Valget i USA:

- Dette er ei dame som liker å spise, sa Trump. I natt fikk han svi for det

Hillary Clinton brukte tidligere missedronning som skyts under nattas debatt.

- IKKE EN BRA MANN: Alicia Machado er sterkt kritisk til Donald Trump. Foto: Splash News / NTB Scanpix

- IKKE EN BRA MANN: Alicia Machado er sterkt kritisk til Donald Trump. Foto: Splash News / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Donald, hun har et navn. Hun heter Alicia Machado, har blitt amerikansk statsborger og kommer til å stemme i november, sa Hillary Clinton under den siste delen av nattas valgdebatt i USA.

Stikket hennes var rettet mot Donald Trumps periode som sjef for «Miss Universe» tilbake på nittitallet, og hans behandling av en da 19 år gammel venezuelansk missedronning.

BLE KRITISERT FOR VEKTA: Alicia Machado (t.v.) hevder Donald Trump kalte henne «Miss Piggy» på nittitallet. Det har ikke  gått Hillary Clinton hus forbi. Foto: NTB Scanpix
BLE KRITISERT FOR VEKTA: Alicia Machado (t.v.) hevder Donald Trump kalte henne «Miss Piggy» på nittitallet. Det har ikke gått Hillary Clinton hus forbi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun veide 53 kilo, så gikk hun opp til 72 eller 77 kilo. Dette er ei dame som liker å spise, fortalte Trump pressen kun to måneder etter Machados seier, ifølge New Zealand Herald.

- Ingen bra person

De refererer til Inside Edition som intervjuet den tidligere missedronningen i år.

I saken er Machado (39) sterk kritisk til den tidligere missesjefen og hans behandling av henne.

I en periode gikk det rykter om at Trump kom til å ta fra henne tittelen som følge av at hun gikk opp i vekt.

- Han er på ingen måte noen bra person, sier hun og legger til at hun følte seg uthengt av Trump.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Hun var den verste

Ifølge Machado bidro hennes erfaringer med den amerikanske presidentkandidaten til flere år med spiseforstyrrelser og psykiske problemer.

Hun hevder også at han kalte henne for «Miss Piggy» etter en figur fra The Muppet Show - det påståtte utsagnet som Hillary Clinton plukket opp i natt.

I dag morges kom Trump med enda flere karakteristikker av Machando, skriver The Washington Post. Det skjedde under et intervju med Fox News, og Trump valgte her å både angripe hennes kredibilitet - i tillegg til at han uttalte at hun var et stort problem for Miss Universe-ledelsen.

- Hun var den verste vi noen gang hadde hatt. Den verste. Den absolutt verste. Hun var umulig, sa Trump.

- Hun var vinneren, og så la hun på seg masse i vekt - og det var et stort problem. Vi hadde et stort problem, fortsatte Trump.

- Vellykket Clinton-strategi

Clinton brukte historien om Machado som en del av en serie av angrep mot Trump og hans kvinnesyn under debatten i natt.

Det mente Therese Sollien, USA-ekspert og journalist i Dag og Tid, var en vellykket strategi.

- Det er mye enklere for Clinton å anklage Trump for å være mannsjåvinist enn å gå løs på hans velgere, som hun har gjort tidligere, sa Sollien under Dagbladets valgsending.

Til Fox News sier Trump følgende om strategien:

- Dette var mange år siden, men Hillary fant tilbake til denne jenta og snakket om henne som om hun var Mor Theresa. Slik var det ikke akkurat, men det er okay. Hillary må gjøre det hun må gjøre.

FØLG VALGET: Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer Vis mer
PRESIDENTDEBATTEN: Journalist i Dag og Tid, Therese Sollien, forklarer hvorfor dette burde vært et enkelt valg å vinne for Hillary Clinton. Vis mer

I en video forteller den tidligere misse-dronninga om hvordan hun opplevde Donald Trump på 1990-tallet. Filmen er ifølge The Washington Post sponset av Hillary-kampanjen.

- Sprer usanne påstander

Under debatten i natt svarte ikke Trump direkte på Hillarys misseangrep, men forsvarte seg ved å trekke fram Clinton-apparatets kampanje mot han selv.

- Hun har brukt millioner av dollar på å spre historier om meg, og mange av påstandene er usanne, sa republikaneren under nattas debatt.

Der ble begge presidentkandidatene tatt i faktafeil. Og det var Donald Trump som hadde flest av dem, ifølge Associated Press.

Blant feilene nyhetsbyrået har funnet er Trumps benekting av at han støttet Irak-krigen.

- Feil, feil. Dette er løgn fra de store mediene, jeg var mot krigen, sa Trump, uten at nyhetsbyrået kan finne noe bevis for at påstanden stemmer med virkeligheten.

Clinton løy om avtale

Clinton ble på sin side tatt i å lyve om Trans-Pacific Partnership-handelsavtalen.

Trump uttalte at hun kalte avtalen for en handelsavtale etter læreboka, noe demokraten påsto var feilaktig.

OPPFORDRET TIL KRIG: Under en diskusjon om atomvåpen uttalte Trump at Kina burde gå inn i Nord-Korea. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Jeg sa at jeg håpet at avtalen ville bli bra, sa Clinton - en versjon av virkeligheten som hun har holdt seg til siden primærvalget, ifølge Associated Press.

Videre nektet Trump på at han hadde kalt menneskeskapte klimaendringer for en myte skapt av Kina.

Dette stemmer ikke, i og med at han i 2014 tvitret at kineserne sto bak det han da omtalte som en myte.

VALGET I USA: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet vil i samarbeid med Kjør Debatt gi deg alt om den spennende oppkjøringen. Podcasten finner du på dagbladet.no, iTunes og Acast. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Podkasten finner du her: https://itun.es/no/GObbfb.c Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer