- Dette er diskriminering

Hvis Karl Henrik prøver å komme inn i butikken vil han smelle bakhodet i bakken. Langvarig krangel løste seg da Dagbladet kom med kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
- Hvis jeg fortsetter opp dette trinnet så velter rullestolen bakover, sier Karl Henrik Seemann. Han sitter i rullestolen sin utenfor Slemdal Sport i Oslo og demonsterer hvordan 20 små cemtimeter kan gjøre livet surt.

Det er over ett og et halvt år siden Karl Henrik Seemann gjorde innehaveren av sportsbutikken oppmerksom på problemet og henviste til anti-diskrimineringsloven fra 2009.

Lov
Etter kort tid dukker innehaver Ole Arntzen opp utenfor butikken.

- Hvorfor har du ikke utbedret dette tidligere?

- Det startet med at Seemann skulle komme med en kar som skulle ordne dette for meg, men du greide det ikke, sier Arntzen og ser på Karl Henrik Seemann.

DISKUSJON: Etter mye diskusjon kom partene til enighet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
DISKUSJON: Etter mye diskusjon kom partene til enighet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Greide det ikke? Det ble umulig å få til en skikkelig løsning og i fjor høst kom jeg med et nytt alternativ som var asfalt, sier Seemann

- Det har du aldri snakket om til meg, sier butikkinnehaveren.

Seemann har også sendt brev til huseieren hvor han opplyser om problemet og diskrimineringsloven. Brevet er ikke blitt besvart.

Diskriminering
- Dette er diskriminering, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Ovesen opplyser at det er virksomheten som holder til i lokalet som har plikt til å utbedre.

PRINSIPP: Karl Henrik Seemann mener det er en prinsippsak.
PRINSIPP: Karl Henrik Seemann mener det er en prinsippsak. Vis mer

- Det innebærer at virksomheter der allmennheten har tilgang, har plikt til å tilrettelegge for personer med bevegelseshemming. Noe annet er uakseptabelt i dag, sier Ovesen.

Løsning
Dagbladet konfronterer innehaver Arntzen med at han etter loven diskriminerer Karl Henrik Seemann når han ikke tilrettelegger inngangspartiet i butikken sin.

- Jeg mener jo ikke å diskriminere kundene våre. Jeg skal ordne dette slik at Karl Henrik Seemann blir tilfreds, sier Ole Arntzen.

Seemann tilbyr seg å ordne med det praktiske og forklarer hvordan asfaltrampen kan konstrueres.

- Snakker du med et asfaltfirma som kommer hit? Også forteller du hvordan du vil ha det, så får du det sånn, sier butikkinnehaveren til Karl Henrik Seemann.

Pris
Jarl Ovesen i FFO er glad det løste seg for Arntzen og Seemann, men synes butikkeieren burde gjort dette tidligere. Han oppfordrer samtidig alle som møter på slike problemer til å si fra til butikkeiere og melde fra til diskrimineringsombudet dersom problemet ikke løses.

LANG TID: Det er ett og et halvt år siden rullestolbruker Karl Henrik Seeman gjorde Slemdal Sport oppmerksom på at utbedringer måtte til for å sikre funksjonshemmede tilgang til butikken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
LANG TID: Det er ett og et halvt år siden rullestolbruker Karl Henrik Seeman gjorde Slemdal Sport oppmerksom på at utbedringer måtte til for å sikre funksjonshemmede tilgang til butikken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Kostnadene ved å få asfaltert en rampe til Slemdal Sports inngangsparti, trenger ikke å bli så veldig dyrt. Dagbladet kontaktet i går Jan Bøie som er avdelingsleder i Veidekke.

- Det koster 7000 kroner å asfaltere rampa slik som du beskriver den, sier Bøie på telefon.

DISKRIMINERING: Jarl Ovesen i FFO oppfordrer bevegelseshemmede om å si fra til butikkeiere eller melde saker inn til ombudet.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
DISKRIMINERING: Jarl Ovesen i FFO oppfordrer bevegelseshemmede om å si fra til butikkeiere eller melde saker inn til ombudet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer