HVA TENKER HAN? I en tale på «Royal United Services Institute» i London denne uka, sa den britiske NATO-generalen Adrian Bradshaw at Putin kan komme til å invadere og bli stående på NATO-territorium, og med det endre Europas grenser. Foto: REUTERS
HVA TENKER HAN? I en tale på «Royal United Services Institute» i London denne uka, sa den britiske NATO-generalen Adrian Bradshaw at Putin kan komme til å invadere og bli stående på NATO-territorium, og med det endre Europas grenser. Foto: REUTERSVis mer

- Dette er en annen type kald krig. Russland tester EUs svakheter

Stigende britisk frykt for Vladimir Putin planer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske generalen Adrian Bradshaw er nestkommanderende i NATOs overkommando i Europa, sier at spenningene med Russland kan resultere i full konflikt, ifølge Daily Mail.

I dag møtes britiske og den amerikanske utenriksministeren blant annet for å diskutere nye straffetiltak mot Russland.

- Russland har oppført seg bråkjekt og kynisk de siste dagene. Vi vurderer nå nye sanksjoner, sa USAs utenriksminister John Kerry etter møtet med sin britiske kollega Philip Hammond, ifølge NTB.

Samtidig holdes det nå svært lite igjen i omtalen av russisk framferd i Ukraina, og hvilke planer den russiske presidenten Vladimir Putin egentlig går med.

I en tale på «Royal United Services Institute» i London denne uka, sa NATO-generalen Bradshaw at Putin kan komme til å invadere og bli stående på NATO-territorium, og med det endre Europas grenser.

- Trusselen fra Russland og risikoen det kan medføre for feilberegninger som igjen kan resultere i en strategisk konflikt, representerer en eksistensiell trussel mot hele vår tilværelse, sa Bradshaw.

Michael Graydon, tidligere øverkommanderende for det britiske flyvåpenet, sier ifølge Daily Mail at det er «ingen tvil» om at Europa og Kreml vil støte mot hverandre i en konflikt, og sier at spenningene nå er lignende de på 1980-tallet, da russerne stadig gjennomføret flygninger mot britisk luftrom for å teste responstid.

LES OGSÅ: Britenes utenriksminister advarer NATO-Jens mot Putin

Avisa skriver at det britiske flyvåpenet denne uka var på vingene utenfor kysten av Cornwall for å avskjære to russiske bombefly som har kapasitet til å frakte atomraketter. Russiske fly, skip og ubåter skal ha krenket britisk territorium minst 17 ganger siden starten av 2014. Påstanden er at Moskva med dette ønsker å teste responstid.

- Dette er en annen type kald krig. Putin tester EUs svakheter, sa Graydon, som la til at han er sikkert på at Putin vil utnytte eventuelle svakheter han måtte finne.

Med henvisning til krisa i Ukraina, sa britenes statsminister denne uka at Vesten vil stå fast i sin respons, og er forberedet på å legge press på Moskva over tid.

David Cameron advarte mot ytterligere konsekvenser og flere sanksjoner mot Russland dersom fredsavtalen i Ukraina ryker.