Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er DNA

Mannen som drepte de to jentene i Kristiansand la igjen biologiske spor. Disse er DNA-analysert, og politiet har sammenlignet disse sporene med spyttprøver fra mistenkte. Men hva er DNA?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førsteamanuensis Carl Birger van der Hagen på Institutt for medisinsk genetikk ved det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo forteller hvilke teknikker som brukes ved DNA-analyser:

- Prinsippet med å framstille DNA skjer gjennom en relativt enkel kjemisk prosess. Enten cellene stammer fra munnslimhinnene eller blod, blir de behandlet med forskjellige kjemikalier som gjør at man kan skille ut det som er DNA fra resten av cellematerialet.

- Hos oss bruker vi en dag eller to på å framstille rent DNA fra en blodprøve, sier van der Hagen.

På et DNA lar det seg gjøre å skille både kjønn og menneskegrupper fra hverandre.

- DNA-analyse er en svært nøyaktig prosess omgitt av masse regler og kvalitetssikringer, forklarer van der Hagen.

- Ved hjelp av nøyaktige apparater kan man også angi rekkefølgen av de såkalte baseparene i DNA. Det er denne rekkefølgen, såkalte DNA-sekvenser, som er unik fra menneske til menneske. Kort sagt: Man sammenlikner de enkelte personers merkelapper.