- Dette er dramatisk for Brustad

Høyres Torbjørn Hansen mener Berit Kjøll burde trukket seg for lengst.

PÅ HØY TID: Stortingsrepresentant Torbjørn Hansen (H) i næringskomiteen mener det var på høy tid at Berit Kjøll trakk seg som styrerepresentant i Aker Holding, men stiLler spørsmål ved tidspunktet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
PÅ HØY TID: Stortingsrepresentant Torbjørn Hansen (H) i næringskomiteen mener det var på høy tid at Berit Kjøll trakk seg som styrerepresentant i Aker Holding, men stiLler spørsmål ved tidspunktet. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.n): I dag ble det kjent at Berit Kjøll trekker seg som statens styrerepresentant i Aker Holding.

Dette skjer samme dag som næringsminister Sylvia Brustad må svare på departementets håndtering av Aker-saken for Stortingets kontroll og konstitusjonskomite.

- Tar det til etterretning
Konserndirektør i Aker, Geir Arne Drangeid, ønsker ikke å kommentere Berit Kjølls avgang.

- Vi tar dette til etterretning, men føler ikke at dette er no vi vil kommentere ut over det. I styret til Aker Holding er det de enkelte eierne som utpeker sine styremedlemmer, så dette er opp til staten, sier han til Dagbladet.no.

- Hvor fort kan man få på plass et nytt styremedlem?

- Nå er det opp til staten å foreslå en kandidat, og da er resten en formalitet. Så det kan gå ganske fort, sier Drangeid.

Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, har vært svært kritisk til departementets håndtering av Aker Holding skandalen.

- Dette er flere uker på overtid når det gjelder å skifte ut statens styrerepresentant. Dersom Sylvia Brustad hadde gjort det da hun innkalte til den første pressekonferansen i påsken tror jeg denne saken hadde fått et helt annet forløp, sier Hansen.

Overraskende tidspunkt
Samtidig er han svært overrasket over Kjølls valg av tidspunkt.

INGEN KOMMENTAR: Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA tar Kjølls beslutning til etterretning. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
INGEN KOMMENTAR: Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA tar Kjølls beslutning til etterretning. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det er svært overraskende at hun gjør dette samme dag som næringsministeren skal svare for seg i Stortingets kontrollkomite. Med det setter hun næringsministeren i en svært vanskelig situasjon når hun inrømmer at ting har gått galt. Her har både næringsministeren og statsministeren støttet opp om Kjøll, og når hun nå konkluderer som hun gjør er det dramatisk for næringsministeren, sier Hansen.

Næringspolitikeren mener jobben som statens styremedlem i Aker Holding er svært vanskelig.

- Legg bort partiboka
- Hvis staten fortsatt skal være en aktiv eier i Aker Holding trenger de et styremedlem med tilstrekkelig kompetanse til å forsvare statens verdier. Her har man å gjøre med en av landets skarpeste næringsliv-aktører, nemlig Kjell Inge Røkke, og da må man ha en betydelig innsikt i næringsspørsmål. Dette krever en spesialkompetanse ut over det som er vanlig i andre statseide selskaper, sier Hansen.

Han har ett klart råd til regjeringen:

- Legg bort hensynet til partiboka. Her trenger man et profesjonelt styremedlem som kan gjenoppta samarbeidet mellom staten og Aker. Og da bør man for eksempel kunne innsidereglene, sier Hansen, som mener Kjølls avgang er en klar innrømmelse av at hun ikke gjorde en god nok jobb i styret.

Hansen ønsker ikke å servere Brustand navngitte representanter, men mener det finnes flere gode kandidater.

I april valgte det uavhengige styremedlemmet Heidi M. Petersen å trekke seg fra styret i Aker Solutions på grunn av saksbehandlingen av den omstridte transaksjonen.