Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er diagnosene på Breivik

Anders Behring Breivik vil heller bli dømt som utilregnelig enn å bli satt diagnoser på. Hittil er det satt seks diagnoser på massemorderen.

SMILTE: Anders Behring Breivik smilte i rettssal 250 i går da professor Ulrik Fredrik Malt fortalte i vitneboksen at Breivik trolig har Aspergers syndrom. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SMILTE: Anders Behring Breivik smilte i rettssal 250 i går da professor Ulrik Fredrik Malt fortalte i vitneboksen at Breivik trolig har Aspergers syndrom. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå håper jeg vi ikke får flere diagnoser, sier forsvarer Geir Lippestad, til Dagbladet.

Oversikten over diagnosene som Breivik har fått, viser den vanskelige jobben ekspertene har med å avsløre Breiviks hjerne.

Psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt slo i retten i går fast at han mener Breivik har Aspergers syndrom og Tourettes syndrom.

Med det er det fremsatt seks ulike diagnoser på Breivik i retten:
• Paranoid schizofreni

FAGBØKER: Professor Ulrik Fredrik Malt forklarte seg ved hjelp av to psykiatriske fagbøker i retten i går. Rettspsykiaterne, Torgeir Husby og Synne Sørheim følger nøye med. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FAGBØKER: Professor Ulrik Fredrik Malt forklarte seg ved hjelp av to psykiatriske fagbøker i retten i går. Rettspsykiaterne, Torgeir Husby og Synne Sørheim følger nøye med. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

• Dyssosial personlighetsforstyrelse

• Narsissistisk personlighetsforstyrelse
 
• Aspergers syndrom

• Tourettes syndrom

• Paranoid psykose

- Feil konklusjon Forsvarer Lippestad håper de neste vitnene i saken holder seg hovedspørsmålet om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke.

- Hva sier de forskjellige diagnosene om rettspsykiatrien?

- At dette er et vanskelig felt, og at dette er en vanskelig sak. Jeg synes også det, svarer Lippestad.

DIAGNOSE-KAOS: De psykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby (f.v.) og Synne Sørheim tar feil, ifølge Malt. Heller ikke Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har nødvendigvis rett, sier han. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DIAGNOSE-KAOS: De psykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby (f.v.) og Synne Sørheim tar feil, ifølge Malt. Heller ikke Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har nødvendigvis rett, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Malt slo i retten i går fast at paranoid schizofren-diagnosen til de første sakkyndige psykiaterne, Torgeir Husby og Synne Sørheim, ikke stemmer.

Han sa at det kunne være mulig å tolke ham slik at han har en paranoid psykose, men at han ikke var helt overbevist om det.

Malt slo også fast at han mener det ikke er dekning for Terje Tørrissen og Agnar Aspaas sin konklusjon om at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han godt kan ha en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, slik de også har konkludert med.

Seks diagnoser - De ulike diagnosene sier noe om hvor komplisert denne mannen er å vurdere. Når vi fikk denne tragedien, fikk vi denne mannen som er så vanskelig å vurdere på toppen av det hele, sier rettspsykolog Pål Grøndahl, en av Norges fremste sakkyndige, til Dagbladet.

- Hvorfor er han så vanskelig å vurdere?

- Symptomene hans er ikke så tydelige. Og de kan fortolkes i ulike retninger. Enkelte av symptomene kan tolkes som tegn på schizofreni, mens andre kan tolkes som Asperger.

VILLE STOPPE MALT: Forsvarer Geir Lippestad og terrortiltalte Anders Behring Breivik og Geir Lippestad forsøkte å stoppe vitnemålet til professor Malt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VILLE STOPPE MALT: Forsvarer Geir Lippestad og terrortiltalte Anders Behring Breivik og Geir Lippestad forsøkte å stoppe vitnemålet til professor Malt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

De sakkyndige kan ha blitt lurt av sitt førsteinntrykk.

- Det er noe som heter bekreftelsesfellen. Hvis en raskt danner seg en oppfatning, så kan en bare legge merke til symptomer som bekrefter dette, sier Grøndahl.

- Kan noen av de sakkyndige ha vært forutinntatte?

- Det er i hvert fall et fenomen som man fra psykologisk hold er godt kjent med. Av og til trår vi feil, fordi hjernen er for rask.

Malt har ikke erfaring som sakkyndig i retten, men har gitt ut fagbøker om psykiatri og er ekspert på forskningskriteriene innen klassifikasjonssystemet for diagnoser, ICD-10 som er de norske «kjørereglene» for sakkyndiges vurderinger.

I sin forklaring i retten i går la Malt fram en liste symptomer som han mener viser at Breivik har Asperger (se liste til høyre).

- Forstå sosiale situasjoner Malt presiserte at det ikke er noen overrepresentasjon av kriminalitet eller voldelige handlinger blant personer med Aspergers syndrom.

- 99,99 prosent av de har denne lidelsen er ikke kriminelle og vil aldri bli dette.

- Det som kjennetegner er at de har problemer med å forstå sosiale situasjoner. De fleste merker at de har denne defekten. De vil da få et teoretisk forhold til empati. De kan forstå at noen lider. Men de kan ikke følelsesmessig lide med andre, sa Malt.

Malt mener Breiviks måte å kommunisere på, med mange detaljer og gjentagelser, samt at han kan oppfattes som monoton, underbygge aspergerteorien.

Før han gikk videre og forklarte hvorfor han mente Breivik også har Tourettes syndrom, sa Malt.

- De fleste som har dette er søte, elskelige mennesker.

Tics i smilet Malt trakk fram hvordan såkalte tics - tvungne små bevegelser med ansiktet eller andre kroppsdeler, kroppslyder, blunking og lignende - er vanlig blant personer med diagnosen Tourettes.

- Hans malplasserte smil kan godt være «tics», sa Malt i retten.

- Da jeg var i retten observerte jeg at han hadde en spesiell munnbevegelse, en munntic. Jeg observerte én munntic 30 ganger i løpet av én time, sa han.

Videre trakk han fram det han ser på som underlige øyebevegelser hos Breivik, hans opptatthet av tall og maskinmessige atferd på Utøya kan forklares med en diagnose.

Malt mener alt dette underbygger Tourettes-hypotesen.

- Dette er klare sykdomstegn, sa professoren.

Ensom Malt sa at Breivik trolig har vært, og er, svært ensom.

- Da jeg så ham i retten, så jeg ikke noe monster, men en dypt ensom mann. Vi sitter med et medmenneske som også lider, etter mitt skjønn, sa Malt.

Mandag neste uke vil professor Einar Kringlen vitne. Han var i utgangspunktet enig i Husby og Sørheims diagnosekonklusjon. Men etter to dager i retten, snudde han, og har blitt rapportert å være enig i Tørrissen og Aspaas' konklusjon om at han ikke var psykotisk 22. juli, men at han har dyssosiale og narsissitiske personlighetsforstyrrelser.

Den samme konklusjonen falt psykiater Arnhild Flikke, som har hatt tilsyn med Breivik i fengselet, ned på. Flikke vitner også mandag. Psykiatrinestor Randi Rosenqvist, som har hatt samtaler med Breivik i fengselet, mener også at han ikke er psykotisk, men åpner for at han kan ha personlighetsforstyrrelser. Hun skal i vitneboksen tirsdag.

Psykiater Thor Kvakkestad, som har markert seg med flere utspill i terrorsaken, har sagt at han, som Malt, ikke er enig med noen av de sakkyndige psykiaterne. Han mener Breivik har diagnosen vrangforestillingslidelse, eller paranoid psykose som det også heter, noe Malt også åpnet for i retten i går.

- Breivik lider av grandiose vrangforestillinger, en lidelse det fins få av i verden. Breivik er psykotisk og strafferettslig utilregnelig, har Kvakkestad sagt.

- Karakterdrap Forsvarer Geir Lippestad forsøkte å forhindre Malt i å legge fram de alternative diagnosene. Hans klient mener innholdet var stigmatiserende.

- Jeg vil gratulere Malt med et meget effektivt karakterdrap. Mange av påstandene er feilaktige og grovt krekende, sa Breivik da han fikk ordet.

Han begynte å plukke på det han mente var feil i Malts faktagrunnlag. Massemorderen kalte seg altruist (det motsatte av egoist).

Breivik frykter å få en diagnose.

NOE Å TYGGE PÅ: Anders Behring Breivik ble meget irritert over de nye diagnosene proffesor Malt ville gi ham. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NOE Å TYGGE PÅ: Anders Behring Breivik ble meget irritert over de nye diagnosene proffesor Malt ville gi ham. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Breivik mener at diagnosene som professor Ulrik Fredrik Malt ønsker å diskutere, uansett er uriktige. Han vil ikke at slike diagnoser skal knyttes til ham, sa medforsvarer Tord Jordet til Dagbladet før Malt fullførte vitnemålet.

- Ble ikke lettere Men Malt fikk presentere sine to diagnoser, som da utfordrer begge de to settene med oppnevnte sakkyndige.

- Malt har i hvert fall ikke gjort noe for å gjøre rettens jobb lettere, sier Pål Grøndahl.

Det er statsadvokat Inga Bejer Engh enig i.

- Dette understreker kompleksiteten i denne saken og hvor vanskelig tilregnelighetsspørsmålet har vist seg å være. Malt var for eksempel også inne og drøftet om han kunne lide av paranoid psykose. Han kunne ikke utelukke det og det kan også føre til utilregneligheten, sier Engh til Dagbladet.

Lippestad sier forsvarerne de fikk viktig informasjon under vitnemålet til Malt, og at hovedpoenget var at Malt mente det var mindre enn 25 prosent sannsynlighet for at Breivik var psykotisk.

- Men før man setter en diagnose, så bør man snakke med pasienten. Det har ikke Malt gjort, sier Lippestad.

- Alt ble klarere Ifølge bistandsadvokat Frode Elgesem kan den juridiske konsekvensen av de mange diagnosene være at det enten blir mer klarhet eller mer tvil rundt tilregnlighet etter paragraf 33 i straffeloven.

Elgesem mener Malts vitnemål førte til mer klarhet.

- Malts forklaring ga et klarere grunnlag for å vurdere hvilken av de to sakkyndigerapportene vi bør legge mest vekt på, sier Elgesem til Dagbladet, og peker på at Malt i stor grad avslo Husby og Sørheims diagnose paranoid schizofreni.

- Malt brukte elementene de sakkyndige mente talte for en schizofren diagnose, til å argumentere for alternative diagnoser. Det er en helhet i det, sier Elgesem.

- IKKE ENKLERE: Psykolog Pål Grøndahl mener Malts vitnemål ikke gjorde det enklere for retten å vurdere hvorvidt Breivik er tilregnelig eller ei. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- IKKE ENKLERE: Psykolog Pål Grøndahl mener Malts vitnemål ikke gjorde det enklere for retten å vurdere hvorvidt Breivik er tilregnelig eller ei. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er enig med sin kollega.

- Det kan framstå som at stadig nye diagnoser tåkelegger tilregnlighetsspørsmålet, men det vi må holde fast ved er det Malt sier om psykose. Malt mener at Breivik ikke er paranoid schizofren, og hvis det er tegn på paranoid psykose så er det så lite gjennomgripende at det ikke påvirker hans evne til en realistisk vurdering av omverden. Det er sakens kjerne, sier Larsen.

- TILREGNELIG: Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen (f.v.), Frode Elgesem og Siv Hallgren mener Malt svekket den første sakkyndigrapporten fra Sørheim og Husby. Det menser de styrker muligheten for å få Breivik dømt tilregnelig. Foto: EPA / BERIT ROALD
- TILREGNELIG: Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen (f.v.), Frode Elgesem og Siv Hallgren mener Malt svekket den første sakkyndigrapporten fra Sørheim og Husby. Det menser de styrker muligheten for å få Breivik dømt tilregnelig. Foto: EPA / BERIT ROALD Vis mer
- VANSKELIG: Aktor Inga Bejer Engh (t.v.) mener alle diagnosene det er mulig å gi Breivik viser hvor vanskelig det er å vurdere hvorvidt Breivik var tilregnelig den 22. juli 2011. Her i samtale med forsvarerne  Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, Foto: REUTERS / Krister Sørbø/ NTB Scanpix
- VANSKELIG: Aktor Inga Bejer Engh (t.v.) mener alle diagnosene det er mulig å gi Breivik viser hvor vanskelig det er å vurdere hvorvidt Breivik var tilregnelig den 22. juli 2011. Her i samtale med forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, Foto: REUTERS / Krister Sørbø/ NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!