Dette er en begravelse

«Stående begravelser» tar av i USA.

ETTER EGET OG FAMILIENS ØNSKE: Miriam Burbank var til stede på denne måten i sin egen begravelse tidligere denne måneden. Foto: REUTERS / Percy McRay / Handout via Reuters / NTB scanpix
ETTER EGET OG FAMILIENS ØNSKE: Miriam Burbank var til stede på denne måten i sin egen begravelse tidligere denne måneden. Foto: REUTERS / Percy McRay / Handout via Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er mange som legger planer for sin egen begravelse.

Enkelte planer og ønsker er mer spesielle enn andre. Og da blir begravelsene også noe utenom det vanlige.

Begravelsesbyråeier Louis Charbonnet i New Orleans i USA sier til New York Times at han får hatmeldinger, stort sett fra andre begravelsesbyråeiere, etter at han har begynt å tilby det han kaller stående begravelser.

Den siste stående begravelsen han arrangerte var av 53 år gamle Miriam Burbank. Hun var smiket opp og plassert ved et bord, med et glass av favorittølet i den ene hånda og en menthol-sigarett i den andre, slik hun hadde tilbragt mange kvelder i sitt liv.

I bokseringen Fenomenet stammer fra Puerto Rico, etter begravelsen av 24 år gamle Angel Luis Pantojas i 2008. Han var under begravelsessermonien, som ble holdt i familiens stue, stående lent mot en vegg.

- Det har vært en boom av denne typen begravelser i Puerto Rico, sier Elise Rodríguez i begravelsesbyrået Marín Funeral Home i San Juan.

Begravelsen etter at bokseren Christopher Rivera (23) ble brutalt skutt og drept 26. januar i byen Santurce i Puerto Rico skapte overskrifter verden over. Rivera ble etter balsameringen kledd med solbriller, boksehansker og bokseklær, og deretter plassert i hjørnet på en boksering som var satt opp for anledningen.

I RINGEN FOR SISTE GANG: Bokseren Christopher Rivera var plassert i bokseringen under sin begravelsessermoni, etter eget ønske til familien før han ble drept. Foto: AP / Ricardo Arduengo / NTB scanpix
I RINGEN FOR SISTE GANG: Bokseren Christopher Rivera var plassert i bokseringen under sin begravelsessermoni, etter eget ønske til familien før han ble drept. Foto: AP / Ricardo Arduengo / NTB scanpix Vis mer

- Folk har kommet med alle mulige slags ønsker. Vi har bare hatt seks av dem til nå, da de fleste som har kommet med ønskene ikke har dødd ennå, sier Rodríguez til New York Times.

- Det er ikke ment å være en morsomt. Det er smertefullt for familiene. Men med denne typen begravelser blir smerten litt mindre, fordi de ser sine elskede på en måte som ville gjort dem glade, sier Rodríguez.

Reaksjoner Begravelsene har blitt kritisert for å være upassende og helligbrøde. Charbonnet i New Orleans sier at til og med kona hans er av den oppfatning. Han er selvsagt uenig i det, og sier at begravelsen av Miriam Burbank for eksempel var godkjent av den lokale presten og i tråd med familiens ønsker.

• Som en vennlig leser har påpekt via e-post: Fenomenet med «stående begravelser» har også forekommet i Europa og Norge, blant annet på slutten av 1800-tallet, noe for eksempel TV 2 skrev om i fjor.

I GYNGESTOLEN: Georgina Chervony Lloren (80) var plassert i sin egen rullestol under begravelsessermonien i San Juan i Puerto Rico i mai i år. Foto: AP / Ricardo Arduengo / NTB scanpix
I GYNGESTOLEN: Georgina Chervony Lloren (80) var plassert i sin egen rullestol under begravelsessermonien i San Juan i Puerto Rico i mai i år. Foto: AP / Ricardo Arduengo / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer