hovedstad Kairo og forhandler om en mer varig våpenhvile, med egypterne som meklere. De kritiske punktene det er vanskelig å enes om, omfatter blant annet palestinernes krav om å få bygge ei havn og en flyplass på Gaza, for å bedre forbindelsen til omverdenen. Et annet omstridt punkt er Israels krav om at Hamas må la seg avvæpne.