LETTET: Den drapstiltalte 45-åringen aksepterte naturlig nok frikjennelsen på stedet. Advokat Knut Lindboe (t.v.) kunne fortelle om voldsom lettelse. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
LETTET: Den drapstiltalte 45-åringen aksepterte naturlig nok frikjennelsen på stedet. Advokat Knut Lindboe (t.v.) kunne fortelle om voldsom lettelse. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

- Dette er en blank frifinnelse

45-åringen som ble frikjent for drapet på Vegard Bjerck er svært fornøyd, men kan ikke feire ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den frikjente 45-åringen smilte og ble omfavnet av kona, frammøtte slektninger og venner i tinghuset da dommen var lest opp i ettermiddag.

En av støttespillerne ga ham en flaske sjampanje, og på vei ut av tinghuset ga 45-åringens kone aktor et fast hånddtrykk.

- Jeg håper jeg aldri ser deg igjen, sa hun med et smil til statsadvokat Svein Holden.

Riksadvokaten skal nå ta stilling til om frikjennelsen skal ankes, men tiltalte har håp om at saken nå kan være avsluttet for hans del.

- Jeg tror vi må kalle dette en blank frifinnelse, og min klient er selvfølgelig meget fornøyd, etter å ha vært i søkelyset for dette i to og et halvt år, sier 45-åringens forsvarer, advokat Knut Lindboe til Dagbladet.
 
Han var ikke overrasket over dommen.
 
- Nei. Etter at vi fikk presentert våre ekspertvurderinger i retten, som slo beina under påtalemyndighetens bevis om knivspørsmålet, følte vi at det gikk vår vei, sier Lindboe.

 
Knivbevis falt Det er særlig usikkerheten rundt det sentrale knivbeviset som gjorde at 45-åringen i dag ble frikjent. Han ble heller ikke idømt erstatning til de etterlatte, siden spor fra PCen i praksis kan gi ham alibi.
Etter en lang rekke rapporter fra sakkyndige som vurderte fruktkniven fra tiltaltes leilighet opp mot skader på den drepte, endte retten med å mene at det er mer enn 50 prosent sannsynlig at det tiltaltes kniv var drapsvåpenet.

«Etter en samlet vurdering av de undersøkelser som er gjort har retten kommet til at det er litt mer sannsynlig at fruktkniven beslaglagt hos tiltalte er drapsvåpenet enn at en annen kniv er det».

Men en sannsynlighetsovervekt er ikke tilstrekkelig, og retten peker særlig på at en av de viktigste sakkyndigrapportene ikke hadde gjennomgåt en såkalt fagfellevurdering. Dermed gjensto andre forhold som passer inn i politiets teori, men som ikke kan knytte 45-åringen direkte til drapet.

«At han har ripet opp biler kan ha vært en forklaring på et motiv for drapet, men er ikke noe bevis for at han har gjort det», skriver dommeren.

Tør ikke feire Lindboe sier at han vil utsette feiringen med klienten til ankefristen går ut om to uker.
 
- Jeg har ikke tro på noen ny behandling. Vi skal feire, men først om to uker, sier Lindboe.
 
Lindboe sier at klienten vil søke erstatning etter at han nå er frifunnet.
 
- Ja, han har tapt arbeidsfortjeneste, og har sittet i varetekt, så vi kommer nok til å søke erstatning,sier Lindboe.
 
Aktor Svein Holden tok betenkningstid på spørsmålet om anke.
 
- Det er opp til statsadvokaten, så det må jeg vente med å svare på, sa Holden i retten.
 
Om dommen, sa han:
 
-Jeg ser at retten vurderer bevisene annerledes enn påtalemyndigheten og tar det til etteretning, sier Holden.

KAN ANKE: Statsadvokat Svein Holden (i midten), her på åstedsbefaring i garasjeanlegget på Skøyen, må nå vurdere sammen med Riksadvokaten om frifinnelsen skal ankes. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
KAN ANKE: Statsadvokat Svein Holden (i midten), her på åstedsbefaring i garasjeanlegget på Skøyen, må nå vurdere sammen med Riksadvokaten om frifinnelsen skal ankes. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer