- Dette er en katastrofe for venner og familie

Generalispektør Finn Kristian Hannestad forteller at dette er en tung dag for luftforsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KEBNEKAISE/GARDERMOEN/OSLO(Dagbladet): På en pressekonferanse i Oslo i dag fortalte forsvarsminister Espen Barth Eide at Hercules-flyet som forsvant fra flyradaren på torsdag har truffet en fjellvegg på Kebnekaise.

Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35) var ombord i flyet da det forsvant, og de har fremdeles status som savnet.

DE SAVNEDE: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35). Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix
DE SAVNEDE: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35). Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix Vis mer

- Det avtegner seg dessverre et svært dystert bilde på havaristedet, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Vrakdelene har blitt funnet på et stort område fra 1500 meter til 2000 meter over havet.

- Vanskelig Generalinspektøren for luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, forteller at det har vært noen tunge dager siden Hercules-flyet forsvant med fem nære kollegaer om bord.

- Det er tungt og vanskelig å overbringe nyheter om denne saken, samtidig som vi må videreformidle informasjonen som vi sitter på, sier Hannestad.

Han forteller at de prøver å være kjappe med å informere pårørende og media når informasjon de får har blitt bekreftet, og det de vurderer ut ifra bildene de får inn fra Kebnekaise.

- Katastrofe Venner og kollegaer av de fem savnede nordmennene lever i usikkerhet, rundt 40 pårørende er i dag samlet på Gardermoen.

- Det er klart at for de nærmeste kollegaene og pårørende er dette en katastrofe. Den usikkerheten de lever med er forferdelig, sier han.

AKSJONEN: Lørdag morgen er det full aktivitet med helikopter og scootere ved Kebnekaise Fjellstue. Herfra koordineres leteaksjonen. Her: området ved fjellstuen er sperret av, og alle utenom personell blir holdt utenfor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AKSJONEN: Lørdag morgen er det full aktivitet med helikopter og scootere ved Kebnekaise Fjellstue. Herfra koordineres leteaksjonen. Her: området ved fjellstuen er sperret av, og alle utenom personell blir holdt utenfor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Det var i 08.30-tiden i morges redningsmannskaper fant området med en stor mengde deler som nå har vist seg å være fra Hercules-flyet. Funnstedet er mellom de to høyeste punktene på Kebnekaise, som er Sveriges høyeste fjell.

Video og bilder fra forsvaret viser flydeler som ligger spredt over et stort område, og mørke flekker på snøen langs en skråning.

OMRÅDET: I dette området har det blitt funnet flydeler. Kart: Sjöfartsverket
OMRÅDET: I dette området har det blitt funnet flydeler. Kart: Sjöfartsverket Vis mer

Fredag ble det også gjort funn, på den andre siden av toppen enn der det ble gjort funn i dag. Da ble det meldt om at flere av vrakrestene luktet parafin.