- Dette er det motsatte av en månelanding

Statoil har startet produksjonen av oljesand i Canada.

OLJESAND: Slik ser det ut når olje utvinnes fra sanden i Alberta i Canada. Foto: Øyvind Hagen/Statoil
OLJESAND: Slik ser det ut når olje utvinnes fra sanden i Alberta i Canada. Foto: Øyvind Hagen/Statoil Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi er svært fornøyd med den vellykkede oppstarten av anlegget og den første oljeproduksjonen. Dette er definitivt en milepæl, sier direktør Lars Christian Bacher i Statoil Canada.

Statoils oljesandlisenser ligger omkring 120 kilometer sør for Fort McMurray i Athabasca-regionen nordøst i Alberta-provinsen i Canada.

Demonstrasjonsprosjektet Leisner (LDP) er godkjent for produksjon av 10.000 fat per døgn. Anleggets kapasitet forventes å øke til 18.800 fat per døgn innen 24 måneder, ifølge en pressemelding.

- Uverdig Greenpeace Norge er langt i fra å dele Statoils begeistring. Tjæresand- og klimarådgiver Martin Norman mener dette er en trist dag for Norge.

- Norge vil framstå som en miljønasjon. Samtidig lar vi Statoil holde på med den skitneste oljeutvinningen som finnes. Det viser en unnfallenhet som ikke er en regjering verdig, sier Norman.

- Dette er det motsatte av en månelanding, og viser bare at vi må intensivere kampen for å få Statoil ut av Canada. Denne formen for oljeutvinning bruker voldsomme mengder energi og vann. I Nordsjøen slipper man ut 7,8 kilo CO2 per fat, mens utslippene i Canada er 13 ganger høyere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer