- EN DAG VI HAR FRYKTET: Råolje fra Deepwater Horizon-lekkasjen har truffet marskområdet ved Venice i Louisiana. Naturområdene er hjem til en lang rekke dyrearter. Foto: AP Photo/Charlie Riedel/SCANPIX
- EN DAG VI HAR FRYKTET: Råolje fra Deepwater Horizon-lekkasjen har truffet marskområdet ved Venice i Louisiana. Naturområdene er hjem til en lang rekke dyrearter. Foto: AP Photo/Charlie Riedel/SCANPIXVis mer

- Dette er en dag vi har fryktet

Råolje har for første gang truffet kysten av Louisiana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Seig, tykk råolje fra utslippet i Mexicogolfen har for første gang skylt inn og forurenset de svært sårbare marskområdene langs Louisianas kystlinje.

- Dette er en dag vi alle har fryktet. Det er her allerede, men vi veit det kommer mer, sier delstatsguvernør Bobby Jindal ifølge Reuters.

Marskområdene er hjem til en lang rekke dyre- og plantearter. De er typisk tilknyttet brakkvannsfylte estuarer, hvor en stor andel av dyrelivet langs kysten tilbringer hele eller deler av sitt liv.

Marinbiolog Rick Steiner sier denne råoljen som «plutselig» traff land viser at myndighetene ikke evner å spore oljespredningen som foregår under havoverflaten.

TRUET: Et babyeksemplar av verdens sjeldneste havskilpadde, en Kemp's Ridley, vaskes for olje. Foto: AP Photo/Audubon Nature Institute, Meghan Calhoun/SCANPIX
TRUET: Et babyeksemplar av verdens sjeldneste havskilpadde, en Kemp's Ridley, vaskes for olje. Foto: AP Photo/Audubon Nature Institute, Meghan Calhoun/SCANPIX Vis mer

Innsatsen så langt har vært konsentrert på overflatesølet, som kan sees fra satellitter og båter.

Han mener dette bare kan være starten.

- Jeg er veldig sikker på at mye av oljen ikke har kommet til overflaten ennå, og myndighetene kan ikke spore undersjøiske utslipp, sier professor Steiner til Reuters.

Lekkasjene finner sted fra havbunnen på 1500 meters dyp.

RAMMET: En oljetilgriset krabbe ved munningen til Mississippi-elva. Foto: AP Photo/Charlie Riedel/SCANPIX
RAMMET: En oljetilgriset krabbe ved munningen til Mississippi-elva. Foto: AP Photo/Charlie Riedel/SCANPIX Vis mer

Samtidig har en «arm» av overflateoljevannet blitt observert i den varme havstrømmen Loop Current. Den kan frakte sølet østover mot og rundt Florida, før den føres videre opp østkysten av landet.

Oljeselskapet BP, som holdes ansvarlig for katastrofen, hevder den nå har minket til 3000 fat - 477 000 liter - per døgn. Det tidligere estimatet var 5000 fat per døgn.

Boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og tok fyr 20. april. To dager seinere sank installasjonen, som var ute på oppdrag for oljegiganten BP.

VANSKELIG Å FJERNE: Det tyktflytende oljesølet må fjernes mekanisk. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX
VANSKELIG Å FJERNE: Det tyktflytende oljesølet må fjernes mekanisk. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX Vis mer