Dette er en gullgruve for kriminelle, men det kan utrydde den afrikanske elefanten

Det drepes flere elefanter enn det fødes, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere afrikanske elefanter drepes og blir ofre for elfenbeinshandel, enn det blir født elefanter i Afrika hvert år.

Organiserte kriminelle grupper tjener grovt på på denne kriminelle virksomheten, som kan true elefantbestanden, ifølge en ny rapport, melder Reuters.

Etterspørselen etter elfenben er økende i Asia, noe som eksperter tror skyldes den voksende kjøpekraften i verdensdelen. I tillegg vokser kinesiske investeringer i Afrika.

Dramatisk økning Områder som blir observert under MIKE-programmet (Monitoring Illegal Killling of Elephants) er hjem for om lag 40 prosent av Afrikas elefanter. Ifølge rapporten ble 17 000 elefanter drept der i 2011, det utgjør 7,4 prosent av populasjonen i de områdene.

Til sammenligning ble det i 2010 drept om lag 11 500 elefanter.

- Hvis denne trenden fortsetter, vil snikskytternes drap føre til en betydelig nedgang i antall elefanter på store deler av kontinentet, står det i rapporten.

Det reelle antallet elefanter som blir drept i Afrika er mye høyere, da det er store områder som ikke blir overvåket.

- Et økende antall snikskyttere, og ødeleggelser av naturen, truer elefantbestanden i Afrika, mest i sentrale strøk, men også i vest, sør og øst, ifølge rapporten.

Trenden har snudd På 70- og 80-tallet førte elfenbenshandel til at elefantbestanden i Afrika gikk kraftig ned, men på 90-tallet fikk myndighetene kontroll over handelen, og bestanden vokste igjen.

- Siden da ser det ut som trenden har snudd. Snikskyting har økt jevnt over store deler av kontinentet siden 2006.

Den nye rapporten er utformet av United Nations Environment Programme, Convention on International Trade in Endangered Species (CITES), International Union for Conservation of Nature og handelsorganisasjonen TRAFFIC, og de konkluderer med at de kriminelle som jobber med elfenbenshandel har liten sjanse for å bli tatt.

- Organiserte kriminelle nettverk tjener grovt på snikskytterkrisen, de driver elfenbenshandel i store kvanta og blir sjelden tatt, sier Tom Milliken, TRAFFICs elfenbenshandel-ekspert til Reuters.

Et annet dyr som blir hardt rammet av snikskyttere er nesehornet. Deres nesehorn er verdt mer enn sin vekt i gull, og undersøkelser viser at antallet nesehorn som blir drept, spesielt i Sør Afrika, har økt kraftig.

Ifølge en ny rapport, som bl publisert i dag av de sørafrikanske myndighetene, har 146 nesehorn blitt drept hittil år, det utgjør over to per dag.

Den 15. januar i år beslagla kenyanske mynigheter støttenner verdt flere millioner kroner ved havna i Mombasa.Foto: REUTERS/Joseph Okanga/NTBScanpix
I januar skal snikskyttere ha drept elleve elefanter i nasjonalparken Tsavo-east i Kenya. Dette er det verste massedrapet som har blitt registrert i landet. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA / NTB SCANPIX
Dette er figurer laget av elfenben. Dette bildet ble tatt i desember i fjor. Foto: AP Photo/Mike Groll/NTBScanpix
Her er et elefanskjelett, som mangler støttenner. Dette kan tyde på at snikskyttere har drept elefanten, bildet er tatt i Kora National Park i Kenya. Foto: AFP PHOTO/IVAN LIEMAN/NTB Scanpix
Eksperter er nå bekymret for elefantbestanden i Afrika. Det drepes nå flere elefanter enn det fødes, ifølge en ny rapport. Bildet er tatt i nasjonalparken Tsavo-east i Kenya. Foto: AFP PHOTO/IVAN LIEMAN/NTBScanpix
BEKYMRET: Eksperter er bekymret for elefantbestanden i Afrika. Dette bildet er fra et elefanthjem for foreldreløse elefantbabyer i Kenya. De fleste av dem har mistet sine mødre på grunn av snikskyttere. Foto: AP PHOTO/SAYYID AZIM/NTB SCANPIX
BEKYMRET: Eksperter er bekymret for elefantbestanden i Afrika. Dette bildet er fra et elefanthjem for foreldreløse elefantbabyer i Kenya. De fleste av dem har mistet sine mødre på grunn av snikskyttere. Foto: AP PHOTO/SAYYID AZIM/NTB SCANPIX Vis mer