Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er den svenske talibanen

Før spilte svenske Mehdi Ghezali (22) fotball, festet og var populær blant jentene. I dag er han Taliban-fange på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22-årige Mehdi-Muhammed Ghezali sitter i Camp X-ray under ekstreme sikkerhetsforhold på USAs marinebase Guantanamo Bay på Cuba. Hans far bekrefter overfor Radio Vrebro at det er sønnen som er den svenske Taliban-fangen.

«De verste»

Før jul i fjor ble Ghezali pågrepet på grensa mellom Pakistan og Afghanistan, sammen med 140 al-Qaida-medlemmer. Fangene er «de aller verste al-Qaida-krigerne», ifølge amerikanske myndigheter.

Mehdi Ghezali har finsk mor og algirsk far, og hadde en normal oppvekst i Vrebro. Mehdi hadde et avslappet forhold til sin muslimske tro. Han var glad i fester, selv om han som en god muslim ikke drakk.

Klassevennene skryter av humøret hans, men de forteller også at han begynte å vanke med kriminelle innvandrergutter i siste skoleår. De reiste på flere turer til Sør-Europa sammen, og Mehdi begynte å bruke dyre merkeklær.

31. juli 1999, pågripes Mehdi av politiet i Albufeira i Portugal. På hotellrommet hans finner politiet masser av eksklusive klokker. Han sitter i fengsel i flere måneder, og skriver mange brev hjem til Sverige.

- De første var normale, men så fikk de stadig mer religiøst innhold, og kom sjeldnere, sier vennene om brevene.

Forandret

Da Mehdi slapp ut av fengselet og kom hjem, var han forandret, sier en tidligere klassekamerat. En nær venn tror at fanatiske muslimer kan ha påvirket ham i fengselet.

Ekskjæresten møtte Mehdi på gata i Vrebro sommeren 2000, ett år etter at han ble fengslet i Portugal. Hun forteller hvordan han overhørte ropene hennes, og gikk fra henne uten å fortrekke en mine.

Da hadde Mehdi klippet seg kort, latt skjegget gro, gikk i hvite bomullsklær og besøkte moskeen daglig. I september samme år reiste han som pilegrim til Mekka sammen med vennen Hassan. Han forteller om at de to var lei av gjenglivet i Sverige, og at de lengtet til faste regler, orden og mening i hverdagen.

Skulle studere

I mars i fjor kom han hjem igjen fra Saudi-Arabia, bare for å reise til London.

- Jeg skal studere islam, fortalte han familien. Neste gang de hørte fra Mehdi, var da han skrev et brev som Røde Kors formidlet til familien. Det var skrevet på Cuba.

Mehdi Ghezali har selv fortalt at han var i Pakistan for å studere. Han avhøres nå av svenske myndigheter.

TALIBANSOLDAT: USA beskriver Mehdi Ghezali (22) som en av de verste terroristene til Osama bin Laden.
SKOLEGUTT: Mehdi Ghezali (da 19) var godt likt i klassen ved Tullangsskolans gymnasium.
Hele Norges coronakart