Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er en ekte Telemark-rose fra Vietnam

Ingen lovbeskyttelse av folkedrakter. Men det har nye bunadslips.

 FRA ØST-TELEMARK OG VIETNAM:  Århundre gamle mønsterdetaljer fra en av de mest populære bunadene i dag - Øst-Telemark-bunaden. Disse broderiene av bunadsslips fra Trondheim er håndlagd i Vietnam med norskprodusert garn. FOTO: sptzbrgn.no
FRA ØST-TELEMARK OG VIETNAM: Århundre gamle mønsterdetaljer fra en av de mest populære bunadene i dag - Øst-Telemark-bunaden. Disse broderiene av bunadsslips fra Trondheim er håndlagd i Vietnam med norskprodusert garn. FOTO: sptzbrgn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om en bunad Made in China skjærer tradisjonsbærerne i hjertet, er det ingen lov som hindrer noen i å lage norske tradisjonsflagg hvor som helst i verden.

- De fleste bunadene er i utgangspunktet ikke knyttet til noen klausuler om rettigheter.

- Det er ingen lov som forbyr noen å lage og selge bunader. Slik er konklusjonen i lovverket, sier seksjonssjef Marie Rasmussen i Patentstyret til Dagbladet.

Strid om brudekrone Seinest i fjor ble Husfliden nektet å lansere en gammel brudekrone og en brudedrakt som folkedraktforsker Kjersti Prestkvern hadde brukt 12 år på å rekonstruere fra restene som fantes.

Hvis originalversjonen hadde dukket opp igjen etter 100 år, kunne ingen nektet Husfliden eller andre å sette i gang produksjon.

Patentstyret tolket forskerens rekonstruksjon som «et nytt designuttrykk» etter Designloven av 2003.

«Rappet» mønstre Samme beskyttelse fra Patentstyret har også designeren Jarle Hagen, som «rappet» mønstre fra 12 urnorske bunader og folkedrakter da han ville sette i produksjon av sine egne bunadsslips.

Ingen andre har lov til å kopiere og selge slike slips.

Men bunadene som de gamle mønstrene kommer fra, kan hvem som helst kopiere og selge med loven i hånd.

En av 13 sa nei Og Jarle Hagen og familieselskapet Sptzbrgn i Trondheim har fulgt lovens bokstav - og gjort mer enn det loven krever for å lage mote av urgamle tradisjoner.

- På eget initiativ har vi sporet opp lokale husflidsmiljøer og i enkelte tilfeller personlige rettighetshavere til mønstre på forskjellige bunader. I 12 av 13 tilfeller har vi bare møtt velvilje, og derfor har vi lagd slips basert på mønstre i 12 ulike bunader.

De som er nærmest knyttet til tradisjonene rundt bunaden for Nord-Trøndelag sa nei.

 BESKYTTET:  Dette bunadslipset fra produsert i Vietnam og Norge har fått Patentstyret designbeskyttelse. Mønsteret er tatt fra den flere hundre år gamle Øst-Telemark-bunaden, som ikke har noen slik beskyttelse.  FOTO: sptzbrgn.no
BESKYTTET: Dette bunadslipset fra produsert i Vietnam og Norge har fått Patentstyret designbeskyttelse. Mønsteret er tatt fra den flere hundre år gamle Øst-Telemark-bunaden, som ikke har noen slik beskyttelse. FOTO: sptzbrgn.no Vis mer

- Det har vi akseptert, selv om vi ikke hadde behøvd å ta hensyn rent juridisk, sier Jarle Hagen til Dagbladet.

Han og selskapet har fått pris fra Norsk Designråd for den moderne vrien over et gammelt tema.

Fra Vietnam Han har prøvd å gjøre alt helnorsk, men har ikke fått noen til å gjøre hele jobben.

Noen av broderiene blir gjort for hånd i Norge, men han måtte helt til Vietnam for å få resten av jobben gjort for hånd.

- Men absolutt alt garn kommer fra tradisjonsrike, norske fabrikker, som vi sender til Vietnam og får ferdig håndverk tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media