Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er en dyresykdom

Landbruks-ministeren vil roe ned befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips om døde fugler? Send oss en mail.

(Dagbladet.no): Den oppgraderte beredskapsplanen for pandemisk influensa ble lagt frem i dag på en pressekonferanse på Einar Gerhardsens plass i Oslo.

Landbruks- og matminister, Terje Riis-Johansen, understreket at pressekonferansen var planlagt for over to uker siden, og at det på ingen måte var fordi faren for fugleinfluensa var større.

Situasjonen nærmere

I går ble døde svaner funnet på en tysk halvøy i Østersjøen, og det ble slått full alarm.

- Det er viktig å få frem at dette er en dyresykdom, og ikke en menneskesykdom. Det er foreløpig liten risiko for at vi står overfor et virus som kommer til å ramme mennesker her i Norge, sa Riis-Johansen i dag.

- Situasjonen kommer nærmere Norge, og både Sverige og Danmark har bedt gårdbrukerne holde fjerfe innendørs. Dette vil foreløpig ikke skje i Norge.

Gårdbrukere i Norge, spesielt i Rogaland og i østlandsområdet, har den siste tiden fryktet at viruset kommer til Norge. Det fryktes å bli en økonomisk krise for gårdbrukerne.

TREKKFUGL: Dette er en av de døde svanene som ble funent på den nordtyske øya Rügen i Østersjøen i går. Foto: SCANPIX
TREKKFUGL: Dette er en av de døde svanene som ble funent på den nordtyske øya Rügen i Østersjøen i går. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hvis staten pålegger gårdbrukerne å tvangsslakte sine fjærfe, så er det gode ordninger om erstatning. Det vil helt klart bli en følelsesmessig belastning om dette skjer, men de får kompensasjon, sier Riis-Johansen til Dagbladet.no.

Statsråden legger til at helsemyndighetene ser alvorlig på situasjonen.

Pandemi kan ramme mange

Helse- og omsorgsdepartementets beredskapsplan viser at i verste fall kan 13 000 mennesker dø om vi får en pandemi i Norge.

Det mer sannsynlig scenarioet viser derimot at langt færre vil bli syke, med mellom 700 og 3000 døde.

Det har ikke vært en pandemi i verden siden hongkongsyken i 1968-69. Før det er det Spanskesyken i 1918 og Asiasyken i 1957 som trekkes frem som pandemier i verden.

- Kommer det en pandemi til Norge er vi godt forberedt. Vi har kjøpt inn vaksiner, og har et godt samarbeid både med internasjonale helsemyndigheter og på tvers av helsefortakene i Norge, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen.

Helsemyndighetene har kjøpt inn 1,4 millioner pakker med influensamedisinen Tamiflu. Dette er til behandling av alle syke, samt forebygging av noen kritiske grupper.

ALVORLIG: Landbruksministeren ser alvorlig på situasjonen, men tror Norge er godt forberedt om fugleinfluensaen kommer hit til lands.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!