- Dette er en katastrofe

Ikke kontroll over brannen i Aust-Agder, som har rammet seks tusen mål. Fire helikoptre er i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbrannen i Aust-Agder herjer fortsatt området og brannvesenet har langt fra kontroll over flammene. Hele seks tusen mål er nå rammet av brannen.

På en pressekonferanse klokka tolv i dag opplyste innsatsleder Arne Hurvenes at det fremdeles brenner ukontrollert.

- Dette er en katastrofal situasjon og det er vanvittig tragisk, sier Hurvenes til Fædrelandsvennen.no.

Den sterke vinden skifter stadig retning og gjør at det oppstår nye branner. Dette skaper store problemer for slukkingsarbeidet og det er nå utplassert innsatsstyrker mange steder.

Ifølge Hurvenes beveger brannen seg nå i nordøstlig retning, mot Valle og Åstveit i Mykland. Her jobber brannvesenet nå intenst med å redde flere bolighus fra flammene.

- Der er det ganske heftig akkurat nå, sier Hurvenes.

Fire helikoptre i lufta

Brannvesenet slet i morges med manglende oversikt over brannen fordi de ikke hadde helikoptre i lufta.

- Dette er en katastrofe

Det første helikopteret kunne ikke lette før klokka ti i morges fordi pilotene måtte ha et visst antall timer på bakken i natt. De var i lufta i hele går kveld.

Men nå er fire helikoptre i lufta og jobber aktivt med slukkingen. To helikoptre har kommet fra Forsvaret på Rygge for å bistå i slukningsarbeidet. Men den massive røykutviklingen skaper problemer for pilotene.


- Når det er et så stort og uoversiktlig området er vi avhengig av helikopter for å få slukket brannen, sier brannsjef Jan Kongsvik ved Østre Agder brannvesen til Dagbladet.no.

Mange hytter nedbrent

Statusen i Froland-området er den samme som i går kveld. 49 personer er evakuert og et ukjent antall hytter har gått med i brannen, men ingen bolighus.

Politiets operasjonsleder ser fram til å få helikoptrene i lufta igjen for å få bedre oversikt over brannen.

- Det blir lettere å se frontene i lufta. Vi vet at det er snakk om svære områder på flere tusen mål som brenne, men de nøyaktige frontene er litt uklare. Det er vanskelig å se fra bakken, sier han til Dagbladet.no. Nå i formiddag er det i tillegg store problemer med telefondekningen i brannområdet. Dermed har brannvesenet sentralt dårlig kommunikasjon med mannskapene ute på stedet.

I tillegg til brannmanskap er frivillige fra Røde Kors, Sivilforsvaret og Heimevernet ute og kjemper mot flammene.

Kysten er røyklagt

Røyklukta kjennes helt fra Tvedestrand til Grimstad, opplyser politiet. Mange kan se røykskyene selv om selve brannen er flere mil unna.

- Mange ringer og er bekymret fordi de tror det brenner mye nærmere enn det det gjør. Men det er heldigvis i et mindre befolket område i Froland at det brenner. Ikke nærme byene, sier operasjonslederen.

Vakthavende Harald Robersvik ved brannvesenets sentral i Arendal har fått minst 200 telefoner i natt fra engstelige beboere ved kysten - 50-60 kilometer fra skogbrannen.

- Røyken ligger noe som et teppe over kysten fra Arendal til Tvedestrand. Det er veldig bra at folk er observante og varsler oss når de merker noe uvant. Heldigvis har det ikke vært noen nye branner her nede. Det er røyken fra Froland som har seget hitover, sier Robersvik til Dagbladet.no

Politiet ber folk være ekstremt forsiktige.

- Det er knusktørt ute og ingen håp om nedbør ser det ut til. Det er bare mye vind, sier Austenaa.

Lukter ille inne i Arendal

Fylkesleder for Senterpartiet, Kristen Bjormyr, i Aust-Agder er i Arendal sentrum akkurat nå.

- Til og med her i sentrum er det røyk. Dette er over fire mil unna brannområdet, men likevel lukter det fælt her, sier Bjormyr til Dagbladet.no.

Skogbrannen som herjer området er det naturlige samtaleemnet i sørlandsfylket i dag.

- Det er svært dramatisk og skremmende. Jeg tror ikke vi har hatt noe lignende i dette området tidligere, sier han.

• Værmeldingen gir heller ikke store håp, men noe nedbør er meldt på fredag.

HER STO EN HYTTE: Dette er alt som er igjen etter at brannen har herjet.
RØYKLAGT: Langs hele kysten fra Tvedestrand til Grimstad kan folk se og lukte røyken. Heldigvis holder brannen seg foreløpig i mindre tettbebygde strøk.
VANSKELIG JOBB: Fire helikoptre er nå i lufta over brannområdet og prøver å slukke. Arbeidet er ekstra vanskelig på grunn av den massive røykutviklingen