VENN ELLER FIENDE? Ifølge en ny studie er katter den største trusselen mot dyrelivet i USA. Foto: AP Photo/Black and Orange Cat Foundation, Kristin Ramsdell/NTBScanpix
VENN ELLER FIENDE? Ifølge en ny studie er katter den største trusselen mot dyrelivet i USA. Foto: AP Photo/Black and Orange Cat Foundation, Kristin Ramsdell/NTBScanpixVis mer

- Dette er dyrelivets største trussel

Konkluderer ny amerikansk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Katter dreper milliarder av dyr hvert år, og er derfor den største trusselen mot dyrelivet i USA, slår en ny studie fast, ifølge BBC.

De amerikanske myndighetene anslår at katter dreper mellom 1,4 og 3,7 milliarder fugler, og mellom 6,9 og 20,7 milliarder pattedyr hvert år.

- Hold dem inne Forskerne bak studien skriver i Nature Communications at katter som har rømt hjemmefra, eller som er oppvokst i naturen, er de som dreper flest.

Men de legger til at katter som er kjæledyr også spiller en viktig rolle i dette, og at katteeiere burde gjøre mer for at deres katt ikke dreper så mye.

- Vi håper at det store antallet døde dyr og fugler som denne studien avslører, overbeviser katteeiere om at de må holde kattene innendørs, og at politikerne våkner, sier Pete Marra ved Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI), som står bak studien, til BBC.

Forfatterne av studien konkluderer med at flere dyr og fugler dør mellom potene på katter i USA, enn i trafikkulykker, kollisjoner med bygninger eller av forgiftning.

- Bestandsnedgang Tidligere har amerikanske forskere kartlagt huskattens hemmelige liv, og konkluderte med det samme - at katten er en drapsmaskin.

De konkluderte med at 30 prosent av alle huskatter dreper mens de er ute, og lykkes med å drepe i gjennomsnitt to byttedyr i uka. Med rundt 75 millioner huskatter i USA, blir dette tallet stort.

- Om vi bruker tallene og inkluderer villkatter, dreper de sannsynligvis over fire milliarder dyr hver år. 500 millioner av disse er fugler. Katter er en av grunnene til at hver tredje fugleart i Amerika opplever en bestandsnedgang, sa president George Fenwick i foreningen American Bird Consevancy til Chattanoogan.

Forskerne i den nye studien sier at ville katter dreper tre ganger så mange dyr som huskatter.