Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er den største dagen sikkerhetsmessig i mitt liv

Det sier politibetjent like før kortesjen med Barack Obama kjører forbi ham.

SPENTE POLITIMENN: Politibetjent Terje Fjell fra Utrykningspolitiet (UP) (til venstre) med en kollega passet en liten del av ruten Obama skulle ta fra Gardermoen til Jens Stoltenbergs kontor i dag morges. Foto: Siril K. Herseth
SPENTE POLITIMENN: Politibetjent Terje Fjell fra Utrykningspolitiet (UP) (til venstre) med en kollega passet en liten del av ruten Obama skulle ta fra Gardermoen til Jens Stoltenbergs kontor i dag morges. Foto: Siril K. Herseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Beredskapsopplegget rundt presidentbesøket er det mest omfattende som er satt i verk i Norge.

Alle som beveger seg i Oslo sentrum i dag vil se bevæpnet politi. Det har kommet polititjenestemenn fra hele Norge, klare for innsats.

En av dem er politibetjent Terje Fjell fra Utrykningspolitiet.

- Dette er definitivt den største dagen sikkerhetsmessig i mitt liv, sier Fjell til Dagbladet.

- Ikke hverdagskost
- Selvsagt er det spennende. Heller ikke for oss er det hverdagskost at så mange styrker er bevæpnet samtig i byen, sier Fjell.

Han er utplassert langs veien nær Havnelageret og Operaen.

- Min oppgave er å passe på at ingen blir påkjørt nå like før Obama kommer. Jeg skal også ha kontroll over det som skjer rundt her, sier Fjell.

Like etter kommer kortesjen med Barack Obama kjørende forbi.

- Secret Service blir sure
- Trekk litt unna, ellers blir Secret Service så sure på oss, roper en av de mange politimennene.

De nysgjerrige som har samlet seg langs veien trekker litt unna, men kommer raskt tilbake igjen. Kortesjen kjører forbi og folk rundt klarer ikke la være å smile. Rundt 50 biler passerer, to er dekorert med amerikanske flagg, og så er det hele over.

Barack Obama er verdens mest bevoktede person. Frykten for attentat er konstant. Derfor er årsaken til at Secret Service hele tiden forandrer programmet hans ikke tilfeldig.

Siden president Richard Nixon måtte gå i 1973, har samtlige presidenter etter ham vært forsøkt drept.

Spesialstyrker

Beredskapstroppen, også kalt Delta, er den norske Politi- og lensmannsetatens spesialtrente innsatsstyrke mot sabotasje, terrorisme, gisselsituasjoner og vanskelige, væpnede oppdrag.

De skal være på plass og støttes av Forsvarets Spesialkommando (FSK), som er det norske forsvaretshemmelige spesialstyrke og Utrykningsenheten (UEH), som er en enhet etablert innen hvert politidistrikt i den norske Politi- og lensmannsetaten.

I alt er det om lag 2000 norske politifolk på jobb i Oslo i dag. De fleste vil ikke være synlig. De gjemmer seg under bakkeplan, i rom og rørgater og har tatt plass på hustak og i sentrale bygg.

Spesialtrente sprengstoffhunder er kommet fra utlandet for å snuse ettermulig sprengstoff.

Mange sentrumsgater er helt stengt ved hjelp av barrikader.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media