- Dette er en Breivik-sak i miniatyr

Politiet vil ha mann som kledde seg naken i retten, hører fuglesang i hodet og har forestillinger om kannibaler dømt som tilregnelig. Fem etasjer under stemples Breivik som gal.

I RETTEN I SJUENDE ETASJE: Politiadvokat Steinar Hermansen, psykiaterne Steinar Hauge og Pål Abrahamsen, og advokat Arne Seland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN I SJUENDE ETASJE: Politiadvokat Steinar Hermansen, psykiaterne Steinar Hauge og Pål Abrahamsen, og advokat Arne Seland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke bare i terrorsaken én tiltalt kan få flere ulike diagnoser av ulike psykiatere og fagfolk, hvor de sakkyndige må levere tilleggserklæringer og Den rettsmedisinske kommisjon til slutt tar psykiaternes arbeid «til etterretning».

Mandag denne uka startet rettssaken mot en tyveritiltalt mann, i en liten sal i sjuende etasje i Oslo tingrett. De som har behandlet ham hos Distriktspsykiatrisk senter (DPS), i fengslet og politiets lege mener han lider av paranoid schizofreni, samme diagnose som Torgeir Husby og Synne Sørheim har satt på Anders Behring Breivik.

Men de to oppnevnte sakkyndige psykiaterne Pål Abrahamsen og Steinar M. Hauge er ikke enige med mannens behandlere. De mener han lider av en rusrelatert lidelse. Den konklusjonen kom de fram til uten at de hadde møtt mannen.

- Dette er en Breivik-sak i miniatyr, sett i et rettspsykiatrisk perspektiv, sier Arne Seland, mannens advokat, til Dagbladet. Politiadvokat Stian Hermansen la i dag ned påstand om at mannen må dømmes til sju måneders fengsel. Han mener mannen er tilregnelig. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer