Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er diplomatiets 9/11

Italia karakteriserer Wikileaks-avsløringene som kriminelle. Sies å henge ut Berlusconis ville fester.

GODE VENNER: Og forholdet mellom statsminister Vladimir Putin (t.v.) og hans italienske kollega Silvio Berlusconi skal ha bekymret USA. Foto: EPA/Scanpix
GODE VENNER: Og forholdet mellom statsminister Vladimir Putin (t.v.) og hans italienske kollega Silvio Berlusconi skal ha bekymret USA. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italias utenriksminister Franco Frattini sier til Reuters at Wikileaks-avsløringene som er ventet i kveld er intet mindre enn «diplomatiets 9/11».

Lekkasjene som allerede er ute går på karakteristikker av en lang rekke statsledere, der det fra amerikansk hold blant annet skal ha kommet kommentarer om Frattinis sjef Silvio Berlusconis «ville fester».

- Dette er verdensdiplomatiets 11. september, sier utenriksministeren.

- Lekkasjene er et resultat av kriminell aktivitet, som allerede er under etterforskning i ti land - blant annet i USA, sier Frattini.

- Jeg håper italienske dommere også ser på dette, slår Frattini fast.

- Ødeleggende Han er for tiden på reise i Qatar, og selv om han sier han ikke vet hva som står i dokumentene mener Frattini at lekkasjene trolig vil «ødelegge tillitsforholdet stater imellom».

Ambassadelekkasjene viser angivelig blant annet at Russlands Vladimir Putin og Italias kontroversielle statsminister Silvio Berlusconi har «et spesielt godt forhold», skriver Daily Telegraph.

Gode venner De to har vært gode venner de siste fem årene, så gode venner at de har vært på et stort antall ferier sammen. Det tette forholdet mellom de to statslederne skal ha bekymret USA.

Det er allerede klart, via utgaver av Der Spiegel som er i salg i Sveits, at materialet inneholdet svært grove karakteristikker av en rekke av verdens mektigste menn og kvinner:

Irans president Mahmoud Ahmadinejad omtales eksempelvis som «Hitler», mens Frankrikes president Nicolas Sarkozy er en «keiser uten klær».

OPPGITT: Italias utenriksminister Franco Frattini ser ikke fram til Wikileaks-avsløringene. Foto: EPA/Ali Ali/Scanpix
OPPGITT: Italias utenriksminister Franco Frattini ser ikke fram til Wikileaks-avsløringene. Foto: EPA/Ali Ali/Scanpix Vis mer

Klokka 2230 i kveld, norsk tid, er det varslet at Wikileaks-avsløringene USA har fryktet i lang tid vil komme. Totalt vil 251 000 dokumenter blir lekket.

Privat Stadig flere kilder bekrefter at en stor andel av lekkasjene dreier seg om rapporter fra USAs ambassader verden rundt. I et leserinnlegg til Dagbladet bekrefter den amerikanske ambassadøren Barry White langt på vei dette.

«De (dokumentene, red anm.) ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.»

Innholdet er ukjent, men ifølge en artikkel i tyske Der Spiegel skal dokumenter som omhandler Norge være blant lekkasjene.

- Jeg kan jo bare tenke meg hvordan amerikanerne har vurdert SV sin sikkerhetspolitikk, sa professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Janne Haaland Matlary til Dagbladet tidligere i dag, da hun pekte på politikkområder som kan skape debatt både i Washington og Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling