- Dette er dramatisk for konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan

Presidenten i Sør-Sudan sier at de ikke vil trekke seg tilbake. Eksperter er bekymret.

ANSPENT: Her er et medlem av den sudanske frihetshæren (SLA), som holdt vakt da den afrikanske unionen leverte vann i Kutum, nord i Sudan. Foto: REUTERS/Albert Farran/UNAMID/NTBScanpix
ANSPENT: Her er et medlem av den sudanske frihetshæren (SLA), som holdt vakt da den afrikanske unionen leverte vann i Kutum, nord i Sudan. Foto: REUTERS/Albert Farran/UNAMID/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter lang tids spenning mellom Sudan og Sør-Sudan fortalte i dag Sør-Sudanske myndigheter at Sudan hadde sluppet bomber i byen Benitu i Sør-Sudan.

I går ble det kjent at forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan er avblåst etter at partene forhandlet i Etiopia. Begge landene forberedte seg i går på en opptrapping av konflikten.

Både Sudan, FN og Den afrikanske union (AU) krever at Sør-Sudan trekker styrkene tilbake. Men i en tale til parlamentet torsdag truet Sør-Sudans presiden Salva Kiir i stedet med å sende styrker til et annet omstridt grenseområde, Abyei, dersom ikke Sudan trekker ut sine styrker derfra.

- Jeg vil ikke gi styrkene ordre om å trekke seg ut fra Heglig, sa Kiir ifølge NTB.

- Jeg sier alltid at vil ikke vil gå til krig, men dersom vi blir provosert som dette, må vi forsvare oss, la han til.

- Strategisk viktig område Seniorforsker ved Prio, og Afrika-ekspert, Øystein Rolandsen, sier at dette ikke var et overraskende svar på at Sør-Sudan inntok Heglig, et område med store oljeressurser, et strageisk vikitg område som gir sårt trengte oljeinntekter til Sudan.

- Dette er ikke det første luftangrepet fra Nord-Sudan, men det er første gang de bomber en by av denne størrelsen. Det er en bekymringsverdig utvikling, sier Rolandsen til Dagbladet.

Han forteller begge sider tidliger har nektet for angrep på hverandre, men at dette er av en størrelse som ikke kan fornektes. Det er en tydelig opptrapping av volden mellom nord og sør.

- Flere angrep Roland er temmelig sikker at det vil bli flere angrep i dagene og ukene som kommer, med mindre partene blir enige om en bindende våpenhvileavtale.

Forfatter og tidligere NRK-korrespondent i Afrika, Tomm Kristiansen tror derimot bombingen er en engangsepisode.
Fra 2006 til 2008 var Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.

-Det har vært flere bomberaid i den senere tid. Jeg hadde regnet med etniske opprør mellom stammer framover, men nå er jeg veldig forbauset. Dette er dramatisk, sier Kristiansen til Dagbladet.

Om dette er noe regimet i nord står bak, eller om det er deler av flyvåpenet som har utført angrepet, vil han ikke spekulere i.

-Dette er et regime som har sluppet bomber i 20 år, så terskelen er lav. Men jeg kjenner folka helt til topps, og jeg tror det vil komme en løsning.

- Taper penger Kristiansen ble forbauset over forholdet president Sør-Sudans president Salva Kiir og Sudans president Omar al-Bashir har med hverandre.

STANSER IKKE: Presidenten i Sør-Sudan Salva Kiir sier at han ikke vil stanse framrykkinga mot nord. Her under en pressekonferanse i februar. Foto: SCANPIXNTBREUTERS/ Isaac Billy/United Nations Mission in South Sudan/Handout
STANSER IKKE: Presidenten i Sør-Sudan Salva Kiir sier at han ikke vil stanse framrykkinga mot nord. Her under en pressekonferanse i februar. Foto: SCANPIXNTBREUTERS/ Isaac Billy/United Nations Mission in South Sudan/Handout Vis mer

-Disse vil finne ut av det med hverandre. De vet begge to at de ikke har noe å vinne på krig, da stopper oljeproduksjonen, det koster mye penger, og skaper nye konflikter, sier han.

Al-Bashirs parlamentet utviste stor aggresjon etter et møte i går, og uttrykte seg på tvers av presidentens politikk, mener Kristiansen.

-Det pågår en maktkamp i nord som vi er lite kjent med. Dette er avansert politisk håndverk.

Rolandsen er ikke like sikker på at konflikten vil få en løsning med det første.

- Med de lederne de har på hver sin side nå tror jeg ikke at det i overskuelig framtid vil bli gode forhold mellom nord og sør, men man kan håpe at de finner løsninger som gjør at det blir mindre vold, og at det ikke er like anspent, sier Rolandsen.

OVERRASKET: NRK's tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen har jobbet som kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
OVERRASKET: NRK's tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen har jobbet som kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer