BEKLAGET: En såret bæres av soldater. Serbias folkevalgte tok tirsdag et oppgjør med landets fortid og beklaget Srebrenica-massakren i 1995. Rundt 8000 muslimske menn ble drept av bosnisk-serbiske styrker under ledelse av general Ratko Mladic . Foto: Ukjent
BEKLAGET: En såret bæres av soldater. Serbias folkevalgte tok tirsdag et oppgjør med landets fortid og beklaget Srebrenica-massakren i 1995. Rundt 8000 muslimske menn ble drept av bosnisk-serbiske styrker under ledelse av general Ratko Mladic . Foto: UkjentVis mer

- Dette er en fornærmelse, det er et hån

Serbias folkevalgte kritiseres for Srebrenica-unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Serbias nasjonalforsamling beklager for første gang massakren på tusenvis av muslimske menn i Srebrenica i 1995.

Etter 13 timers debatt vedtok et klart flertall av de folkevalgte sent tirsdag en resolusjon der de fordømmer og beklager Srebrenica-massakren.

127 av de 173 representantene stemte for resolusjonen, som gir uttrykk for sympati med ofrenes etterlatte og beklager at det ikke ble gjort mer for å forhindre massakren.

Bosnisk-serbiske styrker under ledelse av general Ratko Mladic drepte om lag 8.000 muslimske menn og gutter etter å ha overtatt den østlige enklaven som var under FN-beskyttelse.

Ikke folkemord

De serbiske folkevalgte går i resolusjonen ikke så langt som til å omtale massakren som folkemord, og tirsdagens debatt i nasjonalforsamlingen avdekket dyp splittelse i synet på hva som skjedde under krigen på begynnelsen av 1990-tallet.

Beograd har søkt om EU-medlemskap og regjeringskoalisjonen, som består av vestligorienterte demokrater og sosialister, håper resolusjonen skal gjøre inntrykk i Brussel.

Andre parlamentarikere protesterte derimot kraftig mot resolusjonsteksten, som ifølge dem ikke tar hensyn til de krigsforbrytelser som ble begått mot serbere.

- Ikke større

- Forbrytelsen i Srebrenica var ikke større enn andre steder, mener opposisjonspolitikeren Velimir Ilic, som viser til kroatenes overgrep mot serbere under krigen.

- Vi kan ikke sette alt dette til side, mener Ilic.

Andre, blant dem Cedomir Jovanovic fra et av de liberale opposisjonspartiene, mener at resolusjonen ikke går langt nok siden Srebrenica-massakren ikke omtales som folkemord.

- Vi ønsket en helt annen resolusjon, men det er åpenbart ikke mulig. Samfunnet har ikke den nødvendige styrke, sier Jovanovic.

En vestlig diplomat som var stasjonert i Bosnia på midten av 1990-tallet, mener tirsdagens resolusjon har liten verdi, all den tid Ratko Mladic fortsatt er på frifot.

- Som et substitutt er dette en fornærmelse, det er et hån. Dersom de tror at de kan la Mladic være på frifot i ytterligere 15 år, er dette en dyp urettferdighet, sier diplomaten.


(NTB)