- Dette er en gavepakke til boliginvestorene

De nye egenkapitalkravene til sekundærbolig i Oslo vil øke prispresset i randsonen rundt hovedstaden, tror Selvaag-sjef Baard Schumann.

Baard Schumann i Selvaag Bolig er ikke videre imponert over de nye boliglånsforskriftene.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Håkon Sæbø</span>
Baard Schumann i Selvaag Bolig er ikke videre imponert over de nye boliglånsforskriftene. Foto: Håkon SæbøVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I et Oslo-marked hvor bruktboligprisene er opp 22 prosent siste tolv måneder og nyboligsalget har steget 51 prosent hittil i år, tror adm. direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig at Finansdepartementets krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo, vil sende investorer over fylkesgrensen. Kravet trer i kraft fra nyttår.

Gavepakke

- Dette er en gavepakke til boligeiere og investorer som vil satse i randsonen rundt Oslo. Det vil uten tvil skape forsterket press og prisoppgang i områder som Asker, Bærum, Oppegård, Skedsmo, Ullensaker og Lørenskog. Investorene går dit avkastningen er størst, sier Schumann til Finansavisen.

Adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene tror det langt på vei vil strupe markedet for sekundærboliger i Oslo.

- Jeg tror de klarer å strupe markedet for sekundærboliger veldig sterkt. Det blir ikke mange som kommer til å handle sekundærbolig i Oslo med mindre de skal kjøpe til egne barn, eller av andre grunner trenger boligen. Da vil disse flytte pengene til yttersiden av Oslos grenser, og gi økt prispress i randsonen rundt Oslo, sier Jæger til Finansavisen.

Ved utgangen av 3. kvartal i år viser tall fra Selvaag Bolig at 21 prosent av kjøperne i deres prosjekter kjøpte boligen som sekundærbolig.

Det bygges for lite

- Vil dette dempe prisutviklingen i Oslo?

- Nei, jeg tror ikke det vil ha så stor effekt. Prisutviklingen i Stockholm dempet seg noe sa det ble strammet inn i Sverige, men så kom den tilbake med full styrke. Det samme vil kunne skje her. Oslo vokser raskt og etterspørselen etter nye boliger er stor. Vi vet at det allerede bygges for lite, så innstramming vil føre til prisøkning fordi det blir bygget mindre, sier Schumann til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
2017: Så mye kan boligprisene stige i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger
- 40 prosent egenkapital er mest symbolikk