BER OM HJELP: Advokat Morten Furuholmen vil ha økt fokus på de to nordmennene i Kongo, og ber Stoltenberg og Faremo ta kontakt med sine kongolesiske kolleger. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
BER OM HJELP: Advokat Morten Furuholmen vil ha økt fokus på de to nordmennene i Kongo, og ber Stoltenberg og Faremo ta kontakt med sine kongolesiske kolleger. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Dette er en direkte anmodning om hjelp

Tjostolv Moland og Joshua French skriver at de blir banket opp i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morten Furuholmen, advokaten til Joshua French og Tjostolv Moland mottok i går et brev fra de to nordmennene. På en pressekonferanse i ettermiddag leser han opp utdrag fra brevet.

- De skriver: Hjelp, vi har seriøse problemer. Vi blir mishandlet og slått. De prøver å true oss for penger. I går ble vi banket fordi vi fortalte besøkende hva som skjer. Vi har kutt og blåmerker. Moland er bitt inn til beinet i en finger. Vi blir hånet, trakassert rasistisk, hetset, utpresset, spyttet på, dyttet og drapstruet, forteller Furuholmen.

Nektet legehjelp - Dette er en direkte anmodning om hjelp, forteller advokaten.

Videre leser Furuholmen om en rassia gjort 2. februar hvor de ble fratatt bøker, brev og penger. I tillegg skal de to nordmennene ha blitt nektet trening, sport og legehjelp.

Skremmende - Situasjonen er veldig skremmende. Vi mener norske myndigheter nå må ta saken mer alvorlig og få inn flere ressurser for å få en snarlig avslutning på dramaet. Vi er bekymret for at det kan skje noe veldig dramatisk, sier Furuholmen.

Advokaten understreker flere ganger at han har respekt for arbeidet UD gjør, men han mener at det ikke er nok.

- Det er naturlig at Jens Stoltenberg og Grethe Faremo kommer på banen og tar kontakt med sine kongolesiske kolleger. Situasjonen er helt uakseptabel, sier Furuholmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymrede mødre Mathilde Moland syns situasjonen er skremmende.

- Det at også vaktene plager dem gjør situasjonen uholdbar, sier en tydelig preget Moland.

Kari Hilde French understreker at de to mennene var høyt respektert da de satt i Kisangani.

- Hvorfor skulle de begynne å lage problemer nå? Jeg vet at de tåler mye, men nå har det gått over streken, sier French.

Jobber for enecelle Furuholmen leser videre fra brevet:

- I går ble vi holdt fast og slått av vakter og fanger.

Furuholmen trekker frem at det har flyttet flere fanger inn på cellen deres i det siste. Nå deler de celle med fire andre.

- UD jobber for å få til enecelle, og det er godt mulig at det lykkes, men det er ingen garanti for hvor lenge de eventuelt får ha det, sier Furuholmen.

- Ikke akseptabelt Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Marte lerberg Kopstad ønsker ikke å kommentere de konkrete uttalelsene fra nordmennenes advokat Morten Furuholmen, men sier:

- Vi er kjent med den siste tids hendelser i fengselet. Vår representant i Kinshasa har tatt opp disse forholdene med ansvarlige myndigheter i Kongo i en rekke møter denne uken. De soner i et kongolesisk militærfengsel med de forhold det innebærer. Det er strengere regler og et helt annet regime enn det de var vant til fra Kisangani. Det har vært utfordrende for dem, og det har vi forståelse for, sier Kopstad til Dagbladet.

- Har Moland og French fått medisinsk behandling i fengselet i det siste?

- De har medisiner og medisinsk materiell tilgjengelig på cella. Om de har behov for ytterligere medisinsk assistanse er det sykepleier tilgjengelig i fengselet. Det er også mulig for dem å tilkalle lege fra utsiden av fengselet, svarer Kopstad.

- Er UD fornøyd med de svarene dere får fra kongolesiske myndigheter?

- Vi er tilstede i Kinshasa for å understreke budskapet for fengselsledelse og andre lokale myndigheter, om at de må sørge for at sikkerheten til de to nordmennene ivaretas, og at de har helsemessige forsvarlige soningsforhold. Det er ikke akseptabelt at det oppstår situasjoner i fengselet som truer deres sikkerhet, sier Kopstad

- Tortur forekommer Dabladet har tidligere omtalt en rapport de to nordmennen selv har forfattet. Den tar for seg det de to nordmennene hevder er svært tøffe soningsforhold for de innsatte i Ndolo-fengselet.

I rapporten skriver de to blant annet om grov, ydmykende fysisk behandling. Ifølge den britiske organisasjonen Reprieve som jobber mot dødsstraff, tydeliggjør rapporten flere utfordringer ved det kongolesiske rettssystemet.

Amnesty International har ingen konkret informasjon om soningsforholdene i Ndolo-fengselet, der de to dødsdømte nordmennene for tiden soner, men sier på generellt grunnlag at fengselsforholdene i det krigsherjede landet er svært dårlige.

- Det eneste vi vet om det konkrete fengselet er at bygningsmassen nylig er renovert. Men generelt er de gjeldende fengselsforholdene i Kongo helt forferdelige. De fleste fengslene er fryktelig overbefolket, det er dårlig med mat, og generellt lite medisiner. Epidemier sprer seg raskt. Det er også et problem at folk som ennå ikke har fått en dom plasseres sammen med andre som sitter på lange og alvorlige dommer, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Gjone Lyberg til Dagbladet.

Hun forteller at det er rapportert om tilfeller av tortur i kongolesiske fengsler.

- Vi har ikke dokumentert en utbredt og systematisk bruk av tortur, men vi vet at tilfeller av tortur har forekommet, sier Lyberg.

- Det er også slik at dersom man har penger, så er det mulig å betale seg til bedre soningsforhold, uten at vi i Amnesty kan si noe om det gjelder for de to nordmennene.

REDDE: Advokaten og mødrene til Moland og French er bekymret for hva som kan skje dersom det ikke blir satt inn flere ressurser for å hjelpe nordmennene. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
REDDE: Advokaten og mødrene til Moland og French er bekymret for hva som kan skje dersom det ikke blir satt inn flere ressurser for å hjelpe nordmennene. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer