- Dette er en «jackass»-syklist, som ikke er representativ i det hele tatt

Syklistenes Landsforening irriterer seg over denne videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke publiserte Dagbladet videoen «Irresponsible cyclist», som viser en syklist som legger seg farlig nærme traileren foran seg mens han sykler i høy fart.

Trygg Trafikk omtalte situasjonen som livsfarlig, og advarte syklister mot å ta for lett på syklingen, og oppfordret bedrifter og helsemyndigheter til å informere om sykkelrisiko.

• Se videoen øverst i saken!

Informasjonssjef i Syklistenes Landsforening, Hulda Tronstad, legger ikke skjul på at hun irriterer seg over det hun ser i videoen.

- Dette er en «jackass»-syklist, som ikke er representativ for syklister i det hele tatt. Det er irriterende at enkeltsyklister får ødelegge for en stor gruppe syklister som oppfører seg ordentlig i trafikken, sier hun til Dagbladet.

- Jeg tror det er veldig få syklister som tenker på å ligge i dragsuget bak en trailer.

- Ikke representativt Tronstad er lei av å få henvendelser på rar oppførsel av syklister i trafikken.

- Jeg ser sjeldent at det samme skjer om bilister som kjører på rødt eller ligger for nært syklister. Det denne syklisten gjør er like fjernt og lite representativt, som en video av to biler som kjører side om side i 200 km/t. Jeg - og de fleste andre - ville jo aldri gjort noe sånt.

- Vi syklister bidrar til bedre folkehelse og bymiljø, og det vi trenger minst av alt er trafikkgrupper, både bilister og syklister, som oppfører seg sånn at folk blir redde for å sykle til jobben.

- Men forstår du at Trygg Trafikk gikk ut med advarsel etter å ha sett denne videoen?

- Jeg syns ikke Trygg Trafikk alltid gjør det beste for sykkeltrafikken. Denne videoen kunne de la være å kommentere, siden det ikke er et generelt trafikkproblem at syklisten ligger i dragsuget bak en trailer. Vi mener det er viktigere å snakke om de som oppfører seg bra, enn de som oppfører seg dårlig.

- Hovedvekten av syklistene oppfører seg bra, og bruker sykkelen med et genuint ønske om å spare tid, penger og samfunn.

Jobber for bedre lovverk Syklistenes Landsforening jobber kontinuerlig med å skape en forståelse for at syklistene trenger bedre forståelse i lovverket, og har lagt ut både sykkelvettregler og adferdstips til bilistene på sine nettsider.

- Det er et problem at vi ikke har trafikkregler som er tilpasset sykkelverdenen, og at det finnes svært varierende vikepliktregler for syklister. Veivesenet gidder ikke engang skilte ordentlig, og gir dermed ikke riktig informasjon til de som sykler, eller til bilene.

Hun mener det er viktig å få folk til å velge sykkelen framfor bilen, og at det er alles ansvar å skape en bedre sykkelkultur.

- Vi pleier å si at «hvis du kan gi tydelige tegn og se andre trafikanter i øynene, har du lagt grunnlaget for en god trafikkultur.» Vi må se hverandre.

- Ingen krig mellom bilister og syklister Den såkalte «konflikten» mellom bilister og syklister i trafikken får gjerne mer oppmerksomhet i media enn det som stemmer overens med realiteten, ifølge Tronstads egne erfaringer.

- Jeg stusser over denne «konflikten». Jeg, som har syklet så mye, har sjeldent opplevd konflikter verken med andre syklister eller bilister. Jeg tror de større irritasjonsmomentene heller er at sykkelveien stopper opp eller at skiltene mangler. Det er ingen krig mellom bilister og syklister.

- Det er alltid noen som liker å diskutere, men denne «konflikten» er ikke betegnende for det jeg opplever i trafikken. Vi må ikke la denne diskusjonen bli overdøvende.

Tronstad har derfor en viktig oppfordring til alle som ferdes på to hjul:

- Husk på at vi representerer en hel gruppe, som gjerne vil bli større! Jo flere vi blir, jo bedre sykkelkultur får vi. Jeg har stor tro på at sykkelandelen øker stort i årene som kommer, fordi det er løsningen for byene våre. Til det trenger vi alle gode krefter med.