Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er den verste dagen i livet ditt

Politiet har gått ut med videobilder fra øyeblikkene etter skolemassakren i Newtown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 6500 sider lange rapporten og de vedlagte bildene og videoene er kraftig sladdet. Innholdet er likevel rystende.

Et lite øyeblikk
Den forteller hva som egentlig skjedde i de 11 dødelige minuttene på barneskolen Sandy Hook i byen Newtown i Connecticut i USA for over et år siden.

- Dette er den veste dagen i livet ditt, advarte politimannen William Cario.

Politimester Reuben F. Bradford skriver i rapportens innledning at det hele skjedde svært raskt.

- Først og fremst går min bønn og mine tanker til ofrenes familier, de overlevende og hele Newtown-samfunnet. 14. desember 2012 ble livene deres endret i løpet av et øyeblikk, skriver han.

- Rapporten er smertefull, men jeg håper den også vil hjelpe de berørte i sorgprosessen og gir verdifull informasjon som kan bli brukt for å forhindre slike tragedier i framtida.

I rapporten kommer det blant annet fram at gjerningsmannen Adam Lanza (20) brukte ørepropper som dempet ofrenes skrik under den grufulle massakren.

Moren hadde jobbet på skolen Til sammen ble 20 førsteklassinger og seks voksne drept i skolebygningen før Lanza tok sitt eget liv. Før han dro til barneskolen, drepte han moren sin mens hun lå hjemme i sin egen seng.

GRUFULLT: Det var her ved barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut 20 år gamle Adam Lanza skjøt og drepte 20 førsteklassinger og seks voksne. Foto: Reuters/Connecticut State Police/NTB Scanpix
GRUFULLT: Det var her ved barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut 20 år gamle Adam Lanza skjøt og drepte 20 førsteklassinger og seks voksne. Foto: Reuters/Connecticut State Police/NTB Scanpix Vis mer

Våpnene Lanza brukte, var kjøpt av moren på lovlig vis. Hun var våpeninteressert og tok ofte med seg sønnen til skytebanen for å trene.

I rapporten omtales både familieforholdene til den psykisk syke gjerningsmannen og rystende funn på åstedet. Én kilde hever at Lanza hatet moren sin og trodde hun elsket barna på Sandy Hook høyere enn ham selv.

Moren hadde selv jobbet på skolen i Newtown i delstaten Connecticut, og hun var den første som ble drept. Om arbeidsforholdet hennes faktisk hadde sammenheng med drapene, er imidlertid usikkert.

Uklart motiv En annen rapport som påtalemyndigheten la fram forrige måned, konkluderte med at det ikke er mulig å fastslå hva som var Lanzas motiv.

En av gjerningsmannens tidligere lærere har fortalt at han kunne skrive forstyrrede tekster fulle av voldelige skildringer, ifølge den nye rapporten. Han leste bøker både om pistolskyting og sin egen sykdom, Aspergers syndrom.

STARTET UTENFOR: Adam Lanza (20) begynte å skyte på utsiden av skolebygningen, før han tok seg inn og utførte massakren. Foto: Reuters/Connecticut State Police/NTB Scanpix
STARTET UTENFOR: Adam Lanza (20) begynte å skyte på utsiden av skolebygningen, før han tok seg inn og utførte massakren. Foto: Reuters/Connecticut State Police/NTB Scanpix Vis mer