«Dette er en god mann. Det må dere få med»

Utenriksdepartementet ga seks millioner Nordområde-kroner til prestisjeprosjektet til Jonas Gahr Støres redervenn.

SEKS MILL. FRA UD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ansvarlig for bevilgningen av UD-millioner til et prosjekt som er initiert og drevet av en redervenn. Likevel ba han ikke om en habilitetsvurdering. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
SEKS MILL. FRA UD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ansvarlig for bevilgningen av UD-millioner til et prosjekt som er initiert og drevet av en redervenn. Likevel ba han ikke om en habilitetsvurdering. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i 2010 feiret sin 50 årsdag med en privat vennefest, vakte det oppsikt at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sto på gjestelista.

- Hun er invitert, og det er han også. Utover det mener jeg dette er et privat lag der det ikke har noen offentlig interesse hvem som kommer, sa Støre til VG.

Nå kan Dagbladet avsløre at ytterlige én av gjestene, redermilliardæren Felix Tschudi, har et forhold til utenriksministen utover det rent private:

I 2008 fikk rederens prestisjeprosjekt, stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, tilsagn på seks millioner kroner i støtte fra Utenriksdepartementet.

Barndomsvenner De første 4,5 millionene ble utbetalt i november 2008, de resterende 1,5 millionene i april 2011.

Justisdepartementets lovavdeling ble aldri ble bedt om å vurdere utenriksministerens habilitet overfor Tschudi — slik Støre ba om med hensyn til kronprinsparet. I denne vurderingen var 50 årsdagen nevnt som et eget punkt.

«Dette er en god mann. Det må dere få med», sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til lokalavisa Nordlys i februar 2008. Støre pekte på Felix Tschudi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer