Vil ikke ta opp søksmål med Thales:

- Dette er en alvorlig sak

Norges passleverandør Thales har blitt saksøkt for medvirkning til krigsforbrytelser i Jemen. Rødt-politiker Tobias Drevland Lund synes at det er en alvorlig sak. Men justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) synes ikke at det er naturlig for henne å ta opp dette med selskapet.

- IKKE NATURLIG: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) opplyser at det ikke er naturlig for henne å ta opp søksmålet mot Thales med selskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB
- IKKE NATURLIG: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) opplyser at det ikke er naturlig for henne å ta opp søksmålet mot Thales med selskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Nylig stilte stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund (R) et spørsmål til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) som handlet om at selskapet Thales har blitt saksøkt for medvirkning til krigsforbrytelser i Jemen.

Lund spurte Mehl om hun ved neste anledning vil ta opp søksmålet med Thales, som er Norges produsent og leverandør av pass og nasjonale ID-kort.

«Det foreligger ingen planer om et nytt møte mellom departementet og Thales, og det er ikke naturlig at jeg innleder dialog med Thales om et pågående søksmål», svarte Mehl.

- Det er total ansvarsfraskrivelse. Jeg synes at det er et paradoks at vi har blitt totalt avhengige av en utenlandsk passleverandør som ikke klarer å forsyne oss med pass, samtidig som at de saksøkes for medvirkning til krigsforbrytelser, sier Lund til Dagbladet.

- Det er spesielt at statsråden ikke engang vurderer å ta opp dette med Thales, da dette er en alvorlig sak.

STORTINGSREPRESENTANT: Tobias Drevland Lund for Rødt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STORTINGSREPRESENTANT: Tobias Drevland Lund for Rødt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Søksmålet

Nylig kunngjorde tre menneskerettighetsorganisasjoner, deriblant The European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), at de har saksøkt de tre franske selskapene Thales, Dassault Aviation og MBDA France for medvirkning til krigsforbrytelser i Jemen, melder nyhetsbyrået Reuters. Dette etter å ha solgt våpen til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Norge har også eksportert våpen til De forente arabiske emirater, men stanset virksomheten i 2017 som følge av krigføringen i Jemen. FN kaller krigen for verdens verste humanitære katastrofe. I april inngikk regjeringen i Jemen og Houthi-opprørerne våpenhvile for første gang siden 2016.

- Jeg tror at nordmenn flest synes at det er frustrerende å se at totalleverandøren vår av pass somler med leveransene samtidig som at selskapet bruker tid på dette alvorlige søksmålet, sier Lund, som sammen med partiet sitt mener at Norge bør finne flere passprodusenter og -leverandører.

Dagbladet har vært i kontakt med Thales, som foreløpig ikke har kommentert saken.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Krisemøte

I sitt svar til Lund, forklarer Mehl at Thales er et globalt selskap som leverer tjenester innenfor flere områder blant annet forsvar og sikkerhet, digital identitet og transport.

Mehl forteller også at hun kalte Thales inn til et møte som følge av den pågående passkrisa i Norge.

«Jeg tok initiativ til møte med Thales som ble avholdt den 1. april hvor jeg ønsket å få informasjon om leveranseutfordringer selskapet møter knyttet til produksjon av pass og nasjonale ID-kort, samt forsikre meg om at arbeidet med produksjon ble gitt prioritet og om det var eventuelle tiltak departementet kunne iverksette for å avhjelpe situasjonen», skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer