SLO TIL: 20-åringen er tiltalt for overfallsvoldtektene ved Regjeringskvartalet natt til 29. mai og ved Alexandre Kiellands plass natt til i 3. juni.  Foto: Politiet
SLO TIL: 20-åringen er tiltalt for overfallsvoldtektene ved Regjeringskvartalet natt til 29. mai og ved Alexandre Kiellands plass natt til i 3. juni. Foto: PolitietVis mer

- Dette er det verste man kan bli utsatt for

Kvinnen (19) som ble utsatt for overfallsvoldtekt i en trapp på Alexander Kiellands plass tidligere i år til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet rettssaken mot den afghanske asylsøkeren (20), som er tiltalt for to tilfeller av overfallsvoldtekt.

20-åringen skal ifølge aktor 29. mai i år ha sneket seg innpå kvinnen og forgrepet seg på henne da hun satt og urinerte på Einar Gerhardsens plass i Regjeringskvartalet.

Videoopptak fra regjeringskvartalet ble i dag framvist i retten. Den fornærmede kvinnen brøt ut i tårer da hun igjen fikk se det som har skjedd.

- Helt uvirkelig 1. juni - bare tre dager senere - skal han ha tatt 34-bussen fra Bruguta i Oslo sentrum i retning Tåsen. På samme buss satt en 19 år gammel kvinne, som gikk av på Alexander Kiellands plass. Da fulgte 20-åringen etter henne opp en trapp i Uelands gate 26, like ved busstoppet.

- Jeg kjente egentlig ingen frykt akkurat da, men synes at han hadde begynt å bli slitsom. Jeg satte meg i en trapp der jeg skulle ringe en taxi, da han overrasket meg ved å ta hånda si under strømpebuksa og trusa. Jeg prøvde å fjerne den, men det gikk ikke. Da han etterhvert fjernet hånda, dro han ned strømpebuksa mens han holdt en hånd rundt livet og armene mine, sa kvinnen i Oslo tingrett i dag.

Den voldtektstiltalte 20-åringen skal ha tatt av sin egen bukse og truse, og deretter løftet kvinnen opp på sitt fang.

- Han holdt meg fast med begge armene og var inne i meg. Det varte i et halvt minutt, så sparket jeg i fra og løp over veien til bensinstasjonen. Det var helt uvirkelig og traumatisk, sa 19-åringen.

- Det verste som kan skje Til Dagbladet sier hun at hun er glad for at rettssaken har kommet raskt i gang, til tross for at hun har opplevd det som belastende å måtte tenke på saken igjen og måtte forklare seg.

- Jeg er glad for at det skjer så raskt. Jeg håper og tror at han blir dømt, sier hun til Dagbladet.

- Det er det verste og fæleste som kan skje. Det er lite som er verre, sier hun videre.

Hun ville egentlig ikke varsle politiet om voldtekten, og aller helst glemme den. Det var en kompis som varslet politiet om det som hadde skjedd, den gangen i mot hennes vilje.

- Jeg er veldig glad for det nå, sier hun til Dagbladet.

Kompisen som varslet politiet sier til Dagbladet at det var det eneste han kunne gjøre.

- Hun var helt i sjokktilstand og det eneste jeg kunne gjøre var å skaffe et hjelpeapparat. Både av hensyn til hennes trygghet, men også av hensyn til å sikre bevis slik at gjerningsmannen ble tatt. Men det aller viktigste var helsa hennes, sier han.

Fornøyd med rettssaken Den fornærmede kvinnen hadde gruet seg til rettssaken fordi hun fryktet mange ubehagelige spørsmål.

- Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg ble behandlet under min forklaring i dag. Jeg gruet meg veldig og var redd for at jeg kunne bli angrepet av masse ubehagelige spørsmål. Jeg følte at jeg ble behandlet med respekt og ble tatt seriøst og ble tatt i mot på den beste mulige måte, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller om en massiv støtte fra både venner og familie.

- Jeg har vært helt avhengig av det, sier hun.

Kvinnens bistandsadvokat, Birgit Vinnes, sier at det har betydd mye at denne saken har blitt raskt løst.

- Jeg har aldri opplevd at det har gått så raskt fra hendelse til rettssaken, det betyr mye for bevissituasjonen. I tillegg kan det en rask og effektiv etterforskning faktisk avverge flere voldtekter, siden det som i denne saken ofte er folk som begår flere overgrep.

Erkjenner ikke straffskyld Den 20 år gamle afghanske asylsøkeren kom til Norge i 2009. Han fikk 18. april i år endelig avslag på sin asylsøknad og oppholdt seg ulovlig i Norge da voldtektene han er tiltalt for skjedde.

Han erkjente ikke straffskyld etter tiltalen.

- Han plasserer seg der på både tid og sted og ekjenner at han var i kontakt med de aktuelle kvinnene, men er ikke enig i hendelsesforløpet de forklarer og som aktor har festet lit til. Han erkjenner heller ikke straffskyld, sier 20-åringens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til Dagbladet.

Statsadvokat Bjørn Olav Aspelund mener han har en svært sterk sak.

- I denne saken har man helt unike bevis, blant annet video som faktisk viser at det skjer, sier han.

REPERSENTERER 19-ÅRINGEN: Bistandsadvokat Birgit Vinnes.
REPERSENTERER 19-ÅRINGEN: Bistandsadvokat Birgit Vinnes. Vis mer