- Dette er det verste jeg har opplevd

Åge (72) og Martha (75) måtte komme seg ut i en fart da jordmassene veltet nedover dalsiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åge Jørgensen (72) våknet av et forferdelig brak rundt klokka 2 i natt. Da han så ut vinduet var store masser på vei ned mot husveggen.


- Dette er det verste jeg har opplevd. Jeg var sikker at hele huset skulle bli tatt. Jeg sa til kona at vi måtte bare prøve å få på oss noen klær, og komme oss ut, sier Jørgensen til NTB.

Sammen med kona Martha Jørgensen (75) kom han seg uskadd ut av huset som ble tatt av raset i Otta.

Trodde det var en bil

- Først trodde jeg det var en bil som hadde kjørt i huset, men det viste seg fort at det var langt mer dramatisk.

- Plutselig så jeg naboens bil følge med massene, og grillhytta like ved huset mitt ble tatt, sier Jørgensen.

Han fikk varslet andre naboer om raset, og disse ble senere evakuert av politiet.

Ivar Tho som bor i det andre huset like ved raset, var ikke hjemme da det store raset gikk.

EVAKUERT: Raset i natt tok med seg garasje og uthus i byggefeltet. Veien er fremdeles stengt, og 130 beboere evakuert. Foto: Tom Østhuus
EVAKUERT: Raset i natt tok med seg garasje og uthus i byggefeltet. Veien er fremdeles stengt, og 130 beboere evakuert. Foto: Tom Østhuus Vis mer

- Jeg ble veldig redd da jeg hørte at det hadde gått et ras. Jeg vet ikke hvor store skadene er, men bilen min er nok ikke kjørbar. Akkurat nå skal vi bare være glade for at ingen ble skadet, sier Tho.

Akutt rasfare

Faren for jordras er akutt i hele Nord-Gudbrandsdal, advarer NGI. To geologer skal undersøke rasområdet i Otta i dag.

- Man må være på vakt i bratte dalsider. Det er først og fremst i Nord-Gudbrandsdal at det er akutt nå. Men vi har ikke fått melding om andre ras, sier Anders Solheim som er avdelingsleder for naturskader ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB.

50 meter bredt

Politiet har vært inne i alle de rundt 50 evakuerte husene etter jordraset i Otta natt til i dag. Ingen personer er tatt av raset, bekrefter lensmann Ragnar Andreassen.

Jordmassene trengte seg gjennom en trang bekkedal og rant utover nede ved E6 i en bredde på rundt 50 meter. Utgangen på raset gikk flere hundre meter lenger opp i dalsiden.

- Nå har vi akkurat vært inne i alle husene. Vi er så sikre som vi kan bli på at ingen personer er tatt av raset, sier lensmann Ragnar Andreassen ved Sel lensmannskontor til NTB.

- Dette er det verste jeg har opplevd

To bolighus ble tatt av jordraset som gikk like øst for Otta sentrum natt til i dag. Jordraset var cirka 50 meter bredt og 300 meter langt.

- Vi fikk melding klokken tre om at det var gått et jordras. Raset hadde gått delvis gjennom et boligfelt og stoppet ute på E6, opplyser operasjonsleder Edmund Toftehagen i Gudbrandsdal politidistrikt.

Forferdelig bråk

To hus ble tatt i raset, men beboerne klarte altså å komme seg ut i tide.

- De som bor i boligene våknet av et forferdelig bulder og brak. Men dørene fungerte og beboerne kom seg stille og rolig ut. Hjelpemannskapene kom fort til og fikk brakt dem i sikkerhet, sier lensmann Andreassen.

I tillegg til de to husene som ble tatt i raset, ble også to mindre ubebodde bygninger tatt. Hovedredningssentralen Sør-Norge bisto tidlig fredag morgen med evakueringen ved å sette inn mannskaper fra Røde Kors som gikk fra hus til hus. Totalt ble rundt 150 personer evakuert til Nordlandia Otta Hotell, der de ble tatt hånd om.

- Jeg har ikke fått inn noen liste over antall beboere, men vi har evakuert minst 150 personer, sier lensmann Andreassen.

Stor rasfare

To geologer fra NGI reiste med helikopter fra Oslo like etter klokka 9 i formiddag. Geologene skal undersøke rasstedet, men kommer også til å se nærmere på området fra lufta.

Evakueringssonen ble ganske raskt utvidet fordi bekkene tok nye løp og skapte ny rasfare på nye områder.

I morgentimene kom det stadig mer leirmasse veltende nedover bekkedalen, så E6, den kommunale Kongsvegen og de andre veiene i området er stengt. Det er imidlertid dirigert omkjøring ved Otta sentrum.

Det er ikke flom i området, men ifølge politiet er det mye vann i grunnen, og vannmassene har derfor trolig utløst rasene.

- Det har ikke vært tele i jorda, så grunnvannstanden har vært på topp. Vannet fra snøsmeltingen har så rent oppå bakken og nærmest vært en direkte årsak til raset, sier lensmannen.

- Vær på vakt

Flere ganger de siste årene har jordras fått alvorlige konsekvenser. Lensmann Ragnar Andreassen innrømmer at det i verste fall kunne gått langt verre i Otta denne gangen, men sier husene er oppført på mindre utsatte områder.

- Rasene går dypest ned i bekkedalene og der får heldigvis ingen lov å bygge. Slik vi oppfatter det står boligene ganske trygt, mener Andreassen.

NGI ber nå folk i spesielt Nord-Gudbrandsdal om å være ekstra på vakt de nærmeste dagene. Faren for ras er stor i de mange bratte dalsidene der vannmassene fort kan dra med seg store jordmasser.

- Folk skal være oppmerksomme på om det kommer opp vann fra bakken på steder der det ikke skal være vann. Man må også følge med på om det dannes sprekker i torva, advarer Anders Solheim i NGI.

130 hjemløse

I tillegg til de to husene som ble tatt i raset, ble også to mindre ubebodde bygninger tatt. Hovedredningssentralen Sør-Norge bisto tidlig fredag morgen med evakueringen ved å sette inn mannskaper fra Røde Kors som gikk fra hus til hus.

Totalt ble rundt 130 personer evakuert til Nordlandia Otta Hotell, der de ble tatt hånd om. Rundt 20 personer har reist til nær familie.

Politiet samlet i formiddag kommunens beredskapsråd på lensmannskontoret.

(NTB)

RØMTE UT: Naboene Ivar Tho (62) (t.v) og Åge Jørgensen (72)fikk sine hus skadet i raset. Åge og Kona Martha rømte ut midt på natten da jordmassene veltet ned skråningen.
BIL I VEGGEN: Naboens bil dundret inn i veggen sammen med jordmassene.
SKADD: To bolighus ble skadd i raset, som var 50 meter bredt og omlag 300 meter langt.