Dette er dødens galleri

Her står Zafire Qelaj og nistirrer på den groteske bildeutstillingen. Hun ser etter en gul jakke ektemannen hadde på seg for tre år siden - den dagen han ble skutt foran øynene hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 67 år gamle etniske albaneren går stille og rolig rundt blant dusinene med bilder. Hun stopper foran hvert eneste ett, sperrer øynene opp og gransker det nøye. Hun leter etter et lik med gul jakke, en genser med to knapper eller en hvit skjorte.

Hun leter etter bildet som kan identifisere ektemannen, gi ham en verdig begravelse og gi henne ro.

Utstillingen er åpen i to dager. Pårørende strømmer til for å lete etter levningene til sine elskede på de mange plastinnpakkede fotografiene.

Gravd opp

Zafires ektemann var én av 140 menn som ble drept av serbiske soldater i landsbyen Izbice i 1999. Det var en av de verste massedrapene i Kosovo. Likene ble begravet av de pårørende, men serbiske soldater gravde dem opp igjen for å prøve å skjule grusomhetene.

Det er representanter fra FN som står bak utstillingen i Srbica. De jobber sammen med rettsmedisinere og byrået for savnede personer.

Utstillingen åpnet mandag, og 81 pårørende hadde vært innom da den stengte i kveld. Ni mennesker hadde blitt identifisert ut fra bildene, melder nyhetsbyrået Associated Press.

- Familiene som ikke har funnet sine nærmeste, er tynget av intens sorg. Dette kan hjelpe dem å finne svar, og kanskje få lukket døra til fortida, sier Lindsay Womdersley fra byrået for savnede personer.

Fikk ikke svar

Rrahim Dervishi (30) var en av de heldige. Han så farens grønne jakke på et bilde. Den var skitten, slitt, og hadde merker etter farens dødskamp.

- Men jeg føler meg roligere nå. Jeg kan i det minste få hentet levningene og begravet ham ved hjemmet.

Zafire Qelaj har sett alle bildene, og har gransket hver eneste lille detalj. Hun har ikke fått svar på spørsmålet sitt ennå.

- Jeg har tenkt på klærne han hadde på seg... i tre år. Jeg fant ikke genseren med firkantmønsteret. Jeg fant ikke skoene hans. Jeg fant ikke sokkene eller den hvite skjorta, sier Zafire.

  • Det er anslått at ti tusen mennesker, de fleste av etnisk albansk opprinnelse, ble drept i krigen som herjet i 1998-1999.
LETER FORGJEVES: Zalfire Qelaj undersøker et bilde på utstillingen i Srbica i Kosovo. Hun fant ikke svarene hun lette etter.
STÅR BAK: Det er FN, her representert ved toppsjefen i Kosovo, Micahel Steiner, som arrangerer utstillingen. Ni mennesker er identifisert ut fra klesbildene, tre andre saker sjekkes fortsatt.