- Dette er dypt tragisk

Statsminister Jens Stoltenberg sier norske myndigheter har arbeidet hardt for å hjelpe Moland og French ut av Kongo.

- HAR HATT OMFATTENDE KONTAKT: Jens Stoltenberg sier at norske myndigheter har jobbet hardt for å hjelpe Moland og French ut av Kongo. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
- HAR HATT OMFATTENDE KONTAKT: Jens Stoltenberg sier at norske myndigheter har jobbet hardt for å hjelpe Moland og French ut av Kongo. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er dypt tragisk at Moland ble funnet død i dag. Mine tanker går nå til hans familie, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagbladet.

Utenriksminister Espen Barth Eide holdt pressekonferanse om saken klokka 18.

- Vi har arbeidet lenge for å få dem begge ut av Kongo. Jeg har sendt brev til presidenten av Kongo, Espen har snakket med presidenten. Det har vært omfattende kontakt for å få dem ut, sier Stoltenberg.

- Men har dere gjort nok?
 
- Utenrikstjenesten har deltatt i veldig omfattende arbeid sammen med britiske myndigheter. Det er nedlagt et betydelig arbeid, med mange møter og brev. Jeg sendte brev for en tid siden. Men først og fremst har vi hatt kontakt gjennom våre diplomatiske kanaler, utenrikstjenesten, og Espen har hatt løpende kontakt.

- Fikk du svar fra presidenten?

- Jeg fikk ikke svar.

Far til Tjostolv Moland, Knut Moland, raser mot UD og sier at han har skrevet og kjempet og bedt på sine knær om mer hjelp fra UD.

5. mai 2009 ble seksbarnsfaren Abeidi Kasongo ble drept på landeveien 109 km øst for byen Kisangani i Kongo.

Tjostolv Moland og Joshua French flyktet fra åstedet i bilen til Kasongo. De ble forsøkt stanset på veien, men flyktet inn i jungelen. French ble tatt etter tre dager, mens Moland meldte seg etter til sammen ei uke på flukt.

Nordmennene ble idømt henholdsvis fire og fem dødsstraffer for drapet. Norske myndigheter har prøvd å få til en soningsoverføring for de to fangene.

UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden.

DØDE I DAG: Tjostolv Moland (til høyre) ble i dag funnet død på cella si i Kinshasa. Her sammen med Joshua French. De to nordmennene ble arrestert i 2009 i Kongo og seinere dømt til døden for drap. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet


Med vennlig hilsen/Kind regards,Torgeir P. Krokfjord

Reporter

Dagbladet

&
Mottatt fra epost: 02.12.2011
DØDE I DAG: Tjostolv Moland (til høyre) ble i dag funnet død på cella si i Kinshasa. Her sammen med Joshua French. De to nordmennene ble arrestert i 2009 i Kongo og seinere dømt til døden for drap. Foto: Claude Nzunzu /Dagbladet Med vennlig hilsen/Kind regards, Torgeir P. Krokfjord Reporter Dagbladet & Mottatt fra epost: 02.12.2011 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer