- Dette er dramatisk for konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan

Presidenten i Sør-Sudan sier at de ikke vil trekke seg tilbake. Eksperter er bekymret.

ANSPENT: Her er et medlem av den sudanske frihetshæren (SLA), som holdt vakt da den afrikanske unionen leverte vann i Kutum, nord i Sudan. Foto: REUTERS/Albert Farran/UNAMID/NTBScanpix
ANSPENT: Her er et medlem av den sudanske frihetshæren (SLA), som holdt vakt da den afrikanske unionen leverte vann i Kutum, nord i Sudan. Foto: REUTERS/Albert Farran/UNAMID/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter lang tids spenning mellom Sudan og Sør-Sudan fortalte i dag Sør-Sudanske myndigheter at Sudan hadde sluppet bomber i byen Benitu i Sør-Sudan.

I går ble det kjent at forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan er avblåst etter at partene forhandlet i Etiopia. Begge landene forberedte seg i går på en opptrapping av konflikten.

Både Sudan, FN og Den afrikanske union (AU) krever at Sør-Sudan trekker styrkene tilbake. Men i en tale til parlamentet torsdag truet Sør-Sudans presiden Salva Kiir i stedet med å sende styrker til et annet omstridt grenseområde, Abyei, dersom ikke Sudan trekker ut sine styrker derfra.

- Jeg vil ikke gi styrkene ordre om å trekke seg ut fra Heglig, sa Kiir ifølge NTB.

- Jeg sier alltid at vil ikke vil gå til krig, men dersom vi blir provosert som dette, må vi forsvare oss, la han til.

- Strategisk viktig område Seniorforsker ved Prio, og Afrika-ekspert, Øystein Rolandsen, sier at dette ikke var et overraskende svar på at Sør-Sudan inntok Heglig, et område med store oljeressurser, et strageisk vikitg område som gir sårt trengte oljeinntekter til Sudan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer