Dette er det mest lydløse stedet i hele verden

Stedet hvor lyden går for å dø ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kanskje ikke den ferskeste nyheten, ettersom Guinness World Records publiserte resultatet allerede 2. oktober. Men ettersom vi snakker om verdens mest lydløse sted, kan det forklare hvorfor mange - inkludert oss - ikke har hørt om det før nå.

Uansett: Et rom i Microsofts hovedkvarter i Redmond i Washington skal altså være jordas mest stille - altså lydløse - sted. Så stille at du og jeg for lengst ikke er i stand til å høre noe som helst. Og det gjelder også de fleste skapninger med øra på stilk: De offisielle målingene viser - 20,6 og - 20,1 dBA.

Veldig, veldig stille dBA eller desibel-A-skalaen er en skala som legger størst vekt på de frekvensene ørene våre oppfatter best, og som er mest brukt i støyregelverk. Mens vi mennesker ikke er i stand til å høre lyder lavere enn 0 på denne skalaen, har ekspertene målt at det særdeles lydtette rommet hos Microsoft er rett og slett vanvittig mye mer stille enn dette.

Hvis man tar utgangspunkt i absolutt stillhet - som bare finnes i det ytre verdensrommets vakuum - mener forskerne at den mest lydløse jordiske tilstanden er - 23 dBA gjennom såkalte Brownske bevegelser, som er lyden av uregelmessige bevegelser av partikler i en væske eller gass. Man har aldri funnet noe sted stille nok til å kunne bekrefte denne teorien.

Det nærmeste man har kommet, er altså - 20,6 dBA i dette lydløse rommet i Redmond som Microsoft selvfølgelig nå er svært stolte over å ha. De kaller det «Stedet hvor lyden går for å dø» som er lydstudioet i bygning 87. De har selvfølgelig laget en egen interaktiv presentasjon av mesterverket. Og det med lyd ...

Knuser rekorden Rommet de har bygget er et såkalt ekkofritt kammer, designet for å stenge ute all lyd fra omgivelsene, og med vegger og tak av lydabsorberende kiler som sørger for ytterligere lydreduksjon.

Rommet brukes til å teste lydutstyr og sensorer, og overgår selv Microsofts egne forventninger da de gikk i gang med prosjektet.

HYSJ: Hørte han en lyd? Nei, absolutt ikke. For rommet lydingeniøren Gopal Gopal her går inn i, er faktisk det mest lydløse stedet på jorda. Foto: Microsoft
HYSJ: Hørte han en lyd? Nei, absolutt ikke. For rommet lydingeniøren Gopal Gopal her går inn i, er faktisk det mest lydløse stedet på jorda. Foto: Microsoft Vis mer

Den forrige rekorden for verdens mest stille sted ble satt i oktober 2012 av Orfield Laboratories i Minneapolis, som også har satset stort (i all stillhet) på sitt ekkofrie kammer. Den gangen ble stillheten målt til - 13 dBA, som nå må regnes som rene støysonen i forhold til Microsofts stillhet.

Husk at desibel-skalaen er såkalt logaritmisk skala. For å bruke Microsofts egne sammenligninger, avgir rolig og «lydløs» pust om lag 10 dBA, mens når det rasler i høstløvet utenfor kan det høres i om lag 20 dbA. Vanlig prat ligger på om lag 60 dbA, mens om du står 25 meter unna et passasjerfly som tar av, treffes du av 150 dBA lyd.

Det betyr at - 20,6 dBA er veldig, veldig stille. Eller som Guinness World Record fastslår - så stille at man rett og slett ikke har hørt makan.

LYDTETT: De lydabsorberende kilene som ligger i vegger, tak og gulv, bidrar til at det aller meste av ulyd forsvinner når selskapet skal utføre sine tester. Foto: Microsoft
LYDTETT: De lydabsorberende kilene som ligger i vegger, tak og gulv, bidrar til at det aller meste av ulyd forsvinner når selskapet skal utføre sine tester. Foto: Microsoft Vis mer