- Dette er en drapsmaskin

Politioverbetjent Finn Abrahamsen viser fram knivtypen som ble brukt i trikkedrapet. Nå vil han ha den vekk fra butikkene. Den siktede somalieren er for syk til å bli avhørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rambo First Blood heter kniven som ble brukt til å drepe en, og skade fem andre på 17-trikken i Oslo tirsdag ettermiddag.

- Dette er en drapsmaskin. Og den selges helt lovlig over disk i butikker. Det er skremmende at vi har et slikt system her i landet som tillater kjøp av slike våpen. Mitt budskap er at noen må gripe fatt i dette. Vi må få en debatt, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt.

Kjøpte før han drepte

Under en pressekonferanse i ettermiddag viste han fram kniven, som er eksakt samme type som den 40-år gamle norsk-somalieren brukte da han gikk amok inne i trikken ved Bislet tirsdag ettermiddag.

Abrahamsen opplyste at gjerningsmannen kjøpte kniven knappe 20 minutter før han drepte med den. Ekspeditøren i butikken tipset politiet senere samme kveld.

- I desember hadde vi et tilsvarende drap i Prinsensgate, hvor gjerningsmannen kjøpte seg en kniv like før han drepte. Er det slik at vi vil ha et system som tillater dette? En pistol kan man skyte med til magasinet er tomt. Med denne kniven kan en stikke til en ikke har krefter igjen i armen, sier Abrahamsen.

For syk

Den siktede 40-åringen skal ha vært villig til å forklare seg ovenfor politiet om knivangrepet og drapet på trikken. Men både politiet og mannens forsvarer, advokat Heidi Bache-Wiig, mener han er for psykisk syk til å bli avhørt. Derfor har de foreløpig bare hatt samtaler med mannen. Politiet har bedt om å få ham innlagt på en psykiatrisk institusjon.

- Vi regner med dette blir gjort allerede i dag, sier han.

- Han er tydelig ustabil, og har vanskelig for å gjøre rede for både seg selv og situasjonen han er i. Foreløpig er han siktet for forsettlig drap. Siktelsen vil bli utvidet til å omfatte drapsforsøk samt ran av trikken, sier Abrahamsen.

Abrahamsen understreker at de svært ofte opplever at personer som begår grove kriminelle handlinger nylig har sluppet ut i fra psykiatriske institusjoner.

- Min plikt som politimann er å informere om hva som foregår ute i samfunnet. Dette er et alvorlig tema. Vi trenger en debatt, sier han.

DRAPSMASKIN: Politioverbetjent Finn Abrahamsen mener det er forferdelig at kniver av denne typen selges lovlig over disk i butikker i Norge.
FIRST BLOOD: Kniven den 40-årige norsk-somalieren brukte til å drepe var av typen «Rambo First Blood», kjøpt bare 20 minutter før drapet.