Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er drapsmennene

De som planla og de som gjennomførte aksjonen, mener afghansk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi støtter de tiltakene den pakistanske regjeringen iverksetter for å sikre fred og stabilitet i regionen, og støtter myndighetenes politikk i kampen mot terrorisme, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre, da han møtte Pakistans fungerende statsminister Mohammedmian Soomro i Islamabad.

Senere samme dag ble Støre og den norske delegasjonen selv offer for terrorismen. Åtte ble drept i angrepet på Hotell Serena, deriblant Dagbladets Carsten Thomassen.

Viste fram bildebevis

Amrullah Saleh, sjefen for den afghanske etterretningstjenesten, nærmest triumferte da han holdt pressekonferanse i går.

Der viste han fram bilder og videoopptak av Salahuddin. Den ene av terroristene som stormet inn i Hotell Serena, skjøt rundt seg i lobbyen før han tok seg videre til luksushotellets velværeavdeling. Der fortsatte han skytingen og drepte blant annet en filippinsk kvinne.

Etterretningssjefen viste også fram en selvmordsvideo som skal ha blitt beslaglagt under ransaking av et hus i Kabul. Videoen viste både Salahuddin og en av de andre terroristene, en mann ved navn Farouq.

- Jeg gjennomfører dette selvmordsangrepet på vegne av Allah, sa Farouq i videoopptaket. Farouq er trolig den eneste av terroristene som gjennomførte planen og sprengte seg selv i lufta ved inngangen til hotellobbyen.

Men i tillegg til disse bevisene, kunne Amrullah Saleh også navngi de virkelige bakmennene for angrepet: Mulla Abdullah og Siraj Haqqani.

image: Dette er drapsmennene

Forbindelser

Mulla Abdullah, en relativt ukjent og ubetydelig Taliban-kriger underordnet Siraj Haqqani, skal ha vært den som planla og iverksatte angrepet, hevder afghansk etterretning.

Det eneste øyensynlige beviset for dette som ble lagt fram i går var at Humayun, den fjerde som ble arrestert i forbindelse med mandagens aksjon, skal ha forbindelser til mulla Abdullah.

Ifølge politiets teori var det Humayun som utstyrte selvmordsbomberne med eksplosiver og våpen, og som kjørte selvmordsbomberne til Hotell Serena.

Humayun ble pågrepet øst i Afghanistan, trolig på vei over grensa til Pakistan.

På bakgrunn av disse forbindelsene og det faktum at han er en av de mektigste opprørslederne, mener afghansk etterretning å kunne utpeke Siraj Haqqani som den virkelige bakmannen for selvmordsaksjonen. Haqqani lever i vissheten om at det er utlovet en dusør på 200 000 amerikanske dollar for opplysninger som fører til at han blir tatt.

Det finnes få håndfaste opplysninger om den offentlighetssky Siraj Haqqani. Han er sønn av den kjente Taliban-lederen Jalaluddin Haqqani, en kjent mujahedin-kriger fra kampen mot Sovjet-okkupasjonen av Afghanistan.

Siraj antas å være leder for Haqqani-nettverket, ha nær tilknytning til al-Qaida, og er blitt et yndet mål for koalisjonsstyrkene. Trolig skjuler han seg i Miran Shah, hovedbyen i Nord-Waziristan, men han forflytter seg stadig fra sted til sted. Så vidt det er kjent har han ikke - i motsetning til faren - gitt noen intervjuer eller latt seg avbilde hyppig.

DRAPSMANNEN: Dette er mannen som tok seg inn i Hotell Serena og begynte å skyte. Afghanske myndigheter har oppgitt at han heter Salahuddin. I dag var han tilbake på hotellet for åstedsbefaring. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
DRAPSMANNEN: Dette er mannen som tok seg inn i Hotell Serena og begynte å skyte. Afghanske myndigheter har oppgitt at han heter Salahuddin. I dag var han tilbake på hotellet for åstedsbefaring. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX Vis mer

Framstillingen

Men er framstillingen den afghanske etterretningen har gitt av hva som skjedde på Hotell Serena korrekt? Universial Guardian Services Group, selskapet som var ansvarlig for sikkerheten på hotellet, sier det var fire terrorister som fysisk deltok i selve i angrepet.

Her kan du lese utdrag av selskapets egen rapport om hva som skjedde.

Ifølge afghansk etterretning var det bare tre terrorister som deltok i stormingen av hotellet.

Og hvilke beviser har myndighetene for at Haqqani og den relativt ukjente mulla Abdullah var mesterhjernene bak det første vellykkede angrepet mot Hotell Serena?

- Det er ikke veldig overraskende at de peker på Haqqani-nettverket. Siraj Haqqani er de ute etter å ta, så han kunne de pekt ut som mistenkt på forhånd. Ingenting av det jeg har sett av selvmordsvideoen peker ut bakmennene, sier seniorforsker og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken til Dagbladet.no.

Samtidig sier han at det kan meget godt hende at faktisk er Siraj Haqqani og hans nettverk som er ansvarlige for selvmordsangrepet.

Berg Harpviken beskriver Haqqani som nærmest banebrytende når det gjelder såkalt asymmetrisk krigføring.

- Siraj Haqqani sies å være pioneeren for måten Taliban har benyttet seg av selvmordsaksjoner og asymmetrisk krigføring. Det var også han som satte i gang med kidnapping og halshugging av gisler, for så å legge det ut på nettet som ren markedsføring, sier Berg Harpviken.

Når det gjelder truslene om at Taliban vil gjennomføre flere liknende terroraksjoner rettet mot vestlige sivile, sier Berg Harpviken at det er to måter å tolke det på. Enten er det bare tomme trusler. Eller så har Taliban gjort en strategisk vurdering og valgt å legge om strategien.

- Skulle de gå løs på internasjonale sivile, vil det bryte med mønsteret fra 2007. Da var det i hovedsak afghansk sikkerhetspersonell og politi som ble rammet. Det som kan være tilfellet er at Taliban har gjort en analyse og kommet fram til at det vekker mer oppmerksomhet når de retter seg mot utenlandske sivile, sier han til Dagbladet.no.

FOR ALLAHS SKYLD: I selvmordsvideoen som afghansk etterretning la fram i går, sa Farouq at han var klar til å gjennomføre selvmordsaksjonen for Allahs skyld.
ETTERSØKT: Dette er mannen afghanske myndigheter og koalisjonsstyrkene gjerne vil slå kloa i. Siraj Haqqani, en av de unge, fremmadstormende Taliban-lederne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media