- Dette er det motsatte av en månelanding

Statoil har startet produksjonen av oljesand i Canada.

OLJESAND: Slik ser det ut når olje utvinnes fra sanden i Alberta i Canada. Foto: Øyvind Hagen/Statoil
OLJESAND: Slik ser det ut når olje utvinnes fra sanden i Alberta i Canada. Foto: Øyvind Hagen/StatoilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er svært fornøyd med den vellykkede oppstarten av anlegget og den første oljeproduksjonen. Dette er definitivt en milepæl, sier direktør Lars Christian Bacher i Statoil Canada.

Statoils oljesandlisenser ligger omkring 120 kilometer sør for Fort McMurray i Athabasca-regionen nordøst i Alberta-provinsen i Canada.

Demonstrasjonsprosjektet Leisner (LDP) er godkjent for produksjon av 10.000 fat per døgn. Anleggets kapasitet forventes å øke til 18.800 fat per døgn innen 24 måneder, ifølge en pressemelding.

- Uverdig Greenpeace Norge er langt i fra å dele Statoils begeistring. Tjæresand- og klimarådgiver Martin Norman mener dette er en trist dag for Norge.

- Norge vil framstå som en miljønasjon. Samtidig lar vi Statoil holde på med den skitneste oljeutvinningen som finnes. Det viser en unnfallenhet som ikke er en regjering verdig, sier Norman.

- Dette er det motsatte av en månelanding, og viser bare at vi må intensivere kampen for å få Statoil ut av Canada. Denne formen for oljeutvinning bruker voldsomme mengder energi og vann. I Nordsjøen slipper man ut 7,8 kilo CO2 per fat, mens utslippene i Canada er 13 ganger høyere.

- I tillegg er det ødeleggende for skogen og urbefolkningen på stedet. Det er snakk om enorme ressurser som går tapt.

Vil redusere utslipp I pressemeldingen fra Statoil fremheves det at det forskes på løsninger som skal redusere miljøpåvirkningen. Direktør Bacher uttaler:  

- Vi fortsetter med flere forsknings- og teknologibaserte innovasjoner og tester i LDP-prosjektet. Hvis de er vellykkede vil vi benytte erfaringene i framtiden for å styrke kostnadseffektiviteten og redusere miljøpåvirkningen, sier Bacher.  

Greenpeace er ikke overbevist.  

- Dette er en retorikk vi kjenner fra før. Statoil har ikke noe annet å bidra med der enn de andre selskapene. De har ambisjoner om å få ned energibruken, men det er for å senke sine egne kostnader.

- Det er en helt meningsløs uttalelse. Hvis Statoil hadde tatt miljøet alvorlig så hadde de ikke vært til stede i Canada.  

Plan for reduksjon Neste fase for Statoil i Canada er et foreslått anlegg ved navn "Corner", med en produksjon på 40.000 fat per døgn. Det pågår også studier av framtidige faser i den totale utviklingen av det SAGD-baserte Kai Kos Dehseh-prosjektet. Statoil gikk inn i dette prosjektet gjennom oppkjøp av North American Oil Sands Corporation i 2007.  

Statoil har satset på en femårig teknologiplan som vil danne grunnlag for selskapets ambisjon om å redusere karbonutslippene med mer enn 40 prosent innen 2025.  

Statoil Canada Ltd. er operatør for Kai Kos Dehseh med 60 prosents eierandel i prosjektet, mens thailandske PTT Exploration and Production er partner med 40 prosents eierandel.