OVERFLATEN PÅ MARS: Dette kartet ble publisert på mandag og er det mest detaljerte kartet over Mars' overflate til nå. Det gir forskere verdifull innsikt i hvordan «den røde planeten» er bygd opp. Foto: USAs geologiske undersøkelser (USGS)
OVERFLATEN PÅ MARS: Dette kartet ble publisert på mandag og er det mest detaljerte kartet over Mars' overflate til nå. Det gir forskere verdifull innsikt i hvordan «den røde planeten» er bygd opp. Foto: USAs geologiske undersøkelser (USGS)Vis mer

Dette er det første detaljerte kartet over Mars' overflate

20 000 bilder tatt over 16 år har bidratt til å lage kartet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På mandag publiserte USAs geologiske undersøkelser (USGS) det til nå mest detaljerte kartet over Mars' overflate. Det melder NBC News.

Dette nye kartet er basert på data samlet inn fra tre NASA romsonder - Mars Globar Surveyor, Mars Odyssey og Mars Reconnaissance Orbiter - og romsonden Mars Express fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). 

Data tatt fra romsonder som har gått i bane rundt Mars i 16 år har blitt brukt til å lage kartet. Over 20 000 bilder tatt med varmekamera har bidratt til å få den høyeste oppløsningen som mulig.

Astrobiolog Hans Erik Foss Amundsen ved Earth and Planetary Exploration Services sier til Dagbladet at dette kartet mest sannsynlig kommer til å bli en hjørnestein i framtida for det vi vet om Mars. 

- I tillegg til at dette kartet er veldig estetisk vakkert, inneholder det en enorm mengde informasjon. Det er veldig viktig for å kunne plassere den informasjonen vi har, sier han.

Ny innsikt Ifølge forskere viser kartet hele overflaten til «den røde planeten» og bidrar til å gi ny innsikt i hvordan planeten er bygd opp og hvor gammel den er.

Et eksempel på denne nye innsikten er at Mars' overflate er mye eldre enn man tidligere har trodd. Tre ganger så mye landområde enn tidligere antatt stammer fra den tidlige Nokian-perioden, Mars' første tidsalder, for mellom 3,7 og 4,1 milliarder år siden.

Fargene på kartet skiller blant annet mellom antatt alder og de ulike terrengtypene. Fra lavastrømmer til polarområder.

Vann og is Det nye kartet bekrefter også at Mars har fortsatt å være geologisk aktiv fram til i dag. Informasjon forskerne har fått gir også ytterligere bevis for at klimaendringer på Mars til tider har tillatt overflatevann og is til å dannes midlertidig.

Kartet ble utformet av blant annet Robin Fergason ved USAs geologiske undersøkelsers Astrogeologiske vitenskapssenter i Flagstaff i  delstaten Arizona.

Ifølge Fergason ble det brukt mer enn 20 000 bilder for å få den høyeste oppløsningen som mulig. Det var kameraet THEMIS, et infarødt kamera på romsonden Mars Odyssey som ble brukt til å ta bildene.

• Se kartet i full størrelse her med forklaringer av de ulike fargene.