Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

dette er du (egentlig) verdt

Heismontører tjener 100 000 kroner mer enn det de egentlig burde ha tjent. Sykepleiere er kraftig underpriset. 70 000 kroner mer burde de ha håvet inn dersom man legger markedskalkyler til grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et internasjonalt stillingsvurderingssystem utviklet av HayGroup viser markedsmedianen for tilsvarende stillinger i næringslivet. En systematisk vurdering av stillingene ut fra kriterier som kompetanse, problembehandling og ansvar i jobben gir signaler om hvor begynnerlønna bør ligge.

- Det sentrale er innholdet i stillingen. Arbeidsoppgavene kan kreve en spesiell utdannelse, unik erfaring, intellektuell evne, men også ferdigheter på det mellommenneskelige området, sier administrerende direktør Ole Petter Trøen i Hay Management Consultants AS. I Norge har systemet lagt grunnlaget for lønninger i flere hundre bedrifter.

Underpris

- En nyutklekket medisiner som begynner i en forskerstilling trenger ikke spesielt gode mellommenneskelige ferdigheter i sin stilling. Men for en lege som må meddele dødsbudskap er slike ferdigheter avgjørende. Legen burde dermed tjene mer enn denne forskeren, sier Trøen.

Et overslag gjort ved hjelp av Hay-systemet viser at flere yrkesgrupper tjener mye mer enn det innholdet i deres stillinger skulle tilsi.

En lærer i grunnskolen tjener i dag i underkant av 200 000 kroner. Dersom vi skal se på hva arbeidet egentlig er verdt kommer vi opp i 240 000-250 000 kroner.

Typografene ville kommet ut med en begynnerlønn som er 40 000 kroner lavere enn gjennomsnittslønna for 1995.

Andre faktorer bestemmer

Men i realiteten er bildet enda mer komplisert. Faktorer som styrken på fagorganisasjonen, politiske prioriteringer (tvungen lønnsnemnd) og tilbud og etterspørsel i markedet påvirker også lønnsfastsettelsen.

- Lønnssystemet kan aldri bli rettferdig, sier personaldirektør i BI-stiftelsen, Yngvar Gryvill.

- De beste siviløkonomene blir headhuntet til Finansdepartementet og tjener litt over 200 000 kroner i året. Deres studiekamerater som fikk lavere karakterer kan gå ut i næringslivet og tjene det firedobbelte. Men de beste kan ta dem igjen ved å komme ut i det private fra departementet med spesialkompetanse og ergo forlange høyere lønn.

Avgjørende

Ifølge Hay-systemet er sykepleierne underpriset med om lag 70 000 kroner sett i forhold til tilsvarende stillingsnivå i næringslivet.

- I en sykepleierstilling er mellommenneskelige egenskaper helt avgjørende for å kunne utføre jobben. Det samme gjelder i læreryrket. Få vektlegger disse egenskapene både ved rekruttering til lærerutdanningen og i ansettelsen på skolene. Dette burde vært avgjørende for å få stillingen, mener Trøen i Hay Management Consultants AS.

· · Stillingsvurderingssystemer er under utprøving i offentlig sektor i Norge. Til høsten skal et pilotprosjekt innen kommunalsektoren være ferdig. Et av hovedpoengene med å benytte slike systemer er å få til likelønn blant kjønnene.