HØYREEKSTREME MILJØER: Det største høytreekstreme miljøet i Norge springer ut fra islamkristiske internettmiljøer. Disse kjennetegnes av en forestilling om at Norge er i ferd med å bli invadert og okkupert av muslimer. Collage av Anti Jihad Norge, Norwegian Defence leage og SIAN (stop islamiseringen av norge)
HØYREEKSTREME MILJØER: Det største høytreekstreme miljøet i Norge springer ut fra islamkristiske internettmiljøer. Disse kjennetegnes av en forestilling om at Norge er i ferd med å bli invadert og okkupert av muslimer. Collage av Anti Jihad Norge, Norwegian Defence leage og SIAN (stop islamiseringen av norge)Vis mer

Dette er det islamhatende Norge

Ytrer seg i hatefulle vendinger på nettet. En av gruppene oppfordret til å bli kvitt muslimene, uansett metode, en uke før angrepet på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den anti-islamistiske bloggen AntiJihadNorge har gjentatte ganger kommet med krasse uttalelser om muslimer og situasjonen i Norge.

En drøy uke før terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya ble det postet et langt innlegg på nettstedet, der de belyser det de mener er en bekymringsfull tilstand.

Bloggen med ukjent opphavsperson(er) tar opp at det har vært flere overfallsvoldtekter i Trondheim denne våren. Dette mener nettstedet bare vil fortsette og at vi ennå ikke har sett det verste. Som løsning på problemet og for å stoppe utviklingen kommer de med følgende kraftsalve:

- Det finnes bare en måte å forhindre det på. Den er til gjengeld svært enkel: Fjern muslimene, one way or the other.

Nettfora - På dette nettstedet finner du uttalelser som direkte oppfordrer til vold. Bare få dager før terrorangrepet ble det også postet en kommentar på nettstedet om at det er helt legitimt å skyte politifolk, sier journalist og blogger Øyvind Strømmen, som har kartlagt og gransket høyreekstremister i Norge.

En del av kommuniksjonen innad i det høyreekstremistiske miljøet pågår på vanlige nettfora, især på VG debatt, Hegnar online, Aftenposten debatt og dagbladet.no, mener han.

- I går fikk jeg for eksempel 1620 resultater på ordet Fjordman i VG debatt-sidene, noen av dem knytter seg til det som nå har hendt, men mange er innlegg som reklamerer for artikler han har skrevet. Fjordman var ifølge Anders Behring Breiviks «manifest» hans største inspirasjonskilde. Det forteller oss dermed at det finnes en god del mennesker som følger disse ideene, sier Strømmen.

- Det betyr selvsagt ikke at de står klare til å ta i bruk vold, men når man har et verdensbilde av typen disse har, er ikke veien dit særlig lang, sier Strømmen.

Sjikane -  Vi snakker her om et betydelig miljø. Disse gruppene har ikke årsmøter, men refererer til hverandre og har kontakt på nettet, der de sprer ideene sine.

Også lenge før massedrapene på Utøya fant sted, ble Utøya nevnt i sjikanerende innlegg på nettet, påpeker Strømmen.

- I juli i fjor ble kommentaren «Utøyet på Utøya er opplært til å hylle landssvik» postet på Hegnar online. Og dette er ikke en ekstremistblogg, men et vanlig norsk nettsted. Dette er bare et tilfeldig eksempel jeg kom over. I etterkant av massakren på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet, har jeg sett massevis av tilsvarende tenkning på nettet, sier han.

- Det er ingen overraskelse at folk som mener disse tingene er i stand til å ty til vold, sier Strømmen.

Konspirasjon De høyreekstreme miljøene kan deles inn i tre, mener Øyvind Strømmen:

- Det største og viktigste miljøet har vokst fram de siste årene og springer ut fra islamkristiske internettmiljøer. De kjennetegnes av en forestilling om at Norge er i ferd med å bli invadert og okkupert av muslimer. Bak ligger en konspirasjonsteori om at myndighetene og journalister bevisst er med på å gjennomføre dette, og at de sammen prøver å skjule sannheten, sier han, og presiserer:

- Det er viktig å skille denne type holdninger fra vanlig islamkritikk. Denne konspirasjonstenkningen er blåst ut av alle proporsjoner og viser seg i de mest rabiate uttalelser.

Dette islamkritiske miljøet inkluderer også grupperingene Norwegian Defence League (NDL) og Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

Mens NDL er inspirert av den høyreekstreme organisasjonen English Defence League, som har arrangert flere demonstrasjoner i Storbritannia, er sistnevnte en videreføring av Forum mot islamisering av Norge, der Jarle Synnevåg, tidligere ansatt ved Forsvarets Forskningsinstitutt, var leder. Han fikk en bot på 10 000 kroner av politiet i 2002 for en rekke innlegg med islamhets på ulike nettsteder.

Få og gamle Den andre grupperingen finnes i miljøet rundt "Folkebevegelsen mot innvandring", en organisasjon som ble etablert av Arne Myrvold på slutten av 1980-tallet.

- Dette miljøet eksisterer fortsatt, men er veldig lite og består stort sett av pensjonister, sier Strømmen.

I tillegg eksisterer det et nynazistisk miljø, som er blitt mindre og svakere over flere år, mener han.

- Nynazistene finnes fremdeles, men de teller ikke mer enn mellom 30 og 50 personer. Etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001 er denne gruppa blitt sterkt svekket, sier han.

 Norgespatriotene sprang ut fra dette miljøet. men beveget seg ifølge Strømmen i en annen retning, før de ble lagt ned. Organisasjonen Vigrid ble oppløst i 2009 etter at grunnleggeren Tore Tvedt trakk seg.

- På Facebook finnes det fremdeles små grupper som heter for eksempel "Vi som støtter Norgespatriotene" eller nynazistgrupper som benekter at Holocaust fant sted, som nettstedet sannhistorie.net, sier Strømmen.

Mener Norge må ta sin del av skylden Andre anti-islamistiske nettsteder mener at det politiske Norge må ta sin del av skylden for terrorangrepet. Dette skriver bloggen til gruppen Sian (stopp islamiseringen av Norge). På et blogginnlegg som tar for seg terrorangrepet, står det skrevet:  

- Det politisk korrekte Norge må ta sin del av skylden for terroraksjonen. Grobunnen for Breivik kunne ha vært fjernet.

Videre forklares det slik:  

- Hadde politikerne ikke lukket øyne og ører, men tatt nødvendige grep — etter at de ble informert om denne onde politiske ideologi — hadde man ikke hatt 22.7.2011 — fordi den ideologiske og politiske grobunn for Anders Behring Breivik da hadde vært fraværende.    

Fjordmans egne manifest Den norske, anonyme bloggeren Fjordman har levert hoveddelen av ideologien i Breiviks manifest. I 2007 kom han selv med et manifest.

 «A European Decleration of Independence» er det nærmeste noen i dette miljøet har vært å oppfordre til vold, mener Øyvind Strømmen.

- Dette antiislamistiske miljøet har forbindelse med et internasjonalt miljø, der Fjordman er sentral, sier han.

Breivik kastet ut Ifølge daværende leder Håvard Krane knyttet Breivik kom i kontakt med den nye, høyreekstreme organisasjonen i våres.

- Anders Breivik var ikke medlem i NDL da jeg tok over. Han var innom et par dager og fant oss for snille og saklige, sier Krane til Dagbladet.

Krane er i dag i Demokratene, og sier til Dagbladet at han skulle ønske at miljøet hadde vært mer oppmerkom på Breivik.

- På den måten hadde vi kanskje fanget han opp, sier Krane.

Lena Andreassen, som overtok lederrollen i mars i år, sier han var medlem, men at hun kastet ham ut.

- Jeg fjernet ham fra gruppa, rett og slett fordi han hadde altfor ekstreme meninger. Det gikk mye på Arbeiderpartiet og deres endeløse samarbeid med muslimer. Han mente at Ap ødela Norge. I tillegg hadde han veldig rasistiske holdninger, forteller Andreassen til Dagbladet.

Straffedømte nynazister Hun har nå meldt seg ut av NDL, men organisasjonen er fremdeles aktiv på Facebook-siden sin, der Breivik tidligere var medlem. Norwegian Defence Leagues Facebook-side ble ifølge det britiske antifacistiske magasinet Searchlight  opprettet av Tønsbergmannen Ronny Alte.

Mer enn 500 er medlemmer, blant dem straffedømte nynazister og russiske forviste medlemmer av den forbudte, høyreekstreme organisasjonen Slavisk Union. En av dem er Vjoteslav Datsik, som gikk inn på Oslo politikammer i 2010 og søkte asyl mens han viftet med en pistol.

Det finnes fortsatt flere grupper på Facebook som konkurrerer om retten til å representere Norwegian Defence League. De har alle kjempet om anerkjennelse fra EDL.