«Dette er en god mann. Det må dere få med»

Utenriksdepartementet ga seks millioner Nordområde-kroner til prestisjeprosjektet til Jonas Gahr Støres redervenn.

SEKS MILL. FRA UD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ansvarlig for bevilgningen av UD-millioner til et prosjekt som er initiert og drevet av en redervenn. Likevel ba han ikke om en habilitetsvurdering. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
SEKS MILL. FRA UD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ansvarlig for bevilgningen av UD-millioner til et prosjekt som er initiert og drevet av en redervenn. Likevel ba han ikke om en habilitetsvurdering. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i 2010 feiret sin 50 årsdag med en privat vennefest, vakte det oppsikt at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sto på gjestelista.

- Hun er invitert, og det er han også. Utover det mener jeg dette er et privat lag der det ikke har noen offentlig interesse hvem som kommer, sa Støre til VG.

Nå kan Dagbladet avsløre at ytterlige én av gjestene, redermilliardæren Felix Tschudi, har et forhold til utenriksministen utover det rent private:

I 2008 fikk rederens prestisjeprosjekt, stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, tilsagn på seks millioner kroner i støtte fra Utenriksdepartementet.

Barndomsvenner De første 4,5 millionene ble utbetalt i november 2008, de resterende 1,5 millionene i april 2011.

Justisdepartementets lovavdeling ble aldri ble bedt om å vurdere utenriksministerens habilitet overfor Tschudi — slik Støre ba om med hensyn til kronprinsparet. I denne vurderingen var 50 årsdagen nevnt som et eget punkt.

«Dette er en god mann. Det må dere få med», sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til lokalavisa Nordlys i februar 2008. Støre pekte på Felix Tschudi.

Og Tschudi bekrefter selv overfor Dagbladet at de to er venner.

- Det er riktig at jeg har kjent Støre i mange år.

- Vil du si at dere er venner?

- Det er alltid grader av det, men vi er gamle, gode bekjente. Man er alltid litt bedre venner når man er yngre, og så har det blitt litt mindre kontakt etter hvert som man ble eldre, sier Tschudi.

- Når man har gått på skole sammen treffes man selvfølgelig.

Støre og Tschudi har fulgt hverandre gjennom barndommen, og gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole. De gikk også sammen på Ris ungdomsskole, i tillegg til at de tok en ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Invitert i 50 årsdag Da Støre feiret sine 50 år, var Felix Tschudi blant de første gjestene som ankom den private vennefesten på Arkitektenes Hus.

«For meg er det en måte å gi noe tilbake til vennene mine som har gitt veldig mye til meg», sa Støre om festen, og understreket at han ville gjøre det så nært som mulig.

Felix Tschudi eier Tschudi Shipping Company AS, og i Kapitals oversikt over Norges rikeste er han nummer 126, med en formue på 1,25 milliarder kroner. Den samme Tschudi er også initiativtaker og styreleder for stiftelsen Senter for nordområdelogistkk.

Senteret har som formål å bidra til å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene, og har kontor i Kirkenes. Stiftelsen ble etablert i 2009, etter at Utenriksdepartementet og Tschudi Shipping Company AS i november 2008 hver spyttet seks millioner kroner inn i prosjektet.

Investerer tid og penger Dagbladet sitter med et omfattende dokumentmateriale som viser at Felix Tschudi er en aktiv styreleder. Flere av styremøtene holdes i Tschudi Shippings lokaler på Lysaker, og i en e-post fra februar 2010 skrevet av senterets tidligere daglig leder, Kristin Omholt-Jensen, heter det:

ÅPNET SENTERET SAMMEN: 26. november 2008, halvannen måned etter at søknaden kom, åpnet utenriksminister Jonas Gahr Støre Senter for nordområdelogistikk i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis.
ÅPNET SENTERET SAMMEN: 26. november 2008, halvannen måned etter at søknaden kom, åpnet utenriksminister Jonas Gahr Støre Senter for nordområdelogistikk i Kirkenes. Foto: Sør-Varanger Avis. Vis mer

«Felix bruker mye tid på å få igangsatt CHNL (Senter for Nordområdelogistikk, red.anm.). Men også våre andre styremedlemmer bruker mye tid på å forankre CHNL i sine nettverk.»

Tschudi bekrefter at han bruker mye tid på prosjektet.

- Når vi ser på hvor mye tid og krefter vi har brukt på senteret, kan man spørre seg om det er rett bruk av tid. Vi har bidratt ganske mye, og for business er det slik at vi gjerne ser at vi får noe igjen. Men dette er noe som også er til fellesskapets beste, sier Tschudi.

I stiftelsens styrevedtekter, som Dagbladet har fått tilgang til, heter det at av tre til fem styremedlemmer må minst én representant være ansatt i Tschudi Shipping Company AS.