Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er en flyktningleir

I gjørma forsøker de evakuerte å finne seg et sted å hvile i Banda Aceh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under de mest kummerlige forholdene samler nå Tsunami-ofrene seg under provisoriske telt i en av flyktningleirene i Banda Aceh.

Til nå er bare rundt 5 prosent av de hjemløse i regionen samlet i de rundt 30 leirene som er under oppbygging. Her skal de holde til mens lokalsamfunnene gjenreises, ikke bare med boliger men også med skoler, veier og bruer, sier Acehs viseguvernør Azwar Abu Bakar ifølge NTB.

Gjørme

Kraftig regn har gjort at de som har kommet seg til leirene lever i gjørme. Under teltdukene leter de overlevende etter tørrere sted å sove.

Faren for kolera er blitt mindre her, siden Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner har fått inn rent drikkevann. Imidlertid er faren større for malaria og denguefeber.

Nå planlegges en massiv kampanje mot malaria, som ekspertene sier at så mange som 100 000 kan komme til å dø av i de neste månedene. Myndighetene skal forsøke å spraye områdene for å drepe myggen som sprer sykdommen.

Statsansatte døde

Indonesiske myndigheter står overfor enorme oppgaver når nå tar fatt på å gjenreise Aceh. Arbeidet blir vanskelig også fordi viktige registre og andre dokumenter er mforsvunnet for alltid, sier tjenestemenn.

BARE FEM PROSENT HAR KOMMET I FLYKTNINGLEIRE: Her tre av de «heldige» i Banda Aceh. Foto: AP Photo/Bullit Marquez
BARE FEM PROSENT HAR KOMMET I FLYKTNINGLEIRE: Her tre av de «heldige» i Banda Aceh. Foto: AP Photo/Bullit Marquez Vis mer

Dessuten er halvparten av alle statsansatte i provinshovedstaden Banda Aceh døde eller forsvunnet.

 - Vi har oppfordret alle myndigheter og borgermestere ute i provinsen om å gjøre sitt beste for å få åpnet kontorene igjen, sier Acehs viseguvernør Azwar Abu Bakar ifølge NTB.

For hjelpeorganisasjonenes del gjøres det hele nå vanskeligere av at myndighetene har plassert ut soldater i regionen som hindrer deres handlefrihet. Myndighetene hevder dette er av rent sikkerhetsmessige hensyn, de vil hindre hjelpearbeiderne å komme i skuddvekslinger.

Våpnene ble lagt ned etter Tsunamien. Opprørerne i Acehprovinsen har drevet krigføring i 30 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media